Na svečanoj sjednici dodijeljene su općinske nagrade i priznanja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Ponosni na brojne uspjehe: Općina Vidovec slavi svoj dan

| 15.6.2019. u 09:06h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je obilježen Dan općine Vidovec, blagdani sv. Vida i sv. Antuna Padovanskog te 810. obljetnica prvog pisanog spomena naselja Vidovec.

Dan općine mještanima su ovom prilikom čestitali i gosti među kojima je bio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Anđelko Stričak, saborski zastupnik Josip Križanić, izaslanica predsjednika Vlade RH i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Božica Makar, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, zamjenik župana Tomislav Paljak, a svečanosti su prisustvovali i predstavnici općinskih udruga, brojnih gradova i općina, gospodarstvenici i brojni drugi gosti.

dan_opcine_vidovec_14.JPG

Načelnik općine Bruno Hranić osvrnuo se na brojne projekte koji se provode na području općine Vidovec, a izdvojio je početak dva vrlo bitna projekta - izgradnju kanalizacije vrijednosti više od 55 milijuna kuna, što se financira iz europskih fondova, te izgradnju dječjeg vrtića vrijednosti više od 13 milijuna kuna.

- Tu su i drugi projekti, vrijednosti od nekoliko stotina tisuća kuna pa do milijun kuna, kao što su izgradnja nogostupa, LED rasvjete i uređenje poljskih puteva. Pokrenuli smo i niz inicijativa da olakšamo razvoj gospodarstva i poljoprivrede na području naše općine. Tako smo sve naše gospodarstvenike i poljoprivrednike oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa kod izgradnje svojih poslovnih prostora te plaćanja komunalne naknade u prvoj godini - istaknuo je Hranić.

dan_opcine_vidovec_19.JPG

Dodao je da se, s obzirom na status "Općine - prijatelja djece", puno izdvaja za ulaganja u djecu, među ostalim financiranjem prijevoza svih učenika osnovnih škola i niza drugih projekata i aktivnosti, osobito projekata vezanih za sigurnost djece.

- Napravili smo oko 12 pješačkih prijelaza koje označavamo svjetlosnim semaforima, a gradimo i nogostup vrijednosti 100.000 eura prema dječjem vrtiću. Financiramo školski pribor i radne bilježnice, imamo i oko 47 stipendija za učenike i studente, nagrađujemo učenike i studente za izvanredne rezultate i postignuća tijekom školske i akademske godine - napomenuo je Hranić.

Spomenuo je i ulaganja u vatrogastvo te u sport, osobito u rukomet, ali i u nogometni centar i mlade nogometaše. Dodao je da se za obnovu sportskih objekata godišnje izdvaja po nekoliko stotina tisuća kuna. Najavio je da sljedeće godine kreće i izgradnja sportsko-društvenog centra u Nedeljancu, uz izgradnju novog vatrogasnog spremišta za DVD Nedeljanec.

Čestitajući Dan općine, saborski zastupnik Anđelko Stričak istaknuo je da se općina Vidovec nalazi među najrazvijenijim općinama u Varaždinskoj županiji.

dan_opcine_vidovec_35.JPG

- Vidovec svoj razvoj temelji na poticanju OPG-ova i po tome je jedna od najpoznatijih općina, a u segmentu poljoprivrede je jedna od najrazvijenijih općina na sjeveru Hrvatske. Dobro su spojili tradiciju, proizvodnju, plasman i polako to povezuju u turistički proizvod, što smatram dobrim putem za nastavak gospodarskog rasta - istaknuo je Stričak, dodavši i projekte poput izgradnje dječjeg vrtića, rotora u Vidovcu, uređenje nasipa uz Plitvicu i otvorenje etno-kuće.

Dožupan Paljak je napomenuo da je Općina Vidovec vrlo proaktivna općina na mnogim područjima, od školstva i poljoprivrede do kulture i sporta.

dan_opcine_vidovec_22.JPG

- Ovo je izrazito poljoprivredni kraj, u kojem žive izuzetno radišni i marljivi ljudi, a Varaždinska županija pomaže im svojim poticajnim mjerama kao što su, primjerice, osiguranje usjeva, nasada i stoke - istaknuo je, među ostalim, Paljak.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i općinska priznanja i nagrade. Zahvalnica za osobit doprinos u razvoju i promociji sporta dodijeljena je nogometašu Josipu Brezovcu, za osobit doprinos u razvoju vatrogastva i protupožarne zaštite Antunu Kruheku, za osobit doprinos u promicanju kulture, obrazovanja i međunarodne suradnje Lei Lesar-Dolenc, za osobiti doprinos u razvoju gospodarstva Uslužnoj uljari Županić, te Udruzi žena općine Vidovec za osobit doprinos u očuvanju tradicije i narodnih običaja. Nagrada za najbolju učenicu OŠ Tužno dodijeljena je Sari Minđek, a za najbolju učenicu OŠ Vidovec Melani Košić. Nagrada je dodijeljena i Davidu Košiću za mnogobrojne uspjehe tijekom srednjoškolskog obrazovanja, zatim članici varaždinskog cheerleading kluba "Bravo" Zoji Sirovec te Noemi Špiranec, članici hrvatske ženske šahovske reprezentacije.

dan_opcine_vidovec_53.JPG

Proglašeni su i pobjednici natječaja za najljepši balkon i okućnicu, a prvo mjesto osvojila je Vesna Košić iz Cargovca.

Svojim su nastupima doprinos svečanosti proslave Dana općine Vidovec dali i Adam Končić te KUD Vidovec, dok je svoje književno stvaralaštvo predstavio Ante Nadomir Tadić Šutra.

Program proslave nastavlja se danas, kada će se, među ostalim, održati i Festival vidovečkog gibanika, uz podjelu gibanika u dvorištu DVD-a Vidovec.

Označeno u