FOTO Ponosni na brojne uspjehe: Općina Vidovec slavi svoj dan

Napisao/la: -
Na svečanoj sjednici dodijeljene su općinske nagrade i priznanja Na svečanoj sjednici dodijeljene su općinske nagrade i priznanja Foto: Krešimir Đurić

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je obilježen Dan općine Vidovec, blagdani sv. Vida i sv. Antuna Padovanskog te 810. obljetnica prvog pisanog spomena naselja Vidovec.

Dan općine mještanima su ovom prilikom čestitali i gosti među kojima je bio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Anđelko Stričak, saborski zastupnik Josip Križanić, izaslanica predsjednika Vlade RH i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Božica Makar, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, zamjenik župana Tomislav Paljak, a svečanosti su prisustvovali i predstavnici općinskih udruga, brojnih gradova i općina, gospodarstvenici i brojni drugi gosti.

dan_opcine_vidovec_14.JPG

Načelnik općine Bruno Hranić osvrnuo se na brojne projekte koji se provode na području općine Vidovec, a izdvojio je početak dva vrlo bitna projekta - izgradnju kanalizacije vrijednosti više od 55 milijuna kuna, što se financira iz europskih fondova, te izgradnju dječjeg vrtića vrijednosti više od 13 milijuna kuna.

- Tu su i drugi projekti, vrijednosti od nekoliko stotina tisuća kuna pa do milijun kuna, kao što su izgradnja nogostupa, LED rasvjete i uređenje poljskih puteva. Pokrenuli smo i niz inicijativa da olakšamo razvoj gospodarstva i poljoprivrede na području naše općine. Tako smo sve naše gospodarstvenike i poljoprivrednike oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa kod izgradnje svojih poslovnih prostora te plaćanja komunalne naknade u prvoj godini - istaknuo je Hranić.

dan_opcine_vidovec_19.JPG

Dodao je da se, s obzirom na status "Općine - prijatelja djece", puno izdvaja za ulaganja u djecu, među ostalim financiranjem prijevoza svih učenika osnovnih škola i niza drugih projekata i aktivnosti, osobito projekata vezanih za sigurnost djece.

- Napravili smo oko 12 pješačkih prijelaza koje označavamo svjetlosnim semaforima, a gradimo i nogostup vrijednosti 100.000 eura prema dječjem vrtiću. Financiramo školski pribor i radne bilježnice, imamo i oko 47 stipendija za učenike i studente, nagrađujemo učenike i studente za izvanredne rezultate i postignuća tijekom školske i akademske godine - napomenuo je Hranić.

Spomenuo je i ulaganja u vatrogastvo te u sport, osobito u rukomet, ali i u nogometni centar i mlade nogometaše. Dodao je da se za obnovu sportskih objekata godišnje izdvaja po nekoliko stotina tisuća kuna. Najavio je da sljedeće godine kreće i izgradnja sportsko-društvenog centra u Nedeljancu, uz izgradnju novog vatrogasnog spremišta za DVD Nedeljanec.

Čestitajući Dan općine, saborski zastupnik Anđelko Stričak istaknuo je da se općina Vidovec nalazi među najrazvijenijim općinama u Varaždinskoj županiji.

dan_opcine_vidovec_35.JPG

- Vidovec svoj razvoj temelji na poticanju OPG-ova i po tome je jedna od najpoznatijih općina, a u segmentu poljoprivrede je jedna od najrazvijenijih općina na sjeveru Hrvatske. Dobro su spojili tradiciju, proizvodnju, plasman i polako to povezuju u turistički proizvod, što smatram dobrim putem za nastavak gospodarskog rasta - istaknuo je Stričak, dodavši i projekte poput izgradnje dječjeg vrtića, rotora u Vidovcu, uređenje nasipa uz Plitvicu i otvorenje etno-kuće.

Dožupan Paljak je napomenuo da je Općina Vidovec vrlo proaktivna općina na mnogim područjima, od školstva i poljoprivrede do kulture i sporta.

dan_opcine_vidovec_22.JPG

- Ovo je izrazito poljoprivredni kraj, u kojem žive izuzetno radišni i marljivi ljudi, a Varaždinska županija pomaže im svojim poticajnim mjerama kao što su, primjerice, osiguranje usjeva, nasada i stoke - istaknuo je, među ostalim, Paljak.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i općinska priznanja i nagrade. Zahvalnica za osobit doprinos u razvoju i promociji sporta dodijeljena je nogometašu Josipu Brezovcu, za osobit doprinos u razvoju vatrogastva i protupožarne zaštite Antunu Kruheku, za osobit doprinos u promicanju kulture, obrazovanja i međunarodne suradnje Lei Lesar-Dolenc, za osobiti doprinos u razvoju gospodarstva Uslužnoj uljari Županić, te Udruzi žena općine Vidovec za osobit doprinos u očuvanju tradicije i narodnih običaja. Nagrada za najbolju učenicu OŠ Tužno dodijeljena je Sari Minđek, a za najbolju učenicu OŠ Vidovec Melani Košić. Nagrada je dodijeljena i Davidu Košiću za mnogobrojne uspjehe tijekom srednjoškolskog obrazovanja, zatim članici varaždinskog cheerleading kluba "Bravo" Zoji Sirovec te Noemi Špiranec, članici hrvatske ženske šahovske reprezentacije.

dan_opcine_vidovec_53.JPG

Proglašeni su i pobjednici natječaja za najljepši balkon i okućnicu, a prvo mjesto osvojila je Vesna Košić iz Cargovca.

Svojim su nastupima doprinos svečanosti proslave Dana općine Vidovec dali i Adam Končić te KUD Vidovec, dok je svoje književno stvaralaštvo predstavio Ante Nadomir Tadić Šutra.

Program proslave nastavlja se danas, kada će se, među ostalim, održati i Festival vidovečkog gibanika, uz podjelu gibanika u dvorištu DVD-a Vidovec.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.