FOTO Svečanom akademijom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Vidovec Foto: Luka Šalamun

FOTO Svečanom akademijom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Vidovec

I.D./Varaždinske vijesti | 14.6.2024. u 22:03h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom akademijom Općinskog vijeća u sportskoj dvorani OŠ Vidovec u petak, 14. lipnja obilježen je Dan općine Vidovec te 815. godišnjica prvoga spomena Vidovca.

dan_opcine_vidovec_14062024_39.jpg

Svečanosti su prisustvali brojni gosti, a među njima i saborski zastupnik Goran Kaniški, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenica župana Silvija Zagorec, izaslanica predsjednika Vlade RH i župana Varaždinske županije, izabrani hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier i Sunčana Glavak, gradonačelnici i načelnici brojnih gradova i općina Varaždinske županije, ali i prijateljskih gradova i općina iz Slavonije i Srijema te iz Slovenije i BiH, te drugi uzvanici.

Nakon kratkog podsjetnika na bogatu povijest vidovečkog kraja, ali i pregled svih aktualnih postignuća, okupljenima se obratio predsjednik vidovečkog Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović.

dan_opcine_vidovec_14062024_48.jpg

- Radi se puno, ali znamo da možemo i više pa krećemo i s novim projektima, a svi naši projekti su rezultat uspješnog rada i sloge općinskih vijećnika i načelnika te općinskih djelatnika, koji zaista rade sve kako bi naša zajednica napredovala u infrastrukturnom, komunalnom, društvenom i kulturnom smislu. Živimo u vremenu punom izazova, ali i prilika koje trebamo prepoznati i znati iskoristiti za dobrobit naših mještama, a to možemo samo zajedničkim radom, bez obzira na političku pripadnost - poručio je Bistrović.

Načelnik Bruno Hranić osvrnuo se na brojne projekte provedene u proteklih godinu dana.

- Unatrag godinu dana imamo nekoliko velikih projekata i gradilišta, ali istaknuo bih završetak Aglomeracije, dogradnju dječjeg vrtića te rekonstrukciju i dogradnju sportsko-društvenog centra u Nedeljancu, što je ogroman projekt, vrijedan više od milijun eura, koji će ujediniti niz sadržaja koji će biti na raspolaganju svim mještanima. Čekamo i raspisivanje natječaja kako bismo prijavili vatrogasni dom u Nedeljancu, a tu je i vinogradarska kuća u Tužnom, prekrasan onjekt koji će služiti za promociju ruralnog turizma u našoj općini - istaknuo je Hranić.

dan_opcine_vidovec_14062024_49.jpg

- Imamo i niz drugih projekata, od komunalne infrastrukture, rekonstrukcije i izgradnje nogostupa, do otvaranja novih ulica, a budući da s ovom dogradnjom dječjeg vrtića nećemo postići cilj da sva djeca iz općine idu ovdje u vrtić, već imamo u planu i izgradnju nove zgrade - naglasio je načelnik.

Velika pažnja posvećuje se i energetskim uštedama.

- Mi smo prije 10-ak godina krenuli sa zamjenom rasvjetnih tijela javne rasvjete s LED rasvjetom. Dosad smo energetski učinkovitom javnom rasvjetom zamijenili oko 70 posto javne rasvjete. Usto, ove godine smo u suradnji s nekoliko europskih zemalja osigurali i sredstva za postavljanje solarne elektrane na dječji vrtić, postavili smo i solarne klupe te solarne autobusne nadstrešnice. Razmišljamo u tom smjeru i trudimo se pratiti europske trendove - kazao je Hranić.

Na području općine djeluje više od 20 udruga.

- Svi su vrlo aktivni te im zahvaljujem na tome, ali i na promociji naše općine, od vatrogasaca, sportskih klubova, udruge žena, KUD-a Vidovec i drugih. Imamo odličnu suradnju s njima i financijski im pomažemo ne samo kroz njihove programe nego i kroz održavanje objekata. Imamo i nekoliko objekata koje smo izgradili i dali im na upravljanje, a među tim objektima koji će sad biti stavljeni u funkciju je i vinogradarska kuća i vinski podrum u Tužnom, našem vinorodnom kraju. To će biti izvrsna turistička atrakcija, čije će upravljanje preuzeti Udruga vinogradara i usmjeriti u kulturno-turističku ponudu Varaždinske županije - poručio je Hranić.

Istaknuo je i odličnu suradnju s ministarstvima i Vladom RH.

