FOTO Otvorena izložba povodom 250 godina kapele Svetog Duha u Varaždinskim Toplicama Foto: Varaždinske Toplice

FOTO Otvorena izložba povodom 250 godina kapele Svetog Duha u Varaždinskim Toplicama

vv | 29.5.2024. u 08:15h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu, 25. svibnja s početkom u 17 sati otvorena je izložba Kapela svetog duha "In Kamenie" povijesni i arheološki nalazi svjedoci naslijeđa Varaždinskih Toplica. Izložba je organizirana povodom Međunarodnog dana muzeja te obilježavanja 250 godina kapele Svetog Duha u današnjem obliku.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, arheologinja Spomenka Vlahović kao autorica izložbe izdala je i prigodni katalog izložbe u kojem je sadržan presjek arheoloških, konzervatorsko restauratorskih radova, povijesnih istraživanja i građevinske obnove koji su se odvijali u razdoblju od 2015. do 2023. godine.

Ova izložba zato daje savršeni uvid u povijesne slojeve kao i pradavnu geološku sliku područja sedrene stijene na kojoj se nalazi kapelica i  fortifikacijske zidine sa sačuvanim strijelnicama.

Što se sve to krilo u kamenu sedrene stijene, a što iza zidina kapelice, kakva povijesna blaga je sačuvalo vrijeme

Najveća senzacija otkrivena u sedrenoj stijeni

U 2022. godini, upravo prilikom radova restauracije tog zida, otkriven je poseban paleontološko-geološki nalaz tragova životinja iz daleke prošlosti- IHNOFOSIL koji može dati odgovor na pitanje „Kako je funkcionirao ovaj ekosustav prije mnogo milijuna godina?“.

I u ranijoj povijesti upravo ova lokacija bila je od velikog interesa raznih istraživača jer se radi o iznimnoj geološkoj lokaciji što potvrđuju i izuzetno važni i vrijedni nalazi koji se čuvaju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Upravo tamo se nalazi zbirka fosila sisavaca i gmazova sa sedrene stijene Varaždinskih Toplica- stepski bizon otkriven 1827. godine, vunasti nosorog otkriven 1831. godine te šumski nosorog otkriven 1839. godine. Ovim otkrićem Ihnofosila nastavlja se niz vrlo rijetkih nalaza koji svjedoče o životu na ovom području.

Od posebno vrijednih arheoloških nalaza na izložbi se može vidjeti i ostatak ljudske lubanje sa tragovima otiska parte- nakit koji se vezao na glavu pokojnika kako bi se naznačio njegov ili njezin status. Poznato je kako su se tijekom povijesti koristili razni oblici oglavlja tj. parti (kruna ili dijadema) koji su mogli biti vrlo raskošno dekorirani metalnim pločicama, perjem, stakalcima, tekstilom ili perlama. Radi se o prvom takvom nalazu u Varaždinskim Toplicama, a otkriven je tijekom arheoloških radova 2019. godine u okolišu kapele Svetog Duha gdje se nalazi tzv. Staro groblje.

Od nalaza na izložbi se također mogu vidjeti razni sitni arheološki predmeti koji su se stavljali uz pokojnike- brončane svetačke medaljice, mali prsteni, perlice raznih boja kao i više vrsta sitnih križeva koji su vrlo vjerojatno nekada bili dio cjeline krunica.

Iz ove vrste arh. nalaza poseban je jedan metalni križić koji je otkriven uz grob hrvatskog velikana Antuna Kukuljevića Sakscinskog, a poseban je po tome što pokazuje poseban položaj nogu Krista koje su oslonjene na tzv. supedanej- oslonac za noge. Radi se o detalju prikaza raspeća Krista iz bogatog opusa srednjevjekovnih umjetnika.

Dio ove izložbe su i fotografije dvoje poznatih Topličanaca- gđe. Silvije Novak i fotografa Damira Mrvčića. Oko njihovih kamera bilježilo je Kapelicu Svetog Duha i sedrenu stijenu kroz različite faze obnove i kroz sva godišnja doba.

Ako želite saznati više o svjedocima prošlosti- posvetnim križevima koji su otkriveni na zidovima prilikom restauracije same kapele Svetog Duha ili saznati više o tome kada i kako je otkriveno zazidano svetohranište ili pak vidjeti vrlo rijedak religijski simbol ideogram  ne propustite posjet izložbi  u organizaciji Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice te suorganizaciji Župe svetog Martina biskupa Varaždinske Toplice i Turističke zajednice grada Varaždinske Toplice.  Izložba je za posjetitelje otvorena  do 5. lipnja u vremenu od 17 do 19 sati.