FOTO Općina B. Hum sudjelovala u EU projektu United „Svi za jednoga - jedan za sve” u Bukureštu

VV | 27.9.2021. u 20:14h | Objavljeno u Našim krajem

Ni 14 sati provedenih u vožnji automobilom do odredišta, niti stroge odredbe vezane uz pandemiju koronavirusa na granicama država u okruženju nisu predstavljale zapreku da mobilni Tim predstavnika općine Breznički Hum predvođenih načelnikom Zoranom Hegedićem polovicom prošloga tjedna potegne do rumunjske prijestolnice Bukurešta. Tamo su sudjelovali na još jednom u nizu europrojekata naslova „United” Mobile EU citizens integration – One for all, all for one! Iako znana parola „Svi za jednoga – jedan za sve”, kako glasi prijevod naziva ovoga Projekta, podsjeća na slogane iz prošlosti, cilj je bio pojačati uključivanje mobilnih građana EU-a i njihovih obitelji u intenzivniji politički i društveni život te povećati njihovo aktivno uključivanje u demokratske procese, posebno među nedovoljno zastupljenim skupinama poput žena i mladih.

Pravo građana Europske Unije na slobodno kretanje predstavlja izvanredan eksperiment u najnovijoj povijesti globalnih migracija. Do danas se, međutim, nije opsežno raspravljalo o uključivanju mobilnih građana EU-a u posebnu ciljnu skupinu bilo na razini EU-a ili na nacionalnoj razini. Cilj je bio okupiti širi raspon partnerskih gradova u Projekt bratimljenja gradova iz 6 europskih zemalja - Rumunjske, Grčke, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, čiji su predstavnici predstavnici lokalnih općina i nevladinih organizacija.

- Ovo je drugi puta u rujnu ove godine da ekipa iz Huma sudjeluje na jednom Europrojektu u Rumunjskoj – ističe načelnik Hegedić i dodaje kako je njegova ekipa do sada imala priliku razmijeniti brojna iskustva vezana uz život ljudi u sredinama iz kojih dolaze u društvenom, političkom i gospodarskom smislu. Posjeta tvornici MDF Yildiz Entegre koja zapošljava 600 radnika i vodeći je europski proizvođač laminata i OSB ploča - jedan je od dokaza odličnog zajedništva novih članica EU i gospodarskog iskoraka na bolje - napominje načelnik Hegedić.

Uz razgledavanje glavnoga rumunjskog grada, čija se prošlost nazire na svakom koraku i podsjeća na vremena ustankom ugušenog pokojnog predsjednika Nikolaja Čaušeskua, organizatori su se potrudili da sudionicima temeljito popune dane provedene u Bukureštu. Pogled iz hotela na predsjedničku palaču, večera u otmjenom restoranu u centru prijestolnice, pa turistički obilazak povijesnih lokaliteta grada ili prethodni radni posjet općini Oarja, gradiću Curtea de Argesu i tamošnjem manastiru samo su podsjetnik na petodnevni vrlo uspješni boravak brezničkohumskog EU tima u Bukureštu.

Uz načelnika Zorana Hegedića hrvatsku su ekipu u Projektu predstavljali mr prehrambene tehnologije Darinka Andrašek, predstavnica odgojno-obrazovne struke, školstva i kulture Josipa Stanka Barbir i ugledni građevinski poduzetnik Vjekoslav Andrašek.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci