FOTO: Osnovna škola u Svetom Iliji ugostila biskupijsku Vjeronaučnu olimpijadu Foto: Sunčana Lelkić

FOTO: Osnovna škola u Svetom Iliji ugostila biskupijsku Vjeronaučnu olimpijadu

VV / S. Lelkić | 19.3.2023. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U četvrtak, 16. ožujka OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija ugostila je mlade vjeronaučne olimpijce i njihove mentore povodom međužupanijske-biskupijske razine natjecanja "Vjeronaučna olimpijada 2023".

Ovogodišnja je tema bila "Naša draga svetišta", a u natjecanju je sudjelovalo sedam škola iz Varaždinske biskupije: OŠ "Gustav Krklec" iz Maruševca, OŠ Donja Dubrava, OŠ "Antun Nemčić Gostovinski" iz Koprivnice, OŠ Sveta Marija, OŠ Cestica, OŠ Trnovec te OŠ "Petar Zrinski" iz Šenkovca.

Natjecanje je otvoreno prigodnim programom koji su za sve sudionike, mentore i članove povjerenstva pripremili zboraši, plesači i recitatori OŠ Sveti Ilija sa svojim učiteljicama Jelenom Keretić, Majom Priher i Sunčanom Lelkić, a pozornicu su ukrasile sedmašice uz vođenje učiteljice Dijane Piskač, s. Leopolde Kefelja te vjeroučiteljice Gordane Šimunec.

vjeronaucna_olimpijada_sveti_ilija_16032023_1.jpg

Nakon hrvatske himne uslijedila je molitva koju je predvodio časni đakon župe Svetog Ilije Proroka Josip Špoljarić.

vjeronaucna_olimpijada_sveti_ilija_16032023_2.jpg

Potom su zboraši otpjevali pjesmu "Simbol", a gostima se prigodnim riječima obratila ravnateljica škole Anđelka Rihtarić. Izrazila je divljenje zbog truda koji su učenici i njihovi mentori dosad uložili te ih ohrabrila na samome početku natjecanja.

vjeronaucna_olimpijada_sveti_ilija_16032023_5.jpg

- Glazbom i pokretom riječi ohrabrenja spleli su i naši učenici koji su za okupljene goste izveli "Zvjezdani recital", recitaciju pjesme "Balada o Gospinim pčelama" te plesnu točku "Lutke". Okupljenima se potom obratio i predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije, velečasni Damjan Koren, koji je i službeno otvorio natjecanje. Naši su zboraši pjesmom "Mi želimo uzdić Isusa" ispratili natjecatelje prema učionicama u kojima su pisali ispit - pojasnili su iz škole.

vjeronaucna_olimpijada_sveti_ilija_16032023_3.jpg

Pisani je ispit trajao 45 minuta, a po završetku pisanja natjecatelji su zaslužili predah i opuštanje. Za to se pobrinula socijalna pedagoginja Lucija Šambar koja je za učenike osmislila radionicu "Potraga za blagom". Za to su vrijeme mentori u pratnji pedagoginje Ines Pranjić Furjan i s. Leopolde Kefelja posjetili župnu crkvu gdje ih je ugostio velečasni Izidor Ferek.

vjeronaucna_olimpijada_sveti_ilija_16032023_20.jpg

Po završetku radionice i povratku mentora u školu uslijedila je objava privremenih rezultata te žalbeni rok. Nakon žalbenoga roka sudionici su pristupili završnome dijelu natjecanja, kvizu "Milijunak". Vješto su pokazali svoje znanje i opravdali već osvojene bodove u prvome dijelu natjecanja.

vjeronaucna_olimpijada_sveti_ilija_16032023_13.jpg

Najbolji rezultat ostvarili su učenici iz OŠ Trnovec pod vodstvom mentorice Ljiljane Mišak. Drugo je mjesto zauzela ekipa iz OŠ "Antun Nemčić Gostovinski" iz Koprivnice s mentoricom Đurđicom Šmic, a treće mjesto učenici OŠ "Petar Zrinski" iz Šenkovca čija je mentorica Anamarija Režek.

vjeronaucna_olimpijada_sveti_ilija_16032023_19.jpg

Učenicima, mentorima i članovima povjerenstva podijeljene su pohvalnice i zahvalnice koje je za njih pripremila knjižničarka Tatjana Slunjski, mini sukulenti u ukrasnoj teglici, rad vrijednih zadrugara Učeničke zadruge "Ilek" te prigodna vrećica sponzora Školske knjige.

- Svim sudionicima i njihovim mentorima čestitamo na postignutim rezultatima te se veselimo nekom sljedećem susretu! - poručili su iz škole.