- Pripremamo kvalitetne projekte, a Vlada nam puno pomaže svojim sredstvima i kod sufinanciranja europskih projekata. Fiskalna decentralizacija je bila najbitnija, tu nam se proračun gotovo dvostruko povećao i dao nam zamah za sve ove investicije - kazao je načelnik Hranić.

Zamjenica župana Silvija Zagorec također je čestitala svim mještanima Dan općine i blgadane svetog Vida i svetog Antuna.

dan_opcine_vidovec_14062024_51.jpg

- Istaknula bih iznimnu suradnju općinskog rukovodstva sa Županijom, a tome u prilog govori i niz investicija koje se provode na području općine Vidovec. Varaždinska županija je u fokus stavila obrazovanje pa smo tako nedavno u OŠ Tužno otvorili i prvu Google učionicu u Hrvatskoj. Opremili smo i novu informatičku učionicu u OŠ Vidovec, a značajni radovi izvedeni su i u PŠ Nedeljanec - naglasila je.

- Općina Vidovec je nadaleko poznata po svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, a vrijedni poljoprivrednici ovog kraja koriste i županijske potpore. Prošle je godine tako s područja općine Vidovec bilo više od 100 korisnika potpora. I ove godine smo raspisali javni poziv pa pozivam poljoprivrednike da se prijave za ovu mjeru. Rad poljoprivrednika treba cijeniti, jer oni ulažu puno vremena i truda, a ove potpore su minimum kojim im možemo izaći ususret - rekla je Zagorec.

- Kao izaslanica predsjednika Vlade RH, pohvalila bih odličnu suradnju Općine i Vlade. Možda najznačajniji projekt je izgradnja brze ceste te uskoro očekujemo početak radova. Brza cesta će uvelike rasteretiti promet kroz srce Vidovca - istaknula je zamjenica župana.

Općinska priznanja

Svim mještanima Dan općine čestitali su i brojni govornici na svečanoj akademiji, a dodijeljena su i općinske nagrade, priznanja i pohvalnice.

Nagrade za izvrsnost dodijeljene su Greti Lukaček, najboljoj učenici OŠ Tužno te Emi Štrlek, najboljoj učenici OŠ Vidovec. Nagrađeni su i Matej Kovačević, Ida Kovačić, Lorena Tkalčec, Ivančica Košić Čačić, Sebastijan Geček, Vita Breški i Ivanka Kunić. Za sportske uspjehe nagrađeni su Janja Čanjevec, Valentino Presečki, Dejan Flajšman te Ivan Benček, Stanislav Zavrtnik, Andrija Uranić i Dragutin Črnila.

dan_opcine_vidovec_14062024_52.jpg

Zahvalnice su uručene Maji Herceg i Zoranu Košiću Čačiću, za izvanredan angažman i predanost u vođenju mladih planinara OŠ Vidovec te pozitivan utjecaj na osobni razvoj učenika kroz planinarenje i edukativne aktivnosti.

- Drago mi je da smo dobili nagradu. Ove godine navršava se pet godina aktivnog sudjelovanja djece u planinarstvu i osvajanju vrhova Hrvatske, a pokrenuli smo to u suradnji s Planinarskim društvom MIV Varaždin - rekao je Zoran Košić Čačić, vjeroučitelj u OŠ Vidovec.

Zahvalnice su dodijeljene i općinskim udrugama povodom njihovih obljetnica i - NK Budućnost Vidovec uz 85. obljetnicu osnutka, DVD-u Tužno uz 90. obljetnicu, Udruzi žena Vidovec povodom 15. obljetnice te ŠRD-u Vidovec uz 30. obljetnicu osnutka.

dan_opcine_vidovec_14062024_53.jpg

Uručeno je i čak 28 priznanja Općine Vidovec, i to pravnim i fizičkim osobama za doprinos razvoju gospodarstva općine Vidovec, te povodom jubilarnih obljetnica njihovog kontinuiranog rada.

dan_opcine_vidovec_14062024_54.jpg

Posebna zahvalnica dodijeljena je i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću, za izniman doprinos razvoju komunalne infrastrukture općine Vidovec, a zahvalnicu je u njegovo ime preuzeo Milan Rezo, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu.

dan_opcine_vidovec_14062024_55.jpg

U prigodnom programu svečane akademije nastupili su pijanist Darko Domitrović i Sandra Bagarić, operna pjevačica.

Fotogaleriju s proslave Dana općine Vidovec pogledajte u nastavku: