FOTO Okrugli stol „Geotermalna energija sjeverozapadne Hrvatske – mogućnosti iskorištavanja” okupio brojne stručnjake

Varaždinske vijesti | 8.10.2022. u 10:33h | Objavljeno u Našim krajem

Varaždinske Toplice jučer su bile domaćin okruglog stola na temu „Geotermalna energija sjeverozapadne Hrvatske – mogućnosti iskorištavanja” koji je okupio brojne stručnjake uz Hrvatske i inozemstva.

Posljednjih su nekoliko desetljeća obilježila ulaganja u vjetroelektrane i solarne panele, a prema predviđanjima, naredno će razdoblje obilježiti eksploatacija geotermalnih izvora.

Upravo je to bila tema okruglog stola održanog s ciljem promoviranja geotermalnog potencijala sjeverozapadne Hrvatske, područja koje koje obuhvaća Varaždinske Toplice, Legrad, Draškovec i Mali Bukovec.

Među sudionicima koji su se okupili u restoranu „Bernarda” bio je i Vladislav Brkić, dekan Rudarskog, geološkog i naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske udruge geotermalne energije – HUGE, osnovane u Varaždinu prije točno godinu dana.

- Nije slučajno što je udruga osnovana upravo u Varaždinu, a razlog je taj što je područje Varaždinske županije, odnosno područje čitavog panonskog bazena, bogato geotermalnom energijom. Ono što nas izdvaja od ostalog europskog kontinenta je da je geotermalni gradijent i temperatura na ovim područjima 60 posto viša nego u ostalim dijelovima Europe – rekao je Brkić.

Dodao je kako su članovi HUGE u tih godinu dana prezentirali i povezali sve čimbenike, od zakonodavne vlasti, do eksperata s fakulteta, profesora i svih privrednika koji se žele baviti ovom, kako je naglasio, vrućom temom.

- Cilj je taj potencijal stavio u funkciju društva, s obzirom da smo krenuli u energetsku tranziciju, kako bi taj potencijal koristili i u toplinske i u poljoprivredne svrhe te, naravno, proizvodnju električne energije, što je vrlo bitno u krizi koja sad vlada europskim kontinentom – kazao je Brkić i zaključio:

- Ovdje je 50-ak najeminentnijih stručnjaka u Republici Hrvatskoj te ljudi koji su od hrvatske vlade dobili koncesije, a to su mnoge hrvatske, ali i inozemne tvrtke koje su krenule u realizaciju ovog projekta. Konačni nam je cilj proizvodnja, odnosno predaja topline našim građanima i poslovnim subjektima. Geotermalni izvori održivi su izvori energije, ne emitiraju stakleničke ili bilo koje druge štetne plinove u okoliš. Na taj način pridonosi se smanjenju ukupne emisije stakleničkih plinova (primano CO2), te svih ostalih štetnih plinova. S ciljem iskorištavanja geotermalne energije na području sjeverne Hrvatske, 2019. godine Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec osnovale su javnu tvