FOTO Proslava 90 godina rada DVD-a Kapela Podravska

Varaždinske vijesti | 25.6.2018. u 09:52h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kapela Podravska u nedjelju, 24. lipnja, velikom je svečanošću proslavilo 90 godina od osnutka.

Mimohodom više od 200 vatrogasaca iz 30 društava s područja općine Veliki Bukovec i susjednih općina te podjelom priznanja i zahvalnica vatrogascima i prijateljima društva, uz nazočnost načelnika Općine Veliki Bukovec Franje Vrbanića, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika i zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Veliki Bukovec Marka Požgaja i Nikole Triplata, najstarijeg živućeg člana DVD-a Kapela Podravska Franje Štefanca, pokrovitelja obitelji Pečenec te drugih gostiju, obilježeno je 90 godina kontinuiranog djelovanja DVD-a.

- DVD je osnovan zbog velikog požara u našem kraju i odonda djeluje. Trenutno imamo 85 aktivnih članova i 30 djece. Imamo velike sponzore, a to je naša obitelj Pečenec i Općina Veliki Bukovec, zahvaljujući kojima smo kupili i ovu našu vatrogasnu crpku, a za preostali novac će se obnoviti Društveni dom i pomoći rad Društva žena - rekao je predsjednik DVD-a Kapela Podravska Zlatko Lilek koji je istaknuo da u posljednje dvije godine nije bilo previše intervencija, ali da su se vatrogasci zajedno s mještanima iskazali za velikih poplava prije tri godine. Danas su vatrogasci aktivni u prevenciji te na natjecanjima.

- Imamo djecu, dvije ekipe muške i jednu žensku, a na natjecanjima sudjelujemo i organiziramo ih sukladno financijskim mogućnostima, svake godine redovno. S drugim lokalnim DVD-ovima dobro surađujemo, družimo se i posjećujemo jedni druge - dodao je predsjednik DVD-a.

Načelnik Općine Veliki Bukovec, HSS-ov Franjo Vrbanić, i sam vatrogasac, čestitao je DVD-u Kapela Podravska 90 godina kontinuiranog rada koji nije prestao ni tijekom 2. svjetskog, odnosno Domovinskog rata. Naglasio je da su dobrovoljni vatrogasci nositelji kompletnog društvenog života u općini.

- Na području općine imamo tri DVD-a, a to u Kapela, Veliki Bukovec i Dubovica. DVD Kapela je najmasovnije društvo i tradicija je da su upravo oni najaktivniji već više godina, upravo zbog toga jer je to obiteljsko nasljeđe. Što se tiče suradnje, besprijekorna je – članovi društva odazivaju se na sve akcije, sudjeluju u svim pokaznim vježbama, na svim potrebnim intervencijama, kao i na svim obilježavanjima obljetnica, odnosno društvenim događanjima - kazao je načelnik Vrbanić koji je naglasio da su u ovih godinu dana obilježavaju tri vatrogasne obljetnice.

- Za suradnju moram pohvaliti sve općinske vijećnike, sva društva i posebno DVD-ove koji su se organizirali i koji će obljetnicu obilježiti na pravi način. Ovakve obljetnice su inače uvijek određeni aktivator društva – ako se u DVD-u u posljednjih nekoliko godina i nije baš nešto napravilo, tu godinu dok je proslava se dosta toga napravi, nabavi se oprema, upisuju se novi članovi, nabave se svečane uniforme - rekao je Vrbanić istaknuvši i sustavnan rad na osposobljavanju vatrogasaca.

- Imamo jako puno, više od 40 operativaca na području općine, što časnika, dočasnika te običnih vatrogasaca. Što se tiče opreme, DVD-ovi su opremljeni svime onime što im treba kako bi obavljali intervencije u skladu s propisima. DVD Kapela je društvo B skupine i ne treba imati čak ni operativni plan, ali i to smo napravili, jer imamo dosta subjekata na području općine koji su ugroženi od požara. Imamo dvije pilane sa stolarijom i, nažalost, prije pet godina smo imali veliki požar, možda i jedan od najvećih na ovom području u zadnjih deset godina. U tim se intervencijama onda vidi što nedostaje, što treba popraviti. Ljudi iz grešaka uče, ali to je tako u vatrogastvu, nikad ne znaš što te čeka. Mi danas ovdje možemo slaviti, a popodne možemo imati intervenciju - zaključio je načelnik Vrbanić uputivši još jednom čestitku DVD-u Kapela Podravska na 90 godina neprekinutog djelovanja.