FOTO: Općina Visoko kao veliko gradilište, milijunski iznosi ulažu se u ceste Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Općina Visoko kao veliko gradilište, milijunski iznosi ulažu se u ceste

| 11.9.2019. u 15:30h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U Općini Visoko u provedbi je nekoliko investicija koje se financiraju sredstvima europske, državne i županijske ili pak općinske razine. Među tim investicijama su i one u cestovnu infrastrukturu, a nekoliko lokacija na kojima su u tijeku radovi danas su u pratnji načelnika Dragutina Matekovića obišli saborski zastupnik Anđelko Stričak i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac.

Naime, na području općine Visoko aktivno je šest klizišta, a ono najveće klizište ugrožava promet na županijskoj cesti. Radi se o klizištu između naselja Kračevec i Visoko koje se trenutno sanira. Vrijednost projekta je 2.307.932,51 kunu, od čega Hrvatske vode sufinanciraju 1.307.808,48 kuna, ŽUC Varaždinske županije 769.360,69 kuna i Općina Visoko 230.763,34 kuna.

– Zahvaljujući suradnji najviše s Hrvatskim vodama te ŽUC-om, krenulo se u sanaciju ovog klizišta koja je dosta zahtjevna, ali radovi idu svojim tijekom. Godinama se pokušavalo djelomično sanirati klizište, ali dolazilo je do novih odrona zemlje. Svakako je bilo klizište nezgodno jer se radi o županijskoj cesti koja nas spaja s prometnicom prema Varaždinu i Zagrebu i kada je dolazilo do prekida prometnice mještani su bili odsječeni - rekao je načelnik općine Dragutin Mateković, dodajući da su radovi počeli prije 10- ak dana i u narednih mjesec i pol predviđa se njihov završetak.

Osim sanacije klizišta na važnoj prometnici, ulaže se i u modernizaciju nerazvrstanih cesta. Tako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dalo 300.000,00 kuna, a Općina Visoko 182.806,93 kune za asfaltiranje ceste u Čanjevu.

– U našoj općini ima mnogo nerazvrstanih cesta, ali u odnosu na 1993. kad je osnovana Općina, kada smo imali asfaltiranu samo županijsku cestu do sada smo uspjeli asfaltirati oko 35 km nerazvrstanih i lokalnih cesta. Kontinuirano svake godine pokušavamo čim više napraviti i ove godine smo bogatiji za oko 1100 metara nerazvrstanih cesta, a vrijednost investicija je oko 870.000 kuna. Nalazimo se u Čanjevu, na brijegu Puščak i tu je napravljeno 430 metara nove ceste – kazao je načelnik te dodao da su financijska sredstva za uređenje cesta dobivena i od MUP-a, za povećanje sigurnosti na cestama 200.000 kuna u naselju Vinično te od Ministarstva graditeljstva 360.000 kuna.

Inače, u općini Visoko cestovna infrastruktura je riješena za sva naseljena mjesta, a nastavak su vinske ceste s namjerom olakšavanja pristupa u pojedina područja s potencijalno turističkom namjenom.