FOTO Osnovna škola "Vladimir Nazor" Sveti Ilija proslavila 185 godina svog postojanja Foto: G. Šimunec, T. Slunjski, M. Priher

FOTO Osnovna škola "Vladimir Nazor" Sveti Ilija proslavila 185 godina svog postojanja

VV / S. Lelkić | 30.5.2024. u 19:30h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom priredbom, prodajom kolača u humanitarne svrhe te humanitarnom nogometnom utakmicom između osmaša te učitelja i roditelja Osnovna škola "Sveti Ilija" obilježila je 185 godina svog postojanja.

Priredbi koju su priredili učenici Osnovne škole nazočili su uz ravnateljicu škole Anđelku Rihtarić i župan Anđelko Stričak, bivša ministrica znanosti, obrazovanja i sporta prof.dr.sc. Blaženka Divjak te dr.sc. Miroslav Huđek, županijski pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

os_sveti_ilija_dan_skole_29052024_2.JPG

Kako je istaknula ravnateljica škole Anđelka Rihtarić, Osnovna škola u Svetom Iliji osnovana je 1839. godine pod imenom Obća pučka škola u Svetom Iliji. Nastava se u početku održavala u župnim zgradama, a školu su polazili učenici s područja sela Beletinec, Krušljevec, Doljan, Križanec, Beretinec, Črešnjevo, Ledinec, Poljana, Seketin, Žigrovec, Tomaševec i Sveti Ilija.

os_sveti_ilija_dan_skole_29052024_1.JPG

- Još 1839. godine su časni i vrsni hrvatski muževi odlučili osnovati opću pučku školu u Svetom Iliji. Škola se od 1925 godine zvala Državna osnovna škola u Svetom Iliji. Od 1961. godine škola mijenja ime u Osnovna škola Vladimir Nazor koje nosi do danas. Nalazimo se danas u ovoj modernoj školi otvorenoj prije skoro dvije godine koja služi na ponos svim stanovnicima Svetog Ilije, Varaždinske županije, ali i cijele Hrvatske. Naša škola ima 235 učenika u 16 razrednih odjela, a zaposlena su 49 učitelja, stručnih suradnika, administrativnih i tehničkih djelatnika. Zajednički radimo na napretku i prepoznatljivosti naše škole - rekla je ravnateljica Rihtarić.

os_sveti_ilija_dan_skole_29052024_3.JPG

Župan Anđelko Stričak čestitao je ravnateljici, svim djelatnicima te učenicima 185 godina postojanja škole.

- Ova škola je izvrstan primjer kako se zajedništvom i sinergijom ravnateljice, djelatnika škole, učenika i roditelja mogu postići lijepi i dobri rezultati koji služe na ponos cijele škole. Ovdje smo prije malo manje od dvije godine otvorili novu, suvremenu školu, prvu u našoj županiji izgrađenu kako ja to volim reći od "A do Ž". Izgradnja škole u Svetom Iliji je odličan primjer kako se uspješno provode projekti, suradnjom lokalne, županijske i državne vlasti, međusobnim uvažavanjem, dijalogom i zajedništvom. Čestitam Vam na svemu što ste do sada postigli , a Varaždinska županija će Vam i dalje pružati podršku u realizaciji projekata - rekao je župan Stričak.

os_sveti_ilija_dan_skole_29052024_4.JPG

Velika 185. obljetnica postojanja škole u Svetome Iliji obilježena je 27., 28. i 29. svibnja brojnim aktivnostima raspoređenima u tri dana. Tako su se učenici, roditelji i učitelji zagrijali na Sportskome danu, uživali su u Kulturno-umjetničkome danu te iskustveno učili uz aktivnosti Prirodoslovnoga dana.

Sportski dan

U Sportskome danu, čiji je cilj bila promocija sporta, sportskih aktivnosti i zdravoga načina života, sudjelovali su svi učenici Škole, njihovi roditelji, ali i učitelji. Sportski su dan službeno otvorili drugaš Adam Barulek i ravnateljica Anđelka Rihtarić. Adam Barulek mali je gimnastičar koji se u gimnastiku zaljubio sa samo pet godina. Svojim se vještinama istaknuo već na prvome treningu, a otada je nastupio na brojnim prvenstvima i osvojio mnoge zlatne i srebrne medalje. On je okupljenima predstavio svoj sport kombinacijom vježbi na parteru te gimnastičkoj gljivi, a potom je s ravnateljicom škole igre proglasio otvorenima.

Prvaši su se natjecali u nošenju krumpira na žlici te su skakali na oznake označene bojama. Učenici drugih razreda skakali su u vrećama te gađali čunjiće loptom. Trećaši su, štafetno, prenosili vodu čašama iz jedne u drugu posudu, a uz to su prenosili čaše slamčicama koje su držali u ustima. Četvrtaši su se natjecali u graničaru, a zaigrali su i odbojku ručnicima.

Viši su se razredi natjecali u štafetnim igrama. Svi su se razredni odjeli okušali u sljedećim igrama: prenošenje lopti iz kaveza u kavez prelazeći različite prepreke, prenošenje vode spužvom te skakanje u vrećama.

Tijekom sportskih aktivnosti organizirana je i humanitarna prodaja kolača, koje su pripremile mame učenika razredne nastave i sedmaša, u sklopu projekta „Volontiram, (ne) profitiram“. Osim prodaje kolača na kraju Sportskoga dana odigrana je humanitarna utakmica između osmaša te roditelja i učitelja koju je budnim okom pratila sutkinja Ana Cikač, bivša učenica, sadašnja maturantica. Iz utakmice su kao pobjednici izašli roditelji i učitelji, a prodajom kolača i utakmicom skupljeno je oko 900 eura, od kojih će dio biti uplaćen udruzi Kruh svetog Ante, a dio će pokriti troškove organizacije prvoga „Kina pod zvijezdama“ za sve učenike, roditelje i djelatnike Škole.

Kulturno-umjetnički dan

Tijekom proslave 185. godišnjice učenici su na svečanoj priredbi plesali, pjevali, recitirali i pokazali što su sve naučili, a uručene su i prigodne zahvalnice svima koji su doprinijeli izgradnji nove školske zgrade u Svetome Iliji. Zahvalnice su uručene trima institucijama koje su financirale gradnju nove školske zgrade: Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, Varaždinskoj županiji te Općini Sveti Ilija. Nakon njih zahvalnice su redom primili: prof. dr. sc. Blaženka Divjak, tadašnja ministrica znanosti i obrazovanja, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, tadašnji saborski zastupnik, pročelnik Upravnoga odjela za prosvjetu kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, Zoran Brakus ispred Arhitektonskoga ureda Brakus, Davor Mavrić, Vladimir Horenec, Krunoslav Blaži, direktor tvrtke ZTB Gradnja Ivica Sačić i voditelj gradilišta Josip Vincek.

Nagradu za svoja postignuća primila je i ovogodišnja učenica generacije 2023./2024. Ema Fogec. Emi je uručila priznanje i cvijeće, a načelnik općine Beretinec, iz koje Ema dolazi, novčanu nagradu.

Priredba je završena posebnom plesnom točkom koju su pripremile polaznice plesne skupine, koje su okupljene pokrenule koreografijom uz trenutno izuzetno popularnu pjesmu Rim Tim Tagi Dim, a na kraju su voditeljice na pozornicu pozvale učitelje koji su sudjelovali u pripremi priredbe.

Prirodoslovni dan

Obilježavanje Dana škole završeno je Prirodoslovnim danom čije su aktivnosti potaknule učenike na kretanje i snalaženje u prostoru, rješavanje zadataka i razvijanje kreativnoga mišljenja - orijentacijsko hodanje, STEM radionica Udruge Bioteka, radionica „Od Baltazara do zvijezda“ te speleološko predavanje.

Fotogaleriju koja dočarava aktivnosti proslave ove velike obljetnice pogledajte u nastavku: