FOTO Sajam poduzetništva u Marofu: Nezainteresiranost učenika glavni problem

| 29.9.2017. u 16:51h | Objavljeno u Našim krajem

S ciljem bolje povezanosti obrazovnog sustava i poduzetništva otvoren je danas u Novom Marofu 3. sajma poduzetništava i poduzetničkog obrazovanja kojem je organizator Srednja škola Novi Marof.

Već sada tradicionalan sajam svake godine okupi sve više izlagača, a uz domaćina Srednju školu Novi Marof, predstavljaju se mala poljoprivredna gospodarstva, obrti, mali i srednji poduzetnici s područja Varaždinske županije te strukovne obrazovne institucije.

Ravnateljica Srednje škole, Jasminka Behin tim je povodom istaknula kako je Sajam rezultat dobre povezanosti s poduzetnicima novomarofskoga kraja.

-Zadovoljni smo jer nas oni uvijek podrže, a suradnja obrazovanja i poduzetništva je nužna, to ne treba posebno naglašavati. Iznimno su važni i okrugli stolovi koje održavamo na svakom Sajmu, jer na njima svi zajedno doznajemo koji su osnovni problemi i pokušavamo ih zajednički riješiti - rekla je ravnateljica.

Među ostalim, ravanteljica je istaknula, a u svojim pozdravnim govorima i ostali su ponovili, kako je osnovni problem i to ne samo na novomarofskom području, nezainteresiranost učenika za upis u strukovna, odnosno deficitarna zanimanja, stoga je upravo to glavna tema ovogodišnjeg Sajma.

Naime, želja je organizatora što bolje promovirati strukovna zanimanja i cjeloživotno učenje pa je i Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja potvrdio da stanje nije dobro, odnosno da se mora učiniti daleko više, kako bi učenici bili motivirani upisati se u strukovne škole.

U svom je pozdravnom govoru naglasio da će Ministarstvo dati snažan vjetar u leđa onim školama koje proizvode strukovni kadar, koje rade na promjeni svog kurikuluma, te stvoriti takve uvjete da učenici izlaze iz škola s onim znanjima koja trebaju gospodarstvu.

Važnosti sinergije obrazovanja i gospodarstva svjestan je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je rekao da povezivanje obrazovanja i gospodarstva treba biti prioritet.

-Mladi se danas mnogo više odlučuju za gimnazijske, ekonomske smjerove, a sve manje za proizvodna zanimanja, tako da gospodarstvenike i škole, odnosno učenike, u svakom slučaju treba povezivati, tako da oni koji se bave proizvodnjom i koji su direktno u gospodarstvu prezentiraju što i kako rade. Moramo učiniti sve da tradicija rada u Hrvatskoj ne izumre - rekao je Jenkač.

Glavni pokrovitelj ovogodišnjeg Sajma poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja je tvrtka HAMAG Bicro čiji je direktor Vjeran Vrbanec objasnio kako suradnja HAMAG-a i Srednje škole Novi Marof proizlazi iz zajedničkih ciljeva obiju strana.

-Mi smo tvrtka koja kontinuirano pruža pomoć i podršku razvoju malog gospodarstva, prvenstveno mikro, malih i srednjih poduzetnika i obrtnika, pa smo, sukladno tim našim proklamiranim načelima koje svakog dana sve više provodimo na terenu, prepoznali ovu inicijativu i dali joj podršku - rekao je Vrbanec.

U sklopu 3. Sajma poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja, na kojem se iz godine u godinu predstavlja sve više izlagača, održana je javna tribina na temu „Promocija strukovnih zanimanja i cjeloživotno učenje“, a nakon nje i okrugli stol o poduzetništvu i cjeloživotnom obrazovanju.