FOTO Općina Cestica brine o mladima: ugovore o stipendiranju potpisala 52 studenta

VV | 31.10.2021. u 14:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U Kulturnom centru Cestica jučer je održano potpisivanje ugovor s dobitnicima stipendija za aktualnu akademsku godinu. 

U ime Općine Cestica ugovor o stipendiranju potpisao je načelnik Mirko Korotaj, a uspješan nastavaka obrazovanja svim studentima poželio je i predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica Darko Majhen.

 - Općina Cestica pomaže roditeljima u svim fazama odgoja i obrazovanja djece. Tako se iz općinskog proračuna za svako novorođeno dijete dodjeljuje pomoć od 2000 kuna, a za sufinanciranje smještaja djece u dječjem vrtiću godišnje se iz općinskog proračuna izdvaja 1,3 milijuna kuna. Po raznim kriterijima iz općinskog proračuna sufinanciraju se i potrebe učenike tijekom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, a pomoću studentskih stipendija pomaže se i studentima na raznim visokoškolskim učilištima i fakultetima, i u Hrvatskoj i inozemstvu. Tako se iz proračuna općine dodjeljuju studentske stipendije svima studentima druge i viših godina studija, a na temelju "socijalnog kriterija“ dodjeljuje se i pet stipendija studentima prvih godina studija - rekao je načelnik Korotaj.

grsds.jpg

Visina stipendije za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije iznosi 400 kuna mjesečno, a za studente koji studiraju na području ostalog dijela Republike Hrvatske i u inozemstvu visina stipendije iznosi 600 kuna. Pojedinom studentu tijekom akademske godine isplatit će se deset stipendija, od listopada do srpnja, a stipendije će studentima biti isplaćene do kraja tekućeg mjeseca.

Nakon potpisivanja ugovora Teodora Gerbus i Marija Majhen, u ime udruge mladih Hiperaktivni Cestica pozvali su studente da se uključe u rad ove udruge koja tijekom godine provodi razne aktivnosti. 

indeksiraj.jpg

Inače, ovogodišnji dobitnici studentskih stipendija Općine Cestica žive u 17 od 20 općinskih naselja. Među dobitnicima stipendija i ove godine prednjače djevojke koje su ostvarile pravo na 34 stipendije, a među muškom populacijom pravo na stipendiju ostvarilo je i 18 mladića. Stipendije su tako dobili jedan student iz Babinca, jedan iz Brezja Dravskog, a iz Cestice sedmero studenata. Stipendije su dobili i jedan student iz Dubrave Križovljanske, devetero iz Gornjeg Vratnog, dva iz Jarki, dvoje iz Kolaroveca, dvoje iz Križanča, sedmero iz Križovljana Radovečkog, dvoje iz Malog Lovrečana, dvoje iz Malog Gradišća, dvoje iz Natkrižovljana, troje iz Otok Virja, četvero iz Radovca, a isto toliko studenata i iz Velikog Lovrečana. Također, stipendije su dobili dvoje studenata iz Virja Križovljanskog i jedan iz Vratno Otoka.

Osim petero studenata prve godine studija, među dobitnicima stipendije je i 14 studenata na drugoj godini, 13 na trećoj i petero na četvrtoj godini, dok su ostali su na petoj godini studija.