Inicijativa za vraćanje pavlinskih knjiga u pavlinski samostan

vv | 14.3.2017. u 19:07h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ukidanjem pavlinskog reda i odlaska pavlina iz Lepoglave, Lepoglava je ostala i bez velikog kulturnog i crkvenog blaga. Među tim blagom su i knjige koje su se nalazile u knjižnici pavlinskog samostana. Želeći dio tog knjižnog blaga na neki način vratiti Lepoglavi, župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i Grad Lepoglava pokrenuli su tom cilju usmjerenu inicijativu.

Lepoglavski župnik monsinjor Andrija Kišiček i gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić, uz domaćinstvo odgojitelja u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Ivice Cujzeka te u dogovoru s rektorom preč. mr. Anđelkom Košćakom, posjetili su Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu i tamošnju knjižnicu, njen povijesni dio u kojem se čuvaju starija izdanja. Tamo se nalaze i knjige iz pavlinskog samostana u Lepoglavi, a koje su im tom prigodom, njih desetak, predstavljene.

- Na žalost, stjecajem povijesnih okolnosti pavlini su otišli iz Lepoglave, nakon čega je iz Lepoglave odneseno veliko kulturno blago. Željeli bismo u Lepoglavu vratiti barem dio vrijedne pavlinske ostavštine u što svakako spadaju i knjige. Dio tog knjižnog fonda nalazi se u Nadbiskupsko bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu gdje smo ga prigodom ovog posjeta imali prigode vidjeti. U dogovoru s Nadbiskupskim bogoslovnim sjemeništem probat ćemo pronaći način da te knjige vratimo u Lepoglavu i da ponovno budu na policama pavlinskog samostana – istaknuo je Škvarić.

Želeći dostupnim učiniti te knjige javnosti razmišlja se izraditi i virtualna knjižnica koja bi nudila pregled pavlinskih knjiga i dio njihova sadržaja. Pored toga, s namjerom da se ukaže na povijesnu važnost pavlina pa tako i Lepoglave u planu je organizacija znastvenih skupova koji bi u Lepoglavu privukli eminentne znastvenike, a iz Lepoglave odaslali poruku o njenom povijesnom značenju.