CESTICA "Podravska magistrala mora biti prioritet kako bi naši mještani uz državnu cestu napokon normalno živjeli"

IHR/Varaždinske vijesti | 10.9.2021. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Općina Cestica nastavila je s provedbom projekata u raznim društvenim područjima, a sve s ciljem kvalitetnijeg života svojih mještana – istaknuo je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, koja je održana danas u sklopu proslave Dana općine Cestica.

Na svečanu sjednicu stigli su brojni uzvanici, među kojima su bili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, saborski zastupnici Predrag Štromar i Siniša Jenkač, župani susjednih slovenskih općina, gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz Varaždinske županije, vijećnici cestičkog Općinskog vijeća te brojni drugi gosti.

Za šest mjeseci – kanalizacija

Načelnik Općine Cestica tom se prigodom osvrnuo na brojne projekte koji su u tijeku u toj pograničnoj općini, a jedna od njih je Aglomeracija, na kojoj se radovi provode planiranom dinamikom.

- Nositelj ove investicije je Varkom Varaždin, Općina Cestica sufinancira radove sa 4,5 milijuna kuna, dok Hrvatske vode osiguravaju preko EU sredstava razliku od 95 milijuna kuna. Radove izvodi Cestno podjetje Ptuj iz Slovenije sa kooperantima i to vrlo kvalitetno, no molim mještane za još malo strpljenja. Vjerujem da ćemo za šest mjeseci imati kanalizaciju i da ćemo svi biti zadovoljni. Druga velika investicija koju su Hrvatske vode završile je vrijedan projekt rekonstrukcije desnog dravskog nasipa Otok Virje - Brezje Dravsko, u dužini 3,7 kilometara. Riječ je o investiciji od 26 milijuna kuna zahvaljujući kojoj će nasip biti ojačan, a tako i povećana sigurnost mještana. Zahvaljujem se županu Anđelku Stričaku koji je tada kao saborski zastupnik lobirao za taj projekt – rekao je Korotaj koji je istaknuo kako općina kontinuirano vodi brigu i ulaže u obrazovanje, podupire rad brojnih udruga, a spomenuo je i projekt izgradnje nove POS zgrade sa šest stanova, čime se osiguravaju uvjeti za ostanak mladih u cestičkom kraju.

Govoreći o nerazvrstanim cestama načelnik Korotaj rekao je kako je njihovo uređenje najmanji problem.

- Problem je državna cesta D2 koja je svakodnevno preopterećena s kamionskim i teretnim prometom. Zato molim sve koji su u Vladi i ministarstvima da zajedno radimo na projektu izgradnje Podravske magistrale, projektu koji treba ući u program prioritetnih projekata kako bi naši mještani mogli napokon normalno živjeti – rekao je Korotaj.

Više hvale od HNS-a nego od HDZ-a

Dobrodošlicu gostima uputio je i predsjednik Općinskog vijeća, a čestitke u povodu Dana općine varaždinski župan.

- Na svečanu sjednicu Skupštine Varaždinske županije, prije nekoliko dana, došao je premijer Andrej Plenković sa stvarno dobrim vijestima, a to je da će pet sjevernih županija dobiti 15 milijardi kuna. Svaka od pet županija može računati na 1,5 milijardi kuna za svoje projekte, a ostalo će biti za zajedničke. Ako govorimo o zajedničkim projektima, onda smatram da je prioritet izgradnja brze ceste prema Krapini i Podravska magistrala. Puno projekata je pred nama za odraditi, ali ako će biti minimum zajedništva, siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Kada su programi i investicije u pitanju, "vozimo” u istom smjeru – rekao je Stričak te se našalio da toliko puta koliko ga je načelnik Korotaj spomenuo u svom govoru ne rade ni "njegovi” načelnici.

- I zato hvala puno na toplim riječima – rekao je.

I Vinica bi trebala kao Cestica

Saborski zastupnik Štromar priznao je kako sigurno već 20 godina dolazi u Cesticu i sluša o planovima i projektima.

- Na svakoj sljedećoj sjednici čujem kako su planirani projekti i realizirani i zato je prekrasno biti u Cestici. Izuzetno mi je drago što je počela dobra suradnja između Varaždinske županije i Općine Cestice, nakon četiri godine. Dokaz je to da se može kad se hoće, kad se ima volje i kada političari razmišljaju o svojim žiteljima. Ovdje uvijek dolazim kako bih pomogao. Međutim, ovog puta molim načelnika da malo pomognu i susjednoj općini Vinica, da i ona barem malo krene istim stopama kao Cestica i da standard žitelja u Vinici bude kao ovdje. Nama nedostaju čak i one dobre ideje, a jedna od dobrih idela je i zajednička turistička zajednica nekoliko općina jer potencijala ima. Za to moramo biti složni, bez obzira na boje, bez obzira dolaze li na ovu pozornicu s lijeve ili desne strane jer to zaslužuju naši mještani – rekao je Štromar.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća svojim izvedbama upotpunio je Zbor Stellarium, a u večernjim satima Cestičane čeka prava fešta uz koncert Danijele Martinović.