FOTO: Svečano otvoren obnovljeni društveni dom u Sudovcu Foto: Grad Novi Marof

FOTO: Svečano otvoren obnovljeni društveni dom u Sudovcu

Varaždinske vijesti | 9.12.2019. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu, 7. prosinca, u Sudovcu je upriličena svečanost otvorenja obnovljenog Društvenog doma. Dio je to projekta Grada Novog Marofa tijekom kojeg su obnovljena tri društvena doma – u Orehovcu, Završju i Sudovcu, a riječ je o ukupnoj investiciji od 1,8 milijuna kuna. Iako je investirano mnogo, s ulaganjima u domove će se nastaviti, najavio je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Obnovili ih jesmo, ali svaki od tih domova treba i opremiti pa smo naručili novi namještaj. U Sudovcu imamo i prostore za vatrogasce, a i njihovo smo uređenje financirali sredstvima iz gradskog proračuna. To je veliko ulaganje koje smo za ovu godinu završili, ali ćemo s ulaganjima nastaviti u godinama koje su pred nama - rekao je Jenkač.

Naselje Sudovec specifično je jer je, slično kao i Završje, od centra Novog Marofa udaljeno gotovo 14 kilometara, a do nedavno je povezanost Sudovca s ostalim naseljima i centrom grada bila vrlo loša.

- Do prije desetak godina ni spojna cesta D22 nije bila asfaltirana iz poznatih razloga. Bila je, naime, na trasi prostora koji povijesno ima više značaja. S jedne strane, bilo je stratište poslije rata gdje je poubijano više od 500 hrvatskih vojnika i civila, a s druge strane, na tom je području jugoslavenska vojska imala svoje bunkere i zapovjedna središta pa godinama nisu dali urediti i asfaltirati tu cestu. Srećom, 2008. godine cesta je asfaltirana, a 1996. godine naselje Sudovec odvojilo se od Općine Gornja Rijeka i njihovom se željom, nakon referenduma, pripojilo gradu Novom Marofu. Upravo stoga, ova investicija ima veliko značenje i poklapa se s onom mojom agendom da je važno ulagati u društvene prostore koji postaju mjesta okupljališta mještana i centar društvenog života jednog naselja - istaknuo je Jenkač.

Na svečanosti otvorenja obnovljenog doma upriličena je vatrogasna vježba u kojoj su sudjelovali domaćini, vatrogasci DVD-a Sudovec te članovi Vatrogasne zajednice Novi Marof.

- Ovo je za cijeli Sudovec, pa tako i za nas vatrogasce, poseban dan. U obnovljenom Društvenom domu i mi ćemo imati svoje prostorije, ured i spremište, a isto ćemo tako koristiti malu i veliku dvoranu za svoje godišnje i izvještajne skupštine i svečane sjednice - kazao je Zvonko Štriga, predsjednik DVD-a Sudovec.

Ovo je Društvo najaktivnija udruga u naselju, a broji ukupno 140 članova, od kojih je 70-ak aktivnih te 12 operativaca. Imaju nekoliko ekipa, od djece i mladeži, do veterana, a Štriga je istaknuo i da su dobro opremljeni.

- Imamo ono najvažnije, ali dobro bi nam došlo još nove opreme i vjerujem da ćemo uskoro i to dobiti. Drago nam je da je Dom obnovljen, kako zbog nas vatrogasaca, tako i zbog ostalih mještana - rekao je Štriga.

Brojni su od tih mještana nazočili svečanosti otvorenja Društvenog doma u Sudovcu, zadovoljni što će se odsad moći družiti i sudjelovati u brojnim manifestacijama, od kulturnih do zabavnih, u obnovljenom, primjerenijem i ljepšem prostoru.

sudovec_01.JPG

sudovec_02.JPG

sudovec_03.JPG

sudovec_04.JPG

sudovec_05.JPG

sudovec_07.JPG

sudovec_08.JPG

sudovec_09.JPG

sudovec_10.JPG

sudovec_11.JPG

sudovec_12.jpg

sudovec_13.jpg