FOTO Sjećanje na hrabre hrvatske branitelje Dražena Šešeta i Ivicu Cecelja Foto: Ilustracija

FOTO Sjećanje na hrabre hrvatske branitelje Dražena Šešeta i Ivicu Cecelja

VV | 16.8.2020. u 14:08h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu je u Margečanu i Gačicama održan "5. memorijal sjećanja na Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju", poginule hrvatskih branitelje iz Gačica i Završja, sahranjene na groblju u Margečanu. Dražen Šešet poginuo je 8. kolovoza 1991. u mjestu Gređani pokraj Topuskog kao pripadnik Gromova, a Ivica Cecelja četiri godine kasnije, 8. kolovoza 1995., u završnim akcijama vojno-redarstvene akcije Oluja, kao pripadnik 104. brigade.

Na groblju u Margečanu položeno je cvijeće te zapaljene svijeće, a među delegacijama koji su odali počast poginulim braniteljima bio je zamjenik župana Tomislav Paljak i gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, te pripadnici Udruge veterana 2. Gardijske brigade Grom i drugi.

Nakon toga obiđene su nedavno preuređene prostorije Lovačkog doma u Gačicama, koji je uređen najvećim dijelom sredstvima članova Lovačkog društva Šumski zec iz Margečana i donatora.

- S velikim zadovoljstvom odazivamo se sjećanju na kolegu Dražena Šešeta te Ivicu Cecelju i ovo je jedna od najljepših i najbolje organiziranih manifestacija prisjećanja na nekog od poginulih kolega, kojih je u Domovinskom ratu poginulo 203, a među njima je i Željko Putar Grdak iz Ivanca. Petero branitelja vode se još kao nestali - istaknuo je Zvonimr Kantolić, pripadnik 2. Gardijske brigade Grom i dopredsjednik Udruge veterana Gromova koji je predsjedniku ivanečkih dragovoljaca i veterana Ljudveku Cikaču poklonio monografiju Gromova, čiji će podaci biti korišteni u dokumentarnom filmu "Zaboravljena mladost“, na kojem rade UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDRa Ivanec.

Prisutnima su se obratili Juraj Vincek iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gačice te predsjednik ivanečkog UDVDR-a Cikač.

Saborski zastupnik i novomarofski gradonačelnik Jenkač istaknuo je kako su ovakva događanja važna zato što na njima svjedočanstva o događanjima iznose oni koji su ih proživjeli, koji su im bili neposredni sudionici, a posebno je to važno prenositi mlađim naraštajima.

- Narod koji zaboravlja svoju prošlost, ne zaslužuje bolju budućnost - istaknuo je Jenkač i najavio kako organizatori u narednim godinama mogu računati i na Grad Novi Marof i njegov osobni angažman u ovom projektu, koji će se proširiti i na susjedno Završje, odakle je Ivica rodom.

Zamjenik varaždinskog župana Paljak istaknuo je kako je osobno poznavao Dražena, s kojim je igrao nogomet u ivanečkoj Ivančici.

- Posebno me raduje što svaki puta vidim mlade, koji su zalog za budućnost. Njihov ostanak u ovom živopisnom kraju daje nadu da Draženov život nije uzalud ugašen, garancija su prosperiteta, čemu će, vjeruje, pridonijeti i uređenje škola u Gačicama i Radovanu koje je u tijeku - istaknuo je zamjenik varaždinskog župana.

Na kraju svečanosti predsjednik HVIDRA-e Ivanec Vjekoslav Špac uručio je Juraju Vinceku zahvalnicu za suradnju s DVD-om Gačice, a Marijan Vusić, član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec i poznati ivanečki pčelar, prigodno je u ime organizacijskog odbora darivao Kantolića, Jenkača i Paljaka. Uslijjedili su sportsko-rekreativni susreti u kojima je sudjelovalo 30-ak natjecatelja.

Prvo mjesto u elektroničkom pikadu osvojila je obitelj Cecelja, drugo obitelj Šešet, a treće UDVDR Ogranak Ivanec, dok je najbolja u belotu bila ekipa DVD-a Gačice, drugo mjesto pripalo je UDVDR-u Ivanec, a treće Udruzi veterana 2. Gardijske brigade Grom. Prigodne nagrade najuspješnijim ekipama uručili su Anđelko Brezovec i Marija Kelemen iz DVD-a Gačice, nakon čega je druženje nastavljeno u neformalnom tonu.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.