FOTO Što se sve (g)radi u Novom Marofu? Jenkač obišao aktualne investicije Foto: Luka Šalamun

FOTO Što se sve (g)radi u Novom Marofu? Jenkač obišao aktualne investicije

I.D./Varaždinske vijesti | 25.3.2024. u 19:17h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u ponedjeljak, 25. ožujka, obišao je nekoliko važnijih investicija i projekata na području grada.

Obilazak je započeo ispred zgrade gradske uprave na Trgu hrvatske državnosti. Kako je napomenuo, zgrada tzv. bivše općine Novi Marof je iz '60-ih godina prošlog stoljeća i vapi za energetskom, ali i statičkom obnovom.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_4.jpg

- Nakon nekoliko godina pokušaja, raspisan je natječaj koji je nama prihvatljiv jer su uključene i energetska i statička obnova, budući da je statika zgrade vrlo loša. Problem je bio i što dosad nije bilo natječaja koji bi uključivao i privatno suvlasništvo, a mi ovdje imamo dva privatna suvlasnika. Prijavili smo projekt s građevinskom dozvolom, prošli smo na financiranju i pripremamo raspisivanje natječaja te ove godine kreće kompletna obnova čitave zgrade u kojoj se nalazi porezna uprava, cestovna inspekcija, županijska uprava za prostorno uređenje, matičari, gradska uprava, te banka i papirnica - rekao je Jenkač.

S obzirom na to da se zgrada nalazi u centru grada, osim rekonstrukcije i obnove zgrade, planirani su i drugi radovi.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_1.jpg

- Napravit ćemo i ozbiljnu rekonstrukciju ovog trga, i pretvorit u jedan mali parkić i trg, te zatvaranje dijela Zagorske ulice koju ćemo pretvoriti u jednosmjernu ulicu s pripadajućim parkirnim mjestima. Ovaj prostor pretvorit ćemo u jednu mirnu zonu i dobit ćemo jedan centralni trg kakav Novi Marof i zaslužuje. Naravno, pripremamo u budućnosti i veliki gradski trg, ali ovo je shodno mogućnostima i trenutnim natječajima. Iskoristili smo priliku. Procijenjena vrijednost je oko 2,5 milijuna eura, a točan iznos znat ćemo kad provedemo natječaj. Sredstva smo osigurali u gradskom proračunu, a milijun eura dobili smo odlukom Vlade RH za sanaciju ovakvih objekata - pojasnio je gradonačelnik.

- Imamo potpisane i partnerske sporazume s Varaždinskom županijom, najvećim suvlasnikom, te Zagrebačkom bankom i Trgonomom, da svaki prema svojem udjelu participiraju u financiranju. Dakle, imamo zaokruženu financijsku konstrukciju i ove godine možemo krenuti s rekonstrukcijom. S druge strane, cijena uređenja trga i ulice bit će negdje između 600 i 700 tisuća eura, što financiramo iz proračuna. Radovi će trajati godinu - godinu i pol, prva faza je sama rekonstrukcija zgrade, druga faza je rekonstrukcija trga, a treća rekonstrukcija ceste s pješačkim stazama - dodao je Jenkač.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_5.jpg

Jedan od važnijih projekata svakako je i rekonstrukcija te obnova stare škole u Novom Marofu.

- Ovo je jedan od starijih objekata u Novom Marofu. U projektu smo sve zaokružili, isprojektirali, ishodili građevinsku dozvolu, prijavili na natječaj, dobili smo odobrena sredstva i počeli su radovi. Radi se o multifunkcionalnom kulturnom društvenom centru za mlade - naglasio je Jenkač.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_7.jpg

- S obzira da već imamo kulturni centar, mnogi se pitaju zašto još jedan kulturni centar, no ovo je specifičan prostor koji smo tako osmislili da bi bio prihvatljiv za natječaj i da bismo mogli dobiti određena financijska sredstva. A najvažnije je to da će namjena minimalno prvih pet godina u apsolutnom obuhvatu svih prostora, biti za mlade i za sve one udruge koje provode aktivnosti koje uključuju mlade. Dakle, od slikarskih kolonija do predavanja o pčelama, moći će ga koristiti svi naši dječji vrtići i osnovne te srednje škole, a prostor će biti kompletno opremljen - napomenuo je gradonačelnik.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_10.jpg

- Naravno, naša udruga Mladi za Marof, koja je ovdje imala prostore, također će koristiti taj prostor u prvih pet godina za sve aktivnosti, za sve ono što će biti osmišljeno i potrebno. Bit će besplatno, tako da nema najma, nema iznajmljivanja prostora. Dovoljno je da je riječ o aktivnostima koje su namijenjene za mlade, od najmanjeg uzrasta pa do studenata. Prostor će biti dodijeljen udrugama namjenski, shodno njihovim projektima i programima - pojasnio je, dodavši kako će na ovaj način osigurati prostor za aktivnosti novomarofskih udruga.

- Zgrada je stara, trošna i sama po sebi, bez ovakve financijske injekcije europskih fondova, teško bi se obnovila. Vrijednost ukupne investicije je oko 1,5 milijuna eura - naglasio je Jenkač.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_8.jpg

Kako je najavio, uredit će se i opremiti kompletna zgrada.

- Zgrada ima jedan prekrasan podrumski prostor s boltama, dakle izgrađen od cigli, na tradicionalan, starinski način, koji će se također urediti i opremiti. Prostor dobiva i lift, a uredit će se i svi ostali prostori uključujući i tavan. Dugo nismo znali kako zaokružiti priču oko te zgrade, i ona će upravo kroz ovu investiciju i kroz ovaj projekt dobiti novi sadržaj. Najzanimljivije je to da će ta zgrada, koja je i izgrađena s namjenom da bude škola, i dalje biti za djecu i mlade. Ta naša "stara škola" bila je u upotrebi sve do izgradnje 50 metara udaljene nove škole.

Nedaleko od ove lokacije uskoro počinje još jedan projekt - dogradnja Dječjeg vrtića Novi Marof, sufinancirana iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_17.jpg

- Naš vrtić je nedavno dograđen i energetski obnovljen, znači da je ovo već treća investicija. Završavaju se projekti i priprema se dokumentacija za nabavu. Dogradit ćemo još četiri stambene jedinice koje će obuhvatiti 72-75 djece, što znači da će se toliko djece još moći upisati. Ovo je jedna krasna i lijepa investicija - kazao je Siniša Jenkač.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_19.jpg

Dodao je da Grad Novi Marof brine o svim svojim stanovnicima.

- Sufinanciramo smještaj djece u gradski i privatne dječje vrtiće na području Novog Marofa, ali i za svu onu djecu koja pohađaju vrtiće izvan područja grada Novog Marofa. Trenutno to financijski košta preko milijun eura, što je značajno povećanje ulaganja u mlade na području Novog Marofa - napomenuo je gradonačelnik.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Novi Marof Karolina Fotak kazala je da je u ovoj pedagoškoj godini upisano 257 djece u 10 odgojno-obrazovnih skupina, od čega tri odgojno-obrazovne skupine za djecu od 1-3 godine starosti te sedam skupina za djecu do polaska u osnovnu školu.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_21.jpg

- Imamo i odgojnu skupinu za program predškole, dakle to su djeca koja nisu obuhvaćena redovitim programom i tu imamo upisano 17 djece - rekla je ravnateljica.

Gradonačelnik Jenkač najavio je još jednu novost.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_23.jpg

- S obzirom na to da povećavamo kapacitete u sklopu našeg dječjeg vrtića i da Grad Novi Marof značajna sredstva izdvaja za funkcioniranje gradskog dječjeg vrtića, upravo se priprema i odluka kojom ćemo povećati gradsko sufinanciranje za svu onu djecu koja idu u privatne vrtiće, budući da znamo kako trenutne ekonomske cijene, što se tiče osnivača vrtića, nisu velike i da oni žele povećati svoje cijene, a mi ćemo onda tu uskočiti kao lokalna samouprava kako se to ne bi prebacilo na roditelje - naglasio je.

Jenkač je obišao i jedno od 30-ak gradilišta na području cijelog grada Novog Marofa, vezanih uz cestogradnju.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_24.jpg

- Riječ je o projektu rekonstrukcije, obnove i izgradnje cesta, vrijednosti oko 660 tisuća eura. Ovdje je riječ o izgradnji produžetka Ulice Ljudevita Gaja, do kuća u nizu, tu smo otvorili i spajamo dvije ulice, i automatski omogućavamo novi razvoj. Već ima investitora koji ovdje planiraju gradnju, među ostalima i stambenu zgradu. Investitora ima, a mi im izlazimo ususret i omogućavamo infrastrukturu kako bi oni mogu dalje graditi i da se grad može razvijati. Prije izgradnje prometnice smo u suradnji s Varkomom i Hrvatskim vodama izgradili kanalizaciju i vodovod te osigurali osnovnu infrastrukturu - napomenuo je Jenkač.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_26.jpg

Obilazak je nastavljen na državnoj cesti D24 koja spaja Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_28.jpg

- Na ovoj dionici 10 km ceste nalazi se na području Novog Marofa i konačno su se stekli uvjeti da se ove godine raspiše nabava, jer su Hrvatske ceste završile kompletnu dokumentaciju, kreće otkup zemljišta, i u planu nabave Hrvatskih cesta je prva faza od naselja Pece do groblja u Mađarevu. Prva građevinska dozvola je u duljini 7,6 km, druga se odnosi na dio kroz naselje Mađarevo, gotovo do centra Novog Marofa, uz kompletnu rekonstrukciju i obnovu pješačke staze. To je zahtjevan projekt budući da je riječ o rekonstrukciji ceste, gdje ima puno različite infrastrukture, od plina, struje, DTK instalacija pa do nekoliko pružnih prijelaza i potoka. Puno vremena se potrošilo na rješavanje projekta i geodetskih elaborata, ovih dana rješavaju se i imovinsko-pravni odnosi, a vrlo je važna i informacija da su Hrvatske ceste u planu nabave za ovu godinu predvidjele rekonstrukciju prve faze od 7,6 km Pece-Mađarevo, s nadzorom. Ove godine raspisuje se natječaj i mislim da smo onda zaokružili još jednu cestu na području Novog Marofa - kazao je gradonačelnik.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_29.jpg

- Također, napravljeni su projekti i riješeni su imovinsko-pravni odnosi što se tiče D24 koja spaja naselja Možđenec i Ljubešćica, jedino što se tamo čeka je gradnja kanalizacije koja ide u pojasu ceste kako od strane Ljubešćice tako i od Novog Marofa. Što se tiče kanalizacije, mi smo se zajedno s Varkomom ove godine prijavili na natječaj tako da je i to u postupku, a kad prođe kanalizacija, tada će se i taj dio ceste D24 obnoviti i izgraditi pješačke staze - ukazao je čelnik Novog Marofa.

Od iznimne je važnosti za novomarofski kraj i investicija tvrtke Knauf Insulation.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_31.jpg

- Ovo je velika investicija, druga najveća u Hrvatskoj, u iznosu od 120 milijuna eura. No, to nije samo investicija u novu proizvodnu liniju. Znamo da Knauf Insulation za svoju kamenu vunu i ostale proizvode koji izlaze iz njihove proizvodne linije ne koriste vezivo fenol-formaldehid, koji je otrovan i štetan za okoliš, nego već 10-ak godina koriste vezivo na bazi šećera. Ovo je investicija i u dvije nove visoke peći pogonjene strujom, znači potpuno se izbacuje koks kao gorivo tijelo te neće biti sumpora i drugih spojeva - kazao je Jenkač.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_32.jpg

- To će biti prva takva tvornica u Knauf Insulation grupaciji koja ima 46 tvornica za proizvodnju kamene i staklene vune, dok čitavi Knauf ima preko 360 tvornica po čitavom svijetu. Među tih 46 tvornica, upravo je tvornica u Novom Marofu odabrana kao lokacija za za ovu investiciju. Nije odabrana slučajno, nego zato jer smo kao lokalna samouprava, ali i kao županija, mogli garantirati da će sva infrastruktura potrebna biti izgrađena u roku. Naime, gradi se i ogromna 110 kV trafostanica i 2,3 km dalekovoda, a da bi se sve to moglo raditi, Varaždinska županija je pokrenula 5. izmjene i dopune prostornog plana, a Grad Novi Marof točkaste izmjene prostornog i urbanističkog plana. Županijski plan je donesen, naš plan bit će donesen kroz nekih mjesec dana, a Grad Novi Marof daje i svoju cestu da bi taj dalekovod mogao proći kroz cestu, naime, ide podzemno da izbjegnemo dugo rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Naravno, garantirali smo prije dvije godine i da ćemo u brzom roku riješiti svu potrebnu dokumentaciju. Nije bilo jednostavno, nije bilo lako, ali smo uspjeli. To je bio preduvjet da bi se čitava ova investicija ovdje odradila. Za građane Novog Marofa značajno je da ćemo praktički imati nula emisije iz ove tvornice, a druga velika stvar je novo zapošljavanje, nova radna mjesta koja će biti osigurana izgradnjom nove linije - naveo je Jenkač.

Gradonačelnik je obilazak završio u još jednoj staroj školi, ovaj put u naselju Presečno.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_35.jpg

- Ovo je bila područna škola Osnovne škole Novi Marof. Prije nekih 15-ak godina napuštena je jer nije bilo ni djece, a i autobus vozi do Novog Marofa gdje ima više sadržaja i mogućnosti. Budući da je nakon 10-ak i više godina Grad Novi Marof od osnovne škole i Županije dobio ovaj prostor, pripremili smo projekt, ishodili potrebne dozvole i krećemo u kompletnu obnovu ove stare škole. Objekt je star, ima svoje probleme, i rješavamo kompletam prostor, od krovišta, fasade, zamjene prozora do uređenja podruma i svih ostalih prostorija - pojasnio je.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_34.jpg

- Ovdje je bila udruga Sunce, a drugi dio prostora predvidjeli smo za korištenje naših mještana, kao društveni dom, gdje smo odvojili posebno u podrumskim prostorijama prostor za mlade, a iznad su prostori za korištenje svih naših mještana. Vrijednost investicije je 250.000 eura. Ovih dana dobili smo odluku ministarstva regionalnog razvoja, na čiji smo natječaj prijavili projekt, o sufinanciranju u iznosu od 65.000 eura, na čemu zahvaljujemo ministarstvu. ta će nam sredstva sigurno pomoći u realizaciji čitave investicije. Ono što smo obećali upravo i izvršavamo, takve prostore privodimo svrsi, a tijekom godine uredit ćemo i ostale prostore gdje je to potrebno. Ostala su nam još dva prostora na području Novog Marofa koje smo pripremili i koje ćemo u ovoj fazi izgraditi. Jedan od njih je mali prostor za društveno korištenje u naselju Presečno Donje, te jedan malo veći prostor gdje ćemo, na zemljištu koje smo otkupili, objediniti nekoliko naselja - Jelenščak, Japače Polje, Donje Makojišće, Topličicu i Matušine. Imamo projekt, imamo građevinsku dozvolu i na sličan način ćemo to urediti, izgraditi novi prostor. Jer, primjerice, kad su izbori, problem je s glasačkim mjestima, a i ljudi žele koristiti takve prostore za različite potrebe koje imaju kroz godinu - rođendane, karmine, manja slavlja i slično. Dakle, zaokružujemo priču što se tiče ulaganja u društvenu infrastrukturu na području Novog Marofa - poručio je gradonačelnik Jenkač za kraj.

grad_novi_marof_sinisa_jenkac_obilazak_radova_25032024_37.jpg