FOTO: Svečano otvoren novoizgrađeni vatrogasni dom DVD-a Donji Kneginec Foto: Igor Furjan

FOTO: Svečano otvoren novoizgrađeni vatrogasni dom DVD-a Donji Kneginec

| 21.7.2018. u 13:51h | Objavljeno u Našim krajem

U Općini Gornji Kneginec jučer je svečano otvoren novoizgrađeni vatrogasni doma DVD-a Donji Kneginec. Vrijednost izgradnje doma iznosi 1,4 milijuna a od toga je milijun kuna došlo iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

- Dom je DVD-u bio potreban već dulje vrijeme, nisu imali potrebne uvjete za normalan rad DVD-a koji inače polučuje odlične rezultate i na županijskim i državnim natjecanjima. Bitnije od toga, djeluju u vatrogasnoj preventivi na području naše općine - rekao je načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, koji je ujedno najavio i izgradnju još jednog vatrogasnog doma, onog od DVD Kneginec Gornji koje je centralno društvo općine.

Dom sadrži dvije garaže za vatrogasna vozila i u prizemlju se nalazi sve potrebno za intervencije, dok se na katu nalaze prostorije za nastavu i sastanke.

To nije klasični vatrogasni dom koji su inače bili izgrađeni za nekakva velika slavlja. To je jedan dom primjeren vatrogascima koji se nalaze na granici između amaterizma i profesionalizma - istaknuo je načelnik.

Svečanosti otvaranja ovog doma prisustvovao je predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović ali i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Nikolina Klaić.

- Ovom prilikom čestitam načelniku Općine Gornji Kneginec i svim građankama i građanima Općine. Otvoren je prekrasan objekt u kojem ćete napokon imati sve uvjete za rad DVD-a. Vidim jako puno mladih ljudi i to mi je baš veliko zadovoljstvo vidjeti. Znamo što DVD znači za mala mjesta, pogotovo u Dalmaciji ali i u Varaždinskoj županiji. Općina Gornji Kneginec može biti primjer drugim općinama u povlačenju sredstava s nacionalne razine i europskih fondova. Načelnik Kaniški je vrlo agilan. Njegov tim suradnika bori se da što više novaca dođe u Općinu kako bi se uložilo u različite projekte - istaknula je državna tajnica Klaić

Najsretniji su ipak bili članovi i članice DVD-a Donji Kneginec, posebice njihov predsjednik Damir Vuk.

- Srca su nam prepuna sreće i zadovoljstva što smo napokon dočekali ovo lijepo izdanje. Nakon zaista predugo vremena gdje smo radili i djelovali u preniskim uvjetima za bilo kakvu djelatnost, napokon smo dočekali da možemo normalno razvijati vatrogasnu djelatnost. Imamo oko 50 aktivnih članova no ako uključimo tu i njihove članove obitelji koji su u sve to uključeni na bilo koji drugi način, dolazimo do znatno veće brojke. Mi smo tu uvijek na pomoći našim mještanima i oni to znaju cijeniti - ponosno je rekao predsjednik Vuk, te dodao kako se u novom domu simbolično nalazi i nekoliko cigli starog doma.

Podijeljene su i zahvalnice i to Općini Gornji Kneginec, Općinskom vijeću, Vatrogasnoj zajednici Općine te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Članovi i članice DVD-a ujedno su iznenadili svojeg predsjednika sa simboličnim darom i zahvalnicom za njegov izniman trud oko izgradnje novog doma.