FOTO Proslavljen Dan Općine Visoko i 30 godina njena postojanja, župan Stričak postao počasni građanin Općine Foto: Krešimir Đurić

FOTO Proslavljen Dan Općine Visoko i 30 godina njena postojanja, župan Stričak postao počasni građanin Općine

| 3.6.2023. u 19:22h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja je održana u novoobnovljenom Društvenom domu u Visokom danas je obilježen Dan Općine Visoko i 30 godina od osnutka općine Visoko.

Svečanoj su sjednici nazočili saborski zastupnik i izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, varaždinski župan i izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, predsjednik županijske Hrvatske gospodarske komore Dragutin Gložinić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović, ravnatelj varaždinske Opće bolnice i načelnik Općine Bednja Damir Poljak, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec, ravnatelj Ljekarni Varaždinske županije Mirko Magić, načelnik Policijske postaje Novi Marof Nikola Beštek i drugi gosti.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Visoko Ivan Hadrović otvarajući svečanu sjednicu upoznao je okupljene da je Općinsko vijeće Općine Visoko brojilo 11 vijećnika,a izmjenama zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, u zadnjem osmom sazivu smanjeno je na 9 vijećnika.

Dva vijećnika izabrana su iz koalicije Hrvatske seljačka stranka, i Socijaldemokratska partija, dok sedam vijećnika ima Hrvatska demokratska zajednica. U radu vijeća sudjeluju i tri žene, sve tri su članice Hrvatske demokratske zajednice, iz čega je vidljivo da se vodi briga o ravnopravnosti spolova, napomenuo je Hadrović.

- Od konstituirajuće sjednice ovog osmog saziva vijeće je odradilo 189 točka dnevnog reda. svi vijećnici i vijećnice, uredno dolaze i sudjeluju u radu te konstruktivno raspravljaju, valja napomenuti da je preko 95 posto svih točaka dnevnog reda izglasano jednoglasno. Vijeće je podrška načelniku, pravovremeno se donose sve potrebne odluke, koje načelnik provodi u djelo. Ovom prilikom im se svima zahvaljujem na tome, te da dalje ne dužim svima želim sretan dan općine, župniku dan župe, a ravnateljici, nastavnicima i učenicima uspješan završetak ove školske godine - rekao je Hadrović.

U nastavku svečane sjednice okupljenima se obratio načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

- Ako uzmemo u obzir da smo mala Općina, najvjerojatnije s najmanjim proračunskim prihodom u državi, ipak smo uspjeli ostvariti usudim se reći zavidne rezultate. Završena je jedna od najvećih investicija u nazad više godina, a riječ je o rekonstrukciji i prenamjeni objekta društvenog doma u Visokom koji je izgrađen daleke 1952. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10.020.727,11 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Sredstva u iznosu od 5,4 milijuna kuna Općina je osigurala preko navedene mjere, a ostatak sredstava u iznosu od gotovo 6 milijuna kuna osiguran je u proračunu. S obzirom na to da je projekt trebao biti u potpunosti dovršen, te su se potom mogla povući odobrena sredstva, Općina je bila primorana kreditno se zadužiti u iznosu od 5 milijuna kuna, što su zapravo četiri godišnja izvorna proračuna općine. Drago mi je što vam s ponosom mogu reći da je kredit uspješno zatvoren, te je Općina cijelo vrijeme likvidno poslovala - naglasio je Mateković.

Oko novouređenog doma izvršeni su radovi uređenja prilaznih površina u iznosu od 356.062,52 kuna.

- Izuzetno sam ponosan, prvenstveno kao građanin Općine Visoko, a potom i kao načelnik što smo uspjeli završiti do sada najveći projekt na području Općine Visoko. Obnovljena zgrada Društvenog doma u Visokom ponos je svih mještana općine. Također, proveden je projekt rekonstrukcije mrtvačnice na mjesnom groblju u Visokom s iznosom potpore od 397.500,00 kuna, a projekt je financiran putem lokalnih razvojnih strategija odabranih Lag-ova unutar podmjere 19.2. “Provedba operacije unutar CLLD strategije”. U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU provodili smo projekt travnato igralište za mali nogomet s potpornim zidom ukupne vrijednosti 676.221,91 kuna. U suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine provodili smo projekt modernizacije nerazvrstanih cesta (nasipavanje) kamenim materijalom na području Općine Visoko s iznosom od 246.698,44 kuna. Udio ministarstva je 120.000,00 kuna. U suradnji s Ministarstvom kulture i medija provode se već niz godina različiti projekti. Također za nastavak projekata u 2023. godinu osigurana su sredstva od strane ministarstva za utvrdu Čanjevo 20.000 eura, za ogradni zid crkve Presvetog trojstva u Visokom 20.000 eura i za sanaciju stropa i kora zidova crkve Svete Marije Magdalene 26.500 eura - naglasio je načelnik.

Napomenuo je da Općina pomaže roditeljima.

- Sufinanciramo boravak djece u dječjim vrtićima s 50 posto pune ekonomske cijene za prvo dijete te 60 posto za svako drugo dijete. Također, dodjeljujemo jednokratne novčane pomoći za novorođenu djecu. Osigurali smo radne bilježnice za sve učenike od prvog do osmog razreda OŠ Visoko. Nagrađivali smo učenike i mentore za ostvarene rezultate, osigurali smo darove za djecu povodom dana Sv. Nikole, sufinanciramo predškolski odgoj te produženi boravak djece. Očuvanje tradicije i kulture naše Općine od velike nam je važnosti, stoga svake godine izdvajamo sredstva za različita kulturna i sportska događanja te rad udruga koje svojim programima zadovoljavaju javne potrebe od interesa za općinu visoko te promiču njen položaj i ugled. Svi ti projekti bili bi teško ostvarivi da nije donesena odluka Vlade premijera Andreja Plenkovića o udjelu sredstava fiskalnog izravnanja za općine i gradove koja uvelike doprinosi priljevu sredstava u proračun općine - rekao je Mateković.

Kako bi neki od projekata bili ostvareni krajem 2022.godine donesene su treće izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Visoko, dodao je načelnik.

- Velika nam je želja urediti javni prostor, izgraditi trg u samom centru mjesta za kojeg je već ishodovana i građevinska dozvola. Građevinskim radovima planirana je prezentacija arheološkog lokaliteta utvrde Čanjevo, dizanje njezinih zidova, izgradnja vidikovca, a po završetku radova utvrda bi bila kulturni i turistički lokalitet prepoznatljivosti općine.
Jedan od prioritetnih ciljeva za buduće vrijeme nam je izgradnja sustava javne vodoopskrbe, a potom i odvodnje i rješavanje problematike dječjeg vrtića- zaključio je u svom govoru načelnik Mateković.

U ime okupljenih načelnika govorio je načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, a čestitke je uputio i saborski zastupnik i izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Svečana je sjednica bila prilika i za dodjelu nagrada Općine Visoko. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine Visoko u zemlji i svijetu u obliku Povelje s brončanim znakom, na podlozi Belina lipa, dobili su Vatrogasna zajednica Općine Visoko i Tomislav Matejak, dugogodišnji predsjednik DVD Čanjevo, prvi zapovjednik VZO Visoko, vijećnik općinskog vijeća Općine Visoko u više mandata, koji je dao veliki doprinos radu općinskih tijela i unapređenju vatrogastva.

Nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, u obliku Povelje sa srebrnim znakom, na podlozi Stari mlin, primila je MARA d.o.o., Međunarodna Agencija za razvoj, tim mladih, kreativnih i pristupačnih stručnjaka koji su predanim radom pomogli u pripremi i provedbi do sada najvećeg projekta Općine Visoko – Rekonstrukcija Društvenog doma u Visokom financiranog iz Fonda EU te projekt rekonstrukcije i dogradnje mrtvačnice na mjesnom groblju u Visokom. Uz njihovu stručno podršku osmišljen je i izrađena Plan ukupnog razvoja Općine Visoko.

Nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, u obliku Povelje sa srebrnim znakom, na podlozi Stari mlin dobio je i Tibor Martan, profesor pedagogije i diplomirani etnolog te sveučilišni specijalist dramske pedagogije koji svojim radom i zalaganjem uvelike doprinosi promociji Općine Visoko.

Nagrada za životno djelo, u obliku Povelje sa zlatnim znakom, na podlozi crkva Presvetog Trojstva, dodijeljena je Josipu Kosu, svećeniku u miru, dok je Počasni građanin Općine Visoko Anđelko Stričak,župan Varaždinske županije, inače rođeni Visočanin.