FOTO Stručni obilazak kroz utvrdu Grebengrad zainteresirao brojne posjetitelje

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.5.2017. u 14:59h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu Prvomajske proslave na Grebengradu, Turistička zajednica Grada Novog Marofa ponudila je i nešto drugačije - stručni obilazak kroz utvrdu Grebengrad.

Godinama pod obnovom, nije nikad posjetiocima stručno prezentirana te ja bila doživljavana samo kao usputna točka za šetnju. Arheolog Karlo Ivanek na zanimljiv je način zainteresiranima ispričao povijest utvrde, kada i kako je građena, njenu svrhu, način života na samoj utvrdi, njezinim brojnim vlasnicima, a onda i o samom "kraju" utvrde.

Kako konzervatorski radovi na obnovi još uvijek traju, u određene dijelove nije moguće ući, no ovakve prezentacije se potiču, obzirom da je ovo bila najveća i jedna od najvažnijih utvrda Sjeverozapadne Hrvatske.

- Nakon završetka konzervatorskih radova na red će doći i arheološka istraživanja koja će zasigurno otkriti još mnogo zanimljivosti i s vremenom utvrdu dovesti u stanje u kojem ona može značiti i konkretnu turističku priču - ističu iz TZ Novi Marof i dodaju da ta dva odrađena i dobro posjećena termina stručnog obilaska pokazala su potrebitost ovakvih prezentacija te će se s njima svakako nastaviti.