Ove subote, Gradska tržnica Varaždin bila je domaćin prvog Hajdina festa - snaga zdravlja iz Varaždinskog zrna, jedinstvenog događanja posvećenog promicanju zdrave prehrane i važnosti heljde u svakodnevnoj prehrani. Raznovrsni program događaja obuhvatio je gastronomske, kulturne, edukativne i zdravstvene sadržaje. Posjetitelji su mogli kušati proizvode od heljde, dobiti recepte i savjete za njihovu pripremu, razgovarati s nutricionistima o prednostima ove bezglutenske žitarice te sudjelovati u besplatnim zdravstvenim mjerenjima.
Poseban naglasak stavljen je na tradicijska jela i starinske običaje vezane uz heljdu, koje je predstavila Udruga Hajdina. Županijski savez poljoprivrednih udruga, u suradnji s PPP Cafukom i Gospodarskom školom Varaždin, pripremio je jela od heljde i pokazao kako se ova tradicionalna namirnica može spojiti s modernim načinima pripreme – dokazujući da bezglutenska prehrana može biti i zanimljiva i ukusna.
OPG Pocedulić, čuvari prve autohtone hrvatske sorte heljde Varaždinska heljda, predstavili su svoje bezglutenske proizvode i istaknuli važnost očuvanja te vrijedne kulture. Udruga oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske educirala je posjetitelje o važnosti pravilne prehrane bez glutena.
Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije organizirali su besplatna mjerenja šećera u krvi, krvnog tlaka i indeksa tjelesne mase. U partnerstvu s Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom Varaždin promicali su zdrave životne navike i pravilnu prehranu te predstavili rad Savjetovališta za rizike povezane s prehranom.
Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Miroslav Marković, naglasio je važnost ovakvih događanja za lokalnu zajednicu:“Mogli bismo reći — svaki tjedan na placu fest jedan! Danas slavimo heljdu. Grad se zaista trudi, zajedno s Tržnicom, da plac živi, da se ljudi druže, uz to što kupuju domaće proizvode.”
Na kraju programa, direktorica Gradske tržnice Varaždin, Željka Vincek Strugar, najavila je iduću aktivnost.
Gradska Tržnica već iduće subote, 11. listopada, organizira Varaždinsku špajzu na Korzu s ciljem jačanja vidljivosti manjih proizvođača iz naše lokalne zajednice i promoviranja njihovih domaćih prerađevina. Pozivamo sve posjetitelje da svojim dolaskom podrže domaće proizvode i ljude koji ih s ponosom stvaraju.