FOTO Centar Margečana u novom ruhu, mališani napokon imaju i dječje igralište! Foto: Grad Ivanec

FOTO Centar Margečana u novom ruhu, mališani napokon imaju i dječje igralište!

Varaždinske vijesti | 26.12.2021. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

Prigodnom svečanošću u srijedu je otvoren novouređeni centar naselja Margečan.

Urbano projektiran i uređen kompleks sastoji se od tri projekta objedinjena u jednom, a to su – novo sportsko i dječje igralište (koje ovo naselje dosad nije imalo) te kontaktna površina koja je pretvorena u mali trg.

margecan_trg_22122021_01.jpg

Time je Margečan od Grada Ivanca dobio najljepši božićni dar – novouređeni centar primjeren druženju, zabavi i kreativnom provođenju vremena djece i odraslih. Na svečanosti otvaranja brojnim okupljenim domaćinima i gostima obratio se gradonačelnik Milorad Batinić.

margecan_trg_22122021_02.jpg

- Margečan je centar župe i stoga dolikuje da ovaj dio naselja, uz potez koji vodi do crkve i župnog dvora, bude i primjereno uređen. Ono što još predstoji jest postavljanje rasvjetnih stupova i reflektora oko sportskog igrališta (koji stižu u veljači) te uređenje paviljona, na način da ga vaši domaći majstori opletu šibom. No, za to moramo pričekati proljeće. Pozivam vas da trg koristite što više, da na njemu organizirate što veći broj raznih manifestacija i da vam postane središte društvenog života – pozvao je gradonačelnik.

margecan_trg_22122021_03.jpg

Tom je prilikom uputio zahvale svima koji su se u ovom projektu najviše angažirali. A to su, prvenstveno, kako je istaknuo, bivši predsjednik Vijeća MO Margečan Zvonko Brežnjak sa svojim vijećem MO-a, kojemu je uređenje centra bilo dugogodišnji san i koji je svoju viziju njegova uređenja pretočio u brojne skice, nacrte, ideje i makete te neprestano bdio nad radovima i realizacijom.

Zahvalio je i svim izvođačima i posebno projektantima iz Studija Nexar koji su u samo nekoliko dana izradili projekt uređenja centra Margečana.

margecan_trg_22122021_04.jpg

Zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, koji je ovom projektu posvetio puno vremena i proveo mnogo sati na gradilištu, istaknuo je da je prostor trga zbog svoje konfiguracije i okolnih sadržaja (rijeke Bednje, vodenice na ulazu u naselje te neposredne blizine crkve, župnog ureda i škole), bio inspirativan za projektiranje. Naglasio je da je trg projektiran urbano i jako se dobro smjestio u prostor.

margecan_trg_22122021_05.jpg

Gradu Ivancu je riječi zahvale uputio predsjednik Vijeća MO-a Anđelko Biškup.

-To je divan projekt i hvala svima koji su nam ga priuštili. A njegova najveća vrijednost je što će služiti svim generacijama, od mama s djecom u kolicima do odraslih – poručio je A. Biškup.

Bivši predsjednik MO-a Zvonko Brežnjak, čije se makete i idejna rješenja prostora trga još čuvaju u vodenici, skromno je zahvalio Gradu i gradonačelniku što su omogućili da se i neke njegove zamisli pretoče u uspješnu priču.

margecan_trg_22122021_06.jpg

Svečanost otvaranja novouređenog centra s nekoliko su pjesama u božićnom i novogodišnjem tonu uljepšale članice Ženskog vokalnog sastava Kaliope pod vodstvom Ele Boj te članice zbora župe sv. Margarete pod ravnanjem Ivana Habuneka.

Novi trg blagoslovio je margečanski župnik vlč. Alojzije Pakrac.

Svečanosti su nazočili i aktualni gradski vijećnici te vijećnici iz bivšeg saziva koji su dali veliku potporu ovom projektu, zatim, bivši zamjenik gradonačelnika Branko Putarek i bivša predsjednica Vijeća Ksenija Sedlar Đunđek, predstavnici gradskih službi te brojni predstavnici lokalnih ustanova i udruga.

margecan_trg_22122021_07.jpg

Druženje je potom nastavljeno u neformalnom tonu, uz domjenak te kuhano vino i čaj za sve okupljene.

Realizacija ovoga projekta odvijala se u dvije faze. U prvoj fazi Grad je izgradio novo sportsko igralište, a u drugoj fazi ga je iscrtao, postavio golove i koševe te ga ogradio, čime je za djecu i sportaše u centru naselja uređena prvorazredna sportska površina. Igralište je izgradilo MS Iskopi vl. Miroslava Šoštareka.

U drugoj fazi uređen je prostor trga, a na dijelu površine uređeno je dječje igralište i opremljeno modernim spravama i antitraumatskim podlogama, čime je konačno i ovo naselje dobilo dječje igralište. Na trgu je postavljena metalna konstrukcija paviljona koji će margečanski majstori u proljeće oplesti šibom, čime se urbani karakter trga spaja s domaćom tradicijom.

margecan_trg_22122021_08.jpg

Uređene su i pješačke staze, a zadržan je i stari bunar na trgu te veličanstveni čempres pokraj škole. Radove u drugoj fazi izvelo je Graditeljstvo vl. Andrije Grabara iz Ivanca.

Predstoji još samo rasvjeta sportskog igrališta, koja bi se trebala realizirati u narednih mjesec-dva. Radove će izvesti Ivkom d.d. Ivanec.

margecan_trg_22122021_09.jpg

Time završava cjelokupan projekt uređenja trga u Margečanu, ukupno vrijedan više od 1,7 milijuna kuna, koji je u potpunosti financiran iz proračuna Grada Ivanca.

margecan_trg_22122021_10.jpg

margecan_trg_22122021_11.jpg

margecan_trg_22122021_12.jpg

margecan_trg_22122021_13.jpg

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci