FOTO Što ako eksplodira plinski kotao u školi? Ivanečka civilna zaštita bit će spremna Foto: B. Težak / Grad Ivanec

FOTO Što ako eksplodira plinski kotao u školi? Ivanečka civilna zaštita bit će spremna

Varaždinske vijesti | 28.4.2024. u 11:33h | Objavljeno u Našim krajem

U OŠ Metela Ožegovića u Radovanu u srijedu je, 24. travnja, održana velika vježba civilne zaštite Grada Ivanca.

Uz učenike i djelatnike škole te Stožer CZ Grada Ivanca i Područni ured CZ Varaždin, u vježbi su sudjelovali DVD-ovi Radovan, Ivanec i Margečan, Policijska postaja Ivanec i Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – Ispostava Ivanec.

Vježbom je rukovodio i koordinirao glavni vatrogasni zapovjednik Ivan Putarek, a pratili su je načelnik Stožera CZ Grada Ivanca Marko Friščić, načelnik PP Ivanec Danijel Leskovar, članica gradskog Stožera CZ Petra Videc te predstavnice PU CZ Varaždin. U svojstvu promatrača pridružili su se i predstavnici HGSS-Stanice Varaždin i GD Crvenog križa Ivanec, a s velikim interesom intervenciju žurnih snaga pratili su i učenici škole Radovan.

Osnovna škola Radovan za vježbu je izabrana upravo zbog lokacije na kojoj se nalazi, a koju karakterizira strmi prilaz i razvedena arhitektonska struktura građevine.

Vježba se odvijala pod pretpostavkom eksplozije plinskog kotla u školi zbog tehničkog kvara, koji je doveo do urušavanja prostora i izbijanja požara. Cilj je bio da se u vježbi simulira stvarna situacija, kako bi se u praksi provjerilo funkcioniranje Plana evakuacije OŠ Radovan te uočili problemi i „uska grla“ koja bi mogli otežati intervencije žurnih službi i spašavanje unesrećenih osoba.

Nakon vježbe provedena je evaluacija, pri čemu su istaknuti uočeni problematični momenti, koji bi u stvarnoj situaciji mogli otežati intervenciju. O svemu tome slijede dodatne analize i postupanja. Na početku evaluacijskog sastanka minutom šutnje odana je počast tragično preminulom vatrogascu Tomislavu Buhinu, članu DVD-a Radovan.

vjezba_civilne_zastite1-radovan-240424.jpg

vjezba_civilne_zastite5-radovan-240424.jpg

vjezba_civilne_zastite11-radovan-240424.jpg

vjezba_civilne_zastite17-radovan-240424.jpg

vjezba_civilne_zastite19-radovan-240424.jpg