I ove su godine Starinski žmaki i Martinjski sejem privukli veliki broj posjetitelja Foto: Dražen Novosel

FOTO: Starinski žmaki i Martinjski sejem u Brezničkom Humu

| 6.11.2016. u 12:22h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu proslave Dana općine Breznički Hum i 1700 godina rođenja Svetog Martina Biskupa danas se u sportskoj će dvorani OŠ U Brezničkom Humu održava "Martinjski sejem", dok će na školskom igralištu održava tradicionalna manifestacija "Starinski žmaki", čiji okusi zaokružuju gastronomsku sliku slavljeničke općine.

Na Starinskim žmakima predstavljaju se Mjesni odbori i udruge s područja Općine, Udruga Prigorčica iz Breznice, te Društvo suhomesnate dobrote iz Leskovca pri Krškem, uz nastup glazbenog sastava 'Fiškali'.

Program proslave Dana općine počeo je u petak predstavljanjem Humskog vjesnika i zbirke pjesama 'Otprti obluk' Ruže Kišur Čelenec u vatrogasnom domu u Brezničkom Humu.

Posjetitelji su mogli razgledati i Izložbu Likovne kolonije Sveti Martin te uživati u predstavi udruge umirovljenika Prigorčica, kao i u zabavi nazvanoj Senior Party.

Jučer je u prostorijama Vinarije Šafran održana međunarodna likovna kolonija, koja je okupila 15 umjetnika, naziva Martinje u Šafranu. Kolonija je bila otvorenog karaktera pa su građani mogli vidjeti kako nastaju likovna djela  i uključiti se u samo slikanje.

Cilj ovoga okupljanja bio je humanitarnog karaktera u vidu mogućnosti stipendiranja studenata Agronomskog fakulteta,  i to prodajom slika nastalih na samoj koloniji. Istovremeno je predstavljena publikacija „Murvina svaštarica“ uz degustaciju murvinih proizvoda.

U sklopu proslave održan je i mimohod vatrogasaca, koncert limene glazbe, kao i razni drugi zabavni sadržaji

U srijedu su planirane edukativne radionice LAG-a za male poljoprivrednike, u četvrtak prijepodne predstava 'Njam, njam, njami, sve nas jesen mami' za one najmlađe, a u četvrtak u 17 sati održat će se i svečana sjednica Općinskog vijeća Breznički Hum.

U petak 11. studenoga, na sam blagdan, od 18 sati u crkvi Svetoga Martina Biskupa bit će služena sveta misa uz ovogodišnje Martinjsko prošćenje, a kako bi se obilježila 1700. obljetnica rođenja sveca zaštitnika općine Breznički Hum.