FOTO Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Beretinec Foto: Krešimir Đurić

FOTO Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Beretinec

Varaždinske vijesti | 14.9.2023. u 20:48h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Beretinec ove godine slavi 30 godina od osnutka, a povodom Dana Općine Beretinec i blagdana Uzvišenja svetoga Križa, u Društvenom domu u Beretincu večeras je održana svečana sjednica Općine Beretinec.

Bila je to izvrsna prilika prisjetiti se i prvih dana lokalne samouprave, a upravo to je napravio i predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kapeš.

dan_opcine_beretinec_14092023_54.JPG

- Upravo u ovoj zgradi prije 30 godina konstituirano je Općinsko vijeće kao prvo predstavničko tijelo u Varaždinskoj županiji. S obzirom da smo zbog vizionarstva i samodoprinosa građana već imali ovu zgradu, nismo imali problema s općinskim sjedištem s čim se mučila većina tada osnovanih općina, već se odmah krenulo na rješavanje komunalnih problema - podsjetio je Kapeš.

Također, Kapeš je iskoristio priliku da se osvrne na aktualne projekte u općini.

- Danas smo tek na polovici mandata, a povukli smo preko 500.000 eura, što je gotovo jednako koliko i u protekla dva mandata. Općina Beretinec je danas mala, moderna, zelena općina sa svim sadržajima za život, a zbog svega onoga što je Općina bila, što jest i što će biti, smatram da smo opravdali svoje postojanje - naglasio je Kapeš.

dan_opcine_beretinec_14092023_47.JPG

Sadašnji načelnik Nikola Žganec osmi je načelnik Općine Beretinec. Kako kaže, svaku svoju dužnost izvršava s osobitom čašću te vjeruje da će, zajedno sa svojim suradnicima, opravdati svoj rad.

- Držimo se svojih obećanja, neka područja nadopunjavamo novim programima, imamo nove projekte, i ono najbitnije, saslušamo svakoga i surađujemo sa svima - započeo je načelnik Žganec i dodao kako su nakon dvije godine mandata postavljeni novi, viši standardi.

dan_opcine_beretinec_14092023_55.JPG

Kao jedan od glavnih ciljeva postavljeno je ulaganje u infrastrukturu.

- U dvije godine modernizirali smo i asfaltirali više nerazvrstanih cesta nego unatrag 15 godina. Radimo i na sanacijama klizišta, uređenju kanala, poljskih putova, na sanaciji raznih deponija, a isto tako kontinuirano razvijamo dječju i sportsku infrastrukturu - objasnio je načelnik Žganec i naveo one najbitnije projekte među kojima je i modernizacija 1,7 kilometara nerazvrstanih cesta vrijednosti gotovo 240 tisuća eura.

Načelnik je istaknuo kako u općini ne zaostaju ni ulaganja u obrazovanje, vrtić, nova zapošljavanja, ulaganja u ljude, plaće, razna sufinanciranja, predavanja, izlete i druženja.

dan_opcine_beretinec_14092023_57.JPG

Naglasio je i kako je Općina Beretinec dio novoosnovane Turističke zajednice Varaždinski bregi, koja uspješno radi na spajanju i razvoju turističkih aktivnosti općina Kneginec Gornji, Sveti Ilija, Vidovec i Beretinec.

Napomenuo je također da je ove godine Općina Beretinec bila iznimno uspješna u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, kao i iz raznih ministarstava i ostalih izvora. Tako je Općina s prijavljenim projektima, u sklopu javnih poziva i natječaja, u dvije godine prihodovala preko 506.278,60 eura.

- Od projekata koji se ističu je projekt izgradnje sustava javne rasvjete vrijedan 71 tisuću eura, za što su sredstva stigla iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine - jedan je od nabrojanih projekata.

U razdoblju koje slijedi načelnik očekuje početak prve faze izgradnje brze ceste prema Krapini na dionici od čvorišta Varaždin do čvorišta Cerje Tužno, te modernizaciju županijske ceste na dionici od Beretinca do naselja Črešnjevo.

dan_opcine_beretinec_14092023_49.JPG

Osim toga, u planu je i izgradnja crpne stanice za potrebe kanalizacijskog sustava, za što je već ishođena građevinska dozvola. Vjeruje i da će dvorac Šaulovec u narednom razdoblju zasjati u novome ruhu.

- Vjerujem da će se, uz napore svih županijskih službi, a posebice pročelnika Miroslava Huđeka i župana Anđelka Stričaka, dvorac privesti svojoj svrsi, a to je novo središte Europskog talent centra Hrvatske te centara izvrsnosti Varaždinske županije - zaključio je načelnik.

Svečanoj sjednici je nazočio i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je svim žiteljima Općine Beretinec čestitao na njihovom danu te na 30. obljetnici općine.

dan_opcine_beretinec_14092023_58.JPG

- To je bila prva Općina koja je 1993. nakon izbora održala svoju konstituirajuću sjednicu. Općina se jako dobro razvija, postoji niz investicija - od uređenih cesta, do izgradnje gospodarske zone, a ono što se svakako izdvaja je dvorac Šaulovac kojega Županija namjerava urediti za potrebe Europskog talent centra, odnosno Centra izvrsnosti Varaždinske županije - napomenuo je župan Stričak i dodao kako se s Ministarstvom regionalnog razvoja sklopio ugovor o financiranju projektne dokumentacije.

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik Predrag Štromar koji Općinu Beretinec vidi kao izuzetno prosperitetnu općinu u kojoj je vidljiv veliki napredak u posljednjih nekoliko godina, kako u komunalnoj, tako i u društvenoj infrastrukturi.

dan_opcine_beretinec_14092023_63.JPG

- Ovdje su ljudi u prvom planu. Mnogo se ulaže u sport i kulturu, ali i u predškolski odgoj. Izuzetno mi je drago da će načelnik i Općina dobiti veliki dio sredstava za poboljšanje uvjeta u dječjem vrtiću temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske. Naime, trenutno je u javnoj raspravio pravilnik kojim se dodjeljuju sredstva, a za nekoliko dana bit će i na Vladi. Tako će dječji vrtić pružati još kvalitetnije uvjete djeci i zaposlenicima – kazao je Štromar.

dan_opcine_beretinec_14092023_56.JPG

Uime prisutnih gradonačelnika i načelnika okupljenima se obratio Goran Kaniški, načelnik općine Gornji Kneginec, koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice Varaždinski bregi. Čestitao je vodstvu Općine na svim projektima i uspjesima te im poručio da u tom ritmu nastave i dalje.

Općinske nagrade i priznanja

Ovakve su svečanosti prigoda da se istaknu pojedinci čija postignuća uspješno promoviraju općinu, stoga je svečana sjednica Općinskog vijeća zaključena podjelom općinskih priznanja.

Priznanja su dobili: Viktorija Beli, Petar Kovačić, Petra Šestak, Magdalena Mekota, Franka Palfi, Karlo Puček, Monika Šestak, Ella Broz, Ema Fogec, Jan Dolar, Patrik Pokos, Vanesa Bencek, Ida Horvatić, Petar Bosilj, Klara Požgaj, Nataša Škriljevečki, Marija Žimbrek, Lovro Sladić, Anamarija Mežnarić, Tena Lisičak, Marta Kapeš, Mateo Njegovec, Karla Šarec, Stjepan Marčun, Matija Harjač, Simon Žganec, Sara Eršeg i Gita Šantek.

dan_opcine_beretinec_14092023_64.JPG

Nagrađene su i učenice generacije Lana Dolar i Dorotea Fogec te dugogodišnji komunalni djelatnik Općine Beretinec Ivan Horvat. Za doprinos ugledu i promociji općine u zemlji i svijetu nagrađeni su Lana Šćukanec, Maja Ferenčak te prečasni Izidor Ferek, koji se obratio okupljenima uime svih nagrađenih.

dan_opcine_beretinec_14092023_72.JPG

Više fotografija sa sjednice pogledajte u nastavku: