FOTO OPĆINA CESTICA Od 14 klizišta četiri sanirana, a za ostale se pripremaju građevinske dozvole i kandidirat će se na fondove Foto: Krešimir Đurić

FOTO OPĆINA CESTICA Od 14 klizišta četiri sanirana, a za ostale se pripremaju građevinske dozvole i kandidirat će se na fondove

| 28.3.2024. u 15:15h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon radnog sastanka u općinskim prostorijama, danas je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj s ravnateljom Županijske uprave za ceste Tomislavom Osonjačkim i njegovim zamjenik Krunoslavom Lukačićem, članom uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, saborskim zastupnikom u dosadašnjem sazivu Sabora Predragom Štromarom, pročelnikom upravnog odjela za gospodarstvo Darkom Majhenom, obišao novoizgrađeni skretač na državnoj cesti i klizišta na području Općine.

Na području Općine Cestica trenutačno se provode dvije vrste programa, od kojih se jedna financira europskim sredstvima, rekao je načelnik Općine Cestica.

- Uredili smo skretač u centru Cestice prema našoj dvorani, gdje se kreće jako puno ljudi, poglavito mladih i tako smo osigurali sigurnost ljudi u kretanju, kao i vozila. Nakon potresa i bujičnih poplava stvorilo se 14 klizišta, pri čemu su četiri klizišta sanirana. Jedno klizište je sanirano preko Općine Cestica, sredstvima Vlade Republike Hrvatske, a tri klizišta su sanirana preko Županijske uprave za ceste. Još nam je ostalo 10 klizišta za koje pripremamo građevinske dozvole i koje ćemo kandidirati na određene fondove, odnosno prema Hrvatskim vodama. Možemo reći da smo uspješni u otklanjanju tih problema i da će naši građani uskoro imati ponovno normalan dolazak do svojih parcela i kuća - rekao je načelnik Korotaj.

Veliki investicijski ciklus je na području Varaždinske županije, a u investicijskom planu od milijardu i 400 milijuna eura za Sjever Hrvatske ići će više od 250 milijuna eura, naglasio je član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić.

- Na današnjem radnom sastanku u Općini Cestica dogovoreno je da će Hrvatske ceste nakon što se napravi projektna dokumentacija za rotor u centru Cestice, staviti rotor u svoj plan te očekujemo da bi 2025. godine pokrenuli natječaj za izvedu tog rotora - rekao je Leverić.

- U Općini Cestica prošle su godine sanirana klizišta, a ulaganja su bila gotovo milijun eura. Trenutačno saniramo klizište Miklinova kapela za što su sredstva odobrena odlukom Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost te investicije je 370 tisuća eura – rekao zamjenik ravnatelja Županijske uprave za ceste Krunoslav Lukačić.

- Vidjeli smo koliko Općina Cestica, načelnik Korotaj i njegov tim pripremaju projekte i koriste javna sredstva i javne institucije koje investiraju u infrastrukturu. U tome su među najboljima i želim im sve nabolje, a posebno na zaobilaznici Sračinca Petrijanca i Cestice i novi most prema Ptuju. Nadam se da će dokumentacija biti što prije završena i da će građani u centru Cestice imati sigurniji promet, a kamioni i oni koji idu dalje brži promet prema Europskoj uniji - rekao je Štromar.