FOTO Otvoreno reciklažno dvorište: "Novi Marof primjer kako odgovorno gospodariti otpadom" Foto: Ilustracija/Grad Novi Marof

FOTO Otvoreno reciklažno dvorište: "Novi Marof primjer kako odgovorno gospodariti otpadom"

VV | 17.3.2021. u 18:56h | Objavljeno u Našim krajem

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je u Novom Marofu obišao novo reciklažno dvorište čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Projekt je to vrijedan nešto više od tri milijuna kuna, a iznos koji sufinancira EU je 2,5 milijuna.

novi_marof_reciklazno_5.JPG

- Gradonačelnik Jenkač i njegov tim su jako dobar primjer kako to treba izgledati u izgradnji infrastrukture. Ovo su sjajno povučena sredstva i sjajna asistencija građankama i građanima Novog Marofa. Osim toga, Grad Novi Marof je i 3250 spremnika nabavio preko Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Tu su i informativne aktivnosti koje smo financirali i to je zapravo jedan dobar primjer kako treba raditi, s jedne strane graditi infrastrukturu, a s druge strane educirati. To je jedini način kako kao Hrvatska možemo dostići ciljeve koje smo si zadali prije 10-ak godina - rekao je ministar Ćorić i dodaje kako je riječ o projektu kojim Grad Novi Marof omogućava stanovnicima bolje i kvalitetnije životne uvjete.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasio je reciklažno dvorište nastavak politike odgovornog i učinkovitog gospodarenja otpadom.

- Osim toga, trenutno je u završnoj fazi sanacija našeg odlagališta otpada "Čret“, a ukupno je koštalo 17 milijuna kuna, što uključuje i 30 godina monitoringa. Odlagalište je prije 20 godina bilo ozbiljan ekološki problem, a zahvaljujući Ministarstvu, Fondu zaštite okoliša te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, uspjeli smo ga realizirati, a naše građane to neće ništa koštati - naglasio je Jenkač.

novi_marof_reciklazno_3.JPG

 Spomenuo je i kako su nabavili spremnike za odvajanje otpada, a ujedno su i educirali građane kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti reciklažno dvorište.

- Uz ovaj projekt te sanaciju odlagališta otpada "Čret”, kao i nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, pokazujemo da vodimo brigu o okolišu i odgovorno gospodarimo otpadom. Ako govorimo o ukupnom financiranju europskim sredstvima, riječ je o oko 40 milijuna investicija na području Novog Marofa što se tiče gospodarenja otpadom - istaknuo je novomarofski gradonačelnik.

Novoizgrađenim reciklažnim dvorištem, koje se nalazi iza Autobusnog kolodvora u Novom Marofu, upravlja komunalno poduzeće Novokom d.o.o.

U sklopu projekta provedene su i informativno-obrazovne aktivnosti za korisnike javne usluge odvoza mješovitog komunalnog otpada s područja grada Novog Marofa, a u izradi promotivnih materijala sudjelovali su i članovi Udruge Sunce Novi Marof. Održano je i šest radionica za djecu u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta "Novi Marof“ (Referentni broj Ugovora: KK.06.3.1.03.0108) sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, uz stopu sufinanciranja od 85 %. Projekt je završen 12. studenoga 2020. godine te su unutar razdoblja provedbe projekta uspješno provedene sve predviđene aktivnosti.

Ministar Ćorić je u društvu gradonačelnika Jenkača obišao i spomenuto sanirano i zatvoreno odlagalište neopasnog otpada "Čret".

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci