FOTO: Pčelari iz "Medarice" vrtićarcima i školarcima darovali oko 100 kilograma meda Foto: Grad Novi Marof

FOTO: Pčelari iz "Medarice" vrtićarcima i školarcima darovali oko 100 kilograma meda

Varaždinske vijesti | 10.12.2018. u 17:28h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Članovi Pčelarske udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa bili su aktivni ovih dana. U četvrtak, povodom blagdana sv. Nikole, mališanima dječjih vrtića s područja Grada Novog Marofa i susjednih općina darovali su med. Podijeljeno je oko 100 kilograma meda za više od 560 mališana u tri novomarofska, dva toplička te po jednom dječjem vrtiću u Brezničkom Humu i Ljubešćici.

– Uz blagdan sv. Nikole te povodom 7. prosinca, dana sv. Ambrozija koji je zaštitnik pčelara, Pčelarska udruga Medarica donijela je odluku o darivanju meda i svaki se naš pčelar odrekao 2 kilograma meda i namijenio ga najmlađima – kazao je Vlado Toplovec, predsjednik Pčelarske udruge Medarica, i dodao kako im je cilj ukazati djeci na važnost pčela, meda i proizvoda od meda.

– S tim ciljem, za osnovnoškolce i djecu u dječjim vrtićima organiziramo i edukativna predavanja. Osim toga, organiziramo i edukaciju za pčelare, a ove smo godine provodili i program Dobra pčelarska praksa koji je sufinancirala Europska unija, tijekom kojeg smo educirali 20 pčelara – ističe Topolovec.

Osim podjele meda u petak je, na dan sv. Ambrozija, mališanima dječjih vrtića organiziran medni doručak kao i prezentacija za novomarofske osnovnoškolce. O tome koliko je med važan u prehrani, ali i ulozi pčela, govorio je član Udruge Martin Gašparović iz Draškovića.

– Bilo je riječi o ulozi i značaju pčele u današnjem svijetu, ali i o tome koliko je važno kod djece potaknuti svijest o značaju meda u kvalitetnoj prehrani. Tri su nam, dakle cilja: educirati djecu o važnosti meda kao namirnice, prezentirati domaći proizvod i pomoći pčelarima – naveo je Gašparević.

Djeca su, nastavio je Gašparević, oduševljena prezentacijama, budući da imaju priliku kušati med, a mogu i opipati vosak, saće, osjetiti miris prirode koja ih okružuje te upoznati život pčela koje žive u zajednici kao mala obitelj.

– Dogovorena je i edukativna suradnja tijekom koje će biti riječi i o oprašivanju, jer pčela oprašuje 70 posto svih cvjetova na zemaljskoj kugli, stoga je važno ukazati djeci na značaj onoga što radi ta naša mala radilica, pčelica karnika, sivka ili kranjska pčela koja obitava na našem području – ističe Gašparević.

Napore i aktivnosti Pčelarske udruge Medarica podržao je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač ističući da je danas možda i više nego ikad važno ukazivati na zdrav način prehrane posebno uvrštavanje meda na popis zdravih namirnica koje se trebaju konzumirati svaki dan.

– Pohvaljujem članove Udruge Medarica koji su ovih dana našim najmlađima podijelili nemale količine mede te ih upoznali i skrenuli pažnju na važnost njegova korištenja u prehrani. Osim toga na ovaj način promovira se i kvalitetan med koji nastaje ovdje u našem kraju u domaćim OPG-ovima. Nadam se da će s ovakvom praksom Udruga nastaviti i dalje – kazao je Jenkač koji je zajedno s članovima udruge Medarica obišao neke od vrtića i škola prilikom podjele meda.

Na kraju istaknimo da je u petak u povodu Sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara, u crkvi sv. Jurja i Vida u Mađarevu održana sveta misa za sve pčelare Udruge, ali i ostale pčelare. Tom je prilikom blagoslovljena zastava Pčelarske udruge Medarica.

Inače, pčelarska udruga Medarica osnovana je 2013. godine na području Mađareva, a trenutno ima 65 članova čiji su glavni zadaci održavanje pčelinjeg fonda i obuka pčelara. Udruga sudjeluje i u programu Medni doručak Ministarstva poljoprivrede, Agencije za praćenje ruralnog razvoja, koji se organizira na cijelom području Republike Hrvatske.

 

Galerija slika