FOTO: Postavljene table "Općina Sračinec - prijatelj djece" Foto: Općina Sračinec

FOTO: Postavljene table "Općina Sračinec - prijatelj djece"

Varaždinske vijesti | 22.9.2018. u 10:09h | Objavljeno u Našim krajem

Iako je Općina Sračinec "prijatelj djece" postala i puno prije formalnog stjecanja te titule, unazad godinu dana još su se više intenzivirale aktivnosti općinskih vlasti, ali i svih ostalih uključenih pojedinaca, općinskih udruga, škola i vrtića, a sve u cilju da se djeca u ovoj sredini na putu svoga odrastanja osjećaju sigurno, sretno i zdravo.

- Općina Sračinec i inače ulaže i puno daje za djecu i mladež, međutim kada smo se odlučili da zaslužujemo dobiti taj status, dvije godine smo intenzivno na tome radili, uključili su se sve institucije, udruge i građani s područja Općine da dobijemo taj status i danas smo jako sretni zbog toga - rekal je predsjednica Koordinacijskog odbora za dobivanje statusa "Općina Sračinec – prijatelj djece" Stanka Miko.

Podsjećamo, Općina Sračinec je lani krajem studenog i službeno ponijela naziv "Općina Sračinec – prijatelj djece" čime je zaokružen dvogodišnji proces koji je na poseban način stimulirao i motivirao odrasle da što potpunije ostvaruju prava i potrebe djece, priznate u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djece.

Kako bi se još glasnije čulo što djeca žele, osnovano je i Dječje Općinsko vijeće, čiji je član Noa Lukačić. On je pojasnio na koji način se realiziraju dječje ideje i želje, te zašto je lijepo biti dijete u Općini Sračinec.

sracinec_prijatelj_djece_04.jpg

- Dječje vijeće, nakon što sugestije primi od Vijeća učenika, a oni od predstavnika razrednih odjela Osnovnih škola, daje sugestiju Općinskom vijeću što djeca žele i o čemu sanjaju. Biti dijete u Općini Sračinec je stvarno lijepo. Imamo lijepo uređenih 13 dječjih igrališta, učenicima se sufinancira Škola plivanja, održava se i biciklijada povodom Dana obitelji, a za Dane Miholja jedan dan je posvećen djeci koja tada imaju svoj Dječji dan - istaknuo je Noa Lukačić.

Da ulaze u općinu koja na poseban način skrbi o svojim najmlađim stanovnicima, te brine i podupire mlade na putu njihova školovanja, rasta i razvoja, odsad će znati ili se tek podsjećati svi oni koji vide table s natpisom „Općina Sračinec – prijatelj djece“ postavljene u petak na dvije lokacije na državnoj cesti, dok su preostale postavljene na zgradi Općine, na osnovnim školama u Sračincu i Svibovcu Podravskom, te na općinskom dječjem vrtiću.

sracinec_prijatelj_djece_05.jpg

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec istaknuo je kako se značajna proračunska sredstva izdvajaju za dobrobit djece, ukupno 2,5 do 3 milijuna kuna, prateći na taj način djecu od rođenja do stasanja u odraslu osobu. Unazad godinu dana, dograđen je općinski vrtić za 4,5 milijuna kuna, opremaju se dječja igrališta, podržava projekt asistenata u nastavi, financira „Škola plivanja“, plaća kuhinja učenicima slabijeg statusa, a ove je godine i financirana nabava tablet uređaja za izvedbu predmetne nastave povijesti. No, ideja i projekata ima još, ističe načelnik Novoselec.

sracinec_prijatelj_djece_01.jpg

- Drago mi je da smo postavili ove ploče, ali ploče nisu toliko važne. Važno je to da je Općina od svog osnutka stvarni prijatelj djece i da daleko premašujemo zakonski propisane mjere prema djeci. Dajemo konkretnu potporu svim institucijama i udrugama koje rade s djecom. Pratimo djecu praktično od dana rođenja, nedavno smo povisili rodiljne naknade, djeca idu u novi vrtić koji ima dovoljno kapaciteta, po prvi put imamo produženi boravak za djecu u OŠ Sračinec, plaćamo asistenta za djecu s posebnim potrebama u vrtiću i da ne nabrajam dalje. Naši mještani to dobro znaju. Drago mi je da smo dobili i formalnu potvrdu toga, a ove su table samo simbol i podsjetnik svima koji dolaze ili prolaze kroz općinu da se ovdje s posebnim trudom brinemo za djecu - napomenuo je Novoselec.

U svečanosti koja je jučer povodom postavljanja i otkrivanja tabli održana u Sračincu, sudjelovali su učenici Osnovne škole koji su izveli prigodni glazbeno scenski program.

sracinec_prijatelj_djece_02.jpg

sracinec_prijatelj_djece_03.jpg

sracinec_prijatelj_djece_06.jpg

sracinec_prijatelj_djece_07.jpg

sracinec_prijatelj_djece_08.jpg

sracinec_prijatelj_djece_09.jpg

sracinec_prijatelj_djece_10.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci