FOTO: Prve konjičke igre u Visokom okupile brojne posjetitelje iz okolice, ali i šire

| 30.7.2017. u 09:07h | Objavljeno u Našim krajem

Stotinjak ljubitelja konja okupilo se jučer u Visokom povodom Prvih konjičkih igara. Prije samih igara svečana povorka krenula je prema župnoj crkvi Presvetog Trojstva gdje ih je dočekao i blagoslovio mjesni župnik Ivan Šestak

Nakon pokladnog jahanja kroz Visoko slijedile su igre konjskih zaprega, a sudjelovali su gosti iz Slovenije, Slavonije i Baranje te okolnih županija. 

Kako je došlo do same ideje za organiziranje ovakve manifestacije priupitali smo Ivana Kračića, jednog od organizatora.

- Kroz godine smo sudjelovali na raznim pokladnim jahanjima. Vidjeli smo kako to drugi rade i bilo je vrijeme da jednom i mi pozovemo svoje prijatelje k sebi i napravimo manifestaciju u svojoj općini - objasnio je sugovornik, dodajući da sa svojim konjima, a ima ih 16 u svom uzgoju, svake godine sudjeluje na sličnim manifestacijama po Slavoniji, Baranji i okolnim županijama gdje je ovaj vid turizma razvijeniji.

Inače, u općini Visoko desetak je uzgajivača koji imaju preko 30 konja i to uglavnom lipicanske pasmine. Sugovornik Ivan uzgojem i dresurom konja bavi se već desetak godina te ima i podmlatke, a kako kaže, kad vam jednom ljubav prema ovoj dragoj životinji uđe u krv, za života više nikad ne izlazi.

Na konjskim igrama gledatelji su mogli uživati u utrci dvoprega i jednoprega te u utrci jahača, a sudjelovale su, uz domaćine, Udruga ludbreški konjari, Konjogojska udruga Vrbovec, Konjogojska udruga Baranja, predstavnici iz "Grad kočija Varaždin", Udruga „Konj moj prijatelj“, Međimurski konjari, "Mađeral" Novi Marof, Zagorska udruga uzgajivača konja "ZUK" te Potkalnički konjari.

Ovakve manifestacije dodatan su poticaj da se organiziranjem sličnih događanja ovaj vid turizma digne na jednu višu razinu te upotpuni turističku ponudu ovoga maloga mjesta na rubu županije.

- Mi imamo što pokazati, a ovaj veliki broj posetitelja i naših prijatelja koji su došli iz istočne Hrvatske, ali i Slovenije te okolnih županija od Krapinsko-zagorske, Međimurske, Zagrebačke, Križevačke samo nam je dodatni poticaj da probamo održati ovu ideju i ubuduće - složili su se organizatori.

Načelnik općine Dragutin Mateković pohvalio je organizaciju te istaknuo da će Općina, koja je ovoj manifestaciji generalni pokrovitelj, uvijek poticati slične ideje, koje se mogu razviti u ozbiljnu turističku ponudu te otkrio i neke planove.

- Mala smo općina, ali imamo potencijal. Ideju ćemo i dalje poticati jer u našim planovima i strategijama razvoja ovo može biti jedan od vidova budućeg turističkog razvoja. Budući da imamo uzgajivače planiramo poraditi na uređenju jahačkih staza, a što bi, naravno, sigurno doprinijelo razviju konjičkog turizma općenito  - rekao je načelnik Mateković, dodajući da je ovo sigurno jedan od budućih vidova razvoja turizma u općini Visoko.