FOTO Svečanom povorkom i misnim slavljem proslavljen Dan vatrogasaca u Malom Bukovcu

Varaždinske vijesti | 9.5.2023. u 11:53h | Objavljeno u Našim krajem

Dan Svetog Florijana, tzv. Florijanovo je Dan vatrogasaca, a u Hrvatskoj se mjesec svibanj obilježava kao Mjesec zaštite od požara. Sveti Florijan ujedno je i zaštitnik Općine Mali Bukovec koja svojim bogatim programom slavi svoje Dane.

U nedjelju su svoga zaštitnika vatrogasci Vatrogasne zajednice općina Mali Bukovec i mještani Općine slavili procesijom i svetom misom u crkvi Svete Katarine u Malom Bukovcu, a samoj svetoj misi prethodila je svečana povorka vatrogasaca.

Više o ovoj tradiciji rekao je Mario Milner, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec.

-Svake se godine povodom Florijanova održava središnje misno slavlje u Malom Bukovcu kojem se, već tradicionalno, odazivaju sva vatrogasna društva s područja vatrogasnih zajednica općina Mali i Veliki Bukovec, ali i iz susjedne Koprivničko-križevačke županije DVD Selnica Podravska koji pripada u Župu Veliki Bukovec - poručio je Milner dodavši kako se svečanom slavlju zna odazvati i stotinjak vatrogasaca, uz najmlađe i puhački orkestar DVD Mali Bukovec.

Nakon misnog slavlja organiziran je svečani ručak vatrogasaca u Društvenom domu Mali Bukovec na kojem je bilo prilike porazgovarati o aktivnostima Dobrovoljnih vatrogasnih društava i daljnjem doprinosu zajednici.

U organizaciji svega toga sudjelovala je i Općina Mali Bukovec.

-Općina tradicionalno sudjeluje u ovom svečanom danu za sve naše vatrogasce. Vatrogastvo je tradicija koju trebamo čuvati, a na mlađe generacije moramo prenositi plemenite ideje pomaganja drugima kad im je najpotrebnije - poručio je načelnik Općine Mali Bukovec, Darko Marković.

Program obilježavanja Dana Općine Mali Bukovec nastavlja se i sljedećeg vikenda. U subotu program počinje u 11 sati s likovnom kolonijom i izložbom slika u organizaciji Humanitarne udruge "LUN-MLA", u 16 sati je humanitarna prodaja kolača u organizaciji Udruge žena, dok od 17 sati slijedi nastup zbora Udruge umirovljenika i priredba Dječjeg vrtića "Krijesnica".

U nedjelju, s početkom u 10 sati na rasporedu je utrka "BEDNJA - NAJDUŽA HRVATSKA RIJEKA", a okupljanje je na nogometnom igralištu NK Bukovčan 27. U 12 sati slijedi glazbeni program i druženje za sve trkače, mještane i goste uz besplatno piće i specijalitete koje će pripremiti udruge s područja općine.