FOTO Putujuće "Neustrašive žene" stigle u Ludbreg Foto: Grad Ludbreg

FOTO Putujuće "Neustrašive žene" stigle u Ludbreg

VV / Grad Ludbreg | 17.12.2023. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Izložba u Ludbregu ostaje otvorena do 31. prosinca

U izložbenom prostoru dvorca Batthyany 15. prosinca otvorena je izložba ilustracija poznatih hrvatskih žena iz naše povijesti i sadašnjosti pod nazivom "Neustrašive žene – 100 žena koje su promijenile Hrvatsku".

Kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol kaže kako kroz izložbu upoznajemo sve Hrvatice koje su pridonijele razvoju države.

neustrasive_zene_ludbreg_15122023_3.jpeg

– Izložba je nastala na temelju dvije knjige koje donose priče o 100 žena. Pripremajući ovu izložbu, shvatila sam da neke žene iz povijesti ne poznajem, što samo potvrđuje koliko one nisu zastupljene i koliko malo o njima znamo. Kako je ova izložba putujuća tako uvijek nastojimo istaknuti žene koje potječu iz kraja u kojem se otvara izložba, a koje su uvrštene u ovaj postav – rekla je Švec Španjol.

Među 100 istaknutih nalazi se kantautorica i pjesnikinja Lidija Bajuk iz Čakovca koja njeguje etno glazbu te Milica Šviglin Čavov iz Varaždina koja je bila prva hrvatska liječnica.

neustrasive_zene_ludbreg_15122023_2.jpeg

– U njeno vrijeme žene se nisu smjele obrazovati ni raditi kao liječnice u Hrvatskoj pa se Milica školovala u Zurichu, a radila u Njemačkoj i Bugarskoj. Tu je i Antonija Kulčar-Vajda poznata kao Foto Tonka, također rodom iz Varaždina – kaže kustosica.

Iz Varaždinskih Toplica dolazi poznata operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani, a iz Preloga Štefanija Puretić, osnivačica prve dječje dermatologije u jugoistočnoj Europi koja je otkrila jednu dječju dermatološku bolest. Tu je još i prva političarka i prva književnica sa sela, Mara Matočec iz Đelekovca.

Švec Španjol dodala je kako ova izložba predstavlja bogatstvo izričaja koje donose ukupno 23 ilustratorice.

neustrasive_zene_ludbreg_15122023_4.jpeg

– Namjera ove izložbe nije prikazati žene kao superiornije, već jednakovrijedne i ukazati na njihove neporecive uloge i doprinose tijekom hrvatske povijesti i sadašnjosti te iznijeti činjenice koje su bile zanemarene te nedovoljno obrađene i zastupljene u pregledima naše povijesti. Dodatna vrijednost izložbe ostvarena je kroz bogatstvo, raznolikost, razumijevanje i otkrivanje međusobnih sličnosti i razlika te potencijala svih uključenih jedinki unutar projekta, prvenstveno ilustratorica, koje su originalnim i kvalitetnim interpretacijama neustrašivih žena stvorile nevjerojatnu platformu različitosti oplemenjujući pritom publiku likovnim doživljajem relevantnih persona – zaključila je Švec Španjol.

Izložbu je otvorila voditeljica Muzeja grada Ludbrega Jelena Koprek i pritom istaknula kako i Ludbreg ima svoje neustrašive žene koje su ostavile trag u ludbreškoj povijesti.

neustrasive_zene_ludbreg_15122023_1.jpeg

– Imamo Julijanu Kiš, za koju znamo da je prva žena primljena u prosvjetni rad 1860. godine u ludbreškoj školi, zatim Slavicu Somogyi-Schönwetter, prvu ludbrešku poštaricu s položenim poštarskim ispitom. Ona je 1889. godine uzela u zakup ludbrešku poštu te je sama vršila ekspediciju pošte. Barbara Luter je poznata kao prva ludbreška "pupkorezna babica" koja je djelovala oko 1850-ih godine. Nakon nje treba spomenuti i Tereziju Crnković, prvu školovanu ludbrešku primalju koja je završila primaljsku školu u Zagrebu 1883. godine. Tu su i Anka Ošpuh i Dragica Kancijan. I danas naše Kulturno-umjetničko ime nosi naziv "Anka Ošpuh", dok je do početka 90-ih godina Osnovna škola Ludbrega nosila ime "Dragica Kancijan". Treba spomenuti i prvu ludbrešku radio spikericu, Justinu Novak. Malo da se vratimo više u prošlost imamo groficu Eleonoru Strattman-Batthyany koja je dala izraditi pokaznicu u kojoj se čuva Presveta Krv Kristova. Na kraju nikako ne smijemo zaboraviti učiteljicu i prvu ludbrešku kroničarku Mariju Winter, kojoj se moramo zahvaliti što je u svojim rukopisima sačuvala brojne povijesne podatke vezane uz ludbreški kraj – poručila je Koprek.

Ova putujuća izložba dosad je gostovala u dvadesetak hrvatskih gradova te prenijela priču o hrabrim, odvažnim, obrazovanim, plemenitim, ponosnim i značajnim ženama. U Ludbregu je otvorena do 31. prosinca.

neustrasive_zene_ludbreg_15122023_5.jpeg

neustrasive_zene_ludbreg_15122023_6.jpeg

neustrasive_zene_ludbreg_15122023_7.jpeg

neustrasive_zene_ludbreg_15122023_8.jpeg