FOTO Slavi se Dan Grada Varaždinskih Toplica, "Martinjska edukativna šetnjica" i ove godine pun pogodak!

vv | 13.11.2022. u 14:00h | Objavljeno u Našim krajem

Nastavljen bogat program proslave Dana Grada: Uz "Martinjsku edukativnu šetnjicu" koja je i ove godine bila pun pogodak, toplički vatrogasci pokazali spremnost na sve ugroze

Šetnja leskovečkim šumskim krajolikom

Bogat program proslave Dana Grada Varaždinskih Toplica nastavljen je i u subotu i to "Martinjskom edukativnom šetnjicom" koja je i ove godine privukla brojne građane i goste i još jednom pokazala da je pun pogodak, ali i godišnjom provjerom spremnosti operativnih snaga Vatrogasne zajednice Varaždinske Toplice.

GVT_subotnji_program_22.jpg

Mnoštvo posjetitelja i građana u jutarnjim se satima uputilo u šetnju leskovečkim šumskim krajolikom gdje su se upoznali s brojnim povijesnim lokalitetima, bogatom kulturnom baštinom i očuvanim krajolikom koje Varaždinske Toplice kriju. "Martinjsku edukativnu šetnjicu" i ove su godine organizirali gradska Turistička zajednica, Zavičajni muzej i Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin koja je sudionike dočekala na cilju – brdu Višograd.

Provjera spremnosti operativnih snaga DVD-a

S obzirom da su Hrvatska, Europa, ali i svijet suočeni sa sve češćim ugrozama i prijetnjama sigurnosti, Dan Grada bio je prilika i za godišnju provjeru spremnosti operativnih snaga Vatrogasne zajednice koje su građanima demonstrirale kako uspješno i brzo odgovaraju na potencijalne katastrofe ili nesreće.

Naime, u organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske Toplice održana je javno pokazna vježba "Crkva svetog Martina 2022." u kojoj je sudjelovalo sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada.

GVT_subotnji_program_4.jpg

- Pretpostavka je bila da je došlo do požara oltara u prizemlju objekta te da se požar preko okolnih gorivih tvari proširio na sakristiju i krovište objekta. Prišli smo spašavanju osoba i vrijedne sakralne imovine iz objekta, te gašenju požara s unutarnjom i vanjskom navalom, kao i štićenju okolnih objekta, odnosno prostora Zavičajnog muzeja i apartmana Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju – pojasnila je Marinela Belavić, zamjenica zapovjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske Toplice.

Uz provjeru spremnosti, organiziranosti i osposobljenosti operativnih snaga vatrogastva, cilj vježbe bio je pokazati građanima tehniku i ljudstvo kojima Vatrogasna zajednica raspolaže.

- Naši su vatrogasci još jednom pokazali da uspješno odgovaraju na sve ugroze, potencijalne katastrofe i nesreće, da su dobro opremljeni i da raspolažu ljudstvom što je i najvažnije. Zahvaljujući dobrovoljnim vatrogascima i vatrogaskinjama koji u ovaj plemeniti poziv nesebično ulažu svoje vrijeme i riskiraju svoje živote naši građani mogu mirno spavati – poručila je gradonačelnica Dragica Ratković pohvalivši rad svih sedam DVD-ova s područja Grada.

Orguljaška večer

Subotnji program završio je orguljaškom večeri. Naime, u župnoj crkvi u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Varaždinske Toplice održan je koncert u izvedbi Brune Philippa na klarinetu i Edmunda Andlera Borića na orguljama.

U orguljaškoj večeri građani će moći uživati i iduće subote kada će u župnoj crkvi biti održan koncert Trio Solemnis u izvedbi sopranistice Nine Kobler, Krešimira Marmilića na violini i Milana Hibšera na orguljama.

GVT_subotnji_program_17.jpg