×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/clients/client0/web1/web/images/Dan opcine Vinica 2017
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Dan opcine Vinica 2017
FOTO Općina Vinica svečanom sjednicom proslavila svoj dan Foto: Mario Knor / FAS

FOTO Općina Vinica svečanom sjednicom proslavila svoj dan

| 23.4.2017. u 12:04h | Objavljeno u Našim krajem

Središnji događaj obilježavanja Dana općine Vinica svečana je sjednica Općinskog vijeća koja je održana u subotu 22. travnja.

Okupljenima u dvorani Općine Vinica na početku se obratio predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić te zamjenica načelnika Mirjana Jambriško, umjesto načelnika Marijana Kostanjevca koji govor nije održao zbog smrti majke.

Zamjenica načelnika spomenula je brojne projekte koji su posljednjih 15-ak godina realizirani u općini. Između ostalog, riječ je o asfaltiranju gotovo 100 km cesta, proširenju vodoopskrbnog sustava, uređenju zgrade Općine i kinodvorane, svih društvenih i vatrogasnih domova te svlačionice nogometnog kluba, uređenju grobne kuće i njenog okoliša te groblja. Također, u svim naseljima u općini postavljena su dječja igrala, otvoren je dječji vrtić, Općina po modelu JPP-a sufinancira dogradnju osnovne škole, a među prvima je uvela naknadu za novorođenčad, koja je od početnih 500 kuna narasla na sadašnjih 2.000 kuna za prvo dijete i po 500 kuna više za svako sljedeće dijete. Usto, Općina redovito pomaže i svim udrugama na svom području.

- Danas radimo na realizaciji projekata u vrijednosti 10 milijuna kuna, a očekujemo da bi taj iznos mogao biti i veći, uz pomoć Vlade RH i resornih ministarstava, te vjerujem da to što se radi nije štetno za našu općinu i njezine žitelje, kako to neki žele prikazati - naglasila je Jambriško.

Ove se godine provodi projekt izgradnje kanalizacije, proširenja ceste i nogostupa u Gornjem Ladanju ukupne vrijednosti više od šest milijuna kuna. Općina sudjeluje u prekograničnom projektu Detox (Interreg Slovenija-Hrvatska) ukupne vrijednosti milijun kuna, a kao članica LAG-a Sjeverozapad, Općini je odobreno 300.000 kuna, što će se ove godine iskoristiti za sanaciju klizišta. Usto, novi su projekti već prijavljeni na natječaje Ministarstva kulture, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i drugih, stoga proračun za ovu godinu iznosi 19 milijuna kuna.

Na sjednici su uručena i općinska priznanja - povelje Općine Vinica dobili su dr.sc. Zlatko Erjavec i Božena Kapitarić, a plakete Ivan Kelemenu, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Josipa Zrinjskog, Poliklinika Galeković te Tomo Kolarek. Pohvale su dobili Domagoj Žmegač, Mihael Hrgar, Katica Varga i Tamburaški sastav Krijesnice. Novčane nagrade od 5.000 kuna uručene su dvjema najuspješnijim studenticama, Katarini Boltek i Anji Tot.

Slavljeničkoj atmosferi doprinijeli su nastupi zbora Osnovne škole Vinica, Rebeke Brlek s recitacijom pjesme viničkog pjesnika Ivana Beka, Ženskog vokalnog sastava "Leluja" te mlade Viničanke Gabrijele Hrženjak, studentice solo pjevanja u Ljubljani, ali i mnogobrojni gosti. Među njima su bili Anđelko Stričak, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora, Damir Trupković i Iva Hraste Sočo, pomoćnici ministrice kulture, Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane, Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Milan Rezo, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Dubravka Biberdžić, predsjednica Županijske skupštine i izaslanica župana, vinički župnik Valent Posavec, Radimir Čačić, Alen Runac i mnogi drugi.

Uoči sjednice, predstavnici Općine i UDVDR - Kluba Vinica zajedno su s državnim tajnikom Z. Jakopom položili vijence i zapalili svijeće na grobove poginulih branitelja te kod centralnog križa za sve preminule Viničance i Viničanke.

{gallery}Dan opcine Vinica 2017{/gallery}

Velik odaziv Viničanaca u humanitarnoj akciji

Ispred zgrade Općine održana je i humanitarna akcija "Cvijećem do pomoći" u sklopu koje se, prodajom doniranog sezonskog i balkonskog cvijeća te trajnica, prikupljaju sredstva za kupnju antidekubitalnog madraca za potrebe mještana kojima je potrebna palijativna skrb te nabavu didaktičke opreme za vrtić i viničku osnovnu školu. Koordinatorica akcije je rođena Viničanka Božena Kapitarić, djelatnica Onkološkog odjela u čakovečkoj bolnici koja je nedavno proglašena za najbolju medicinsku sestru u Hrvatskoj.

- Sredstva za madrac smo već danas prikupili, a s obzirom da se prodaja nastavlja, mislim da ćemo uspjeti prikupiti sva potrebna sredstva - rekla je B. Kapitarić.

Humanitarna akcija se nastavlja u ponedjeljak 24. travnja od 15 sati u sklopu "Markovog sajma" ispred OŠ Vinica, u utorak 25. travnja, na sam blagdan sv. Marka, pred crkvom, te u subotu 29. travnja i nedjelju 30. travnja od 10 do 18 sati ispred zgrade Općine. Detaljan program obilježavanja Dana općine Vinica pogledajte OVDJE.

Označeno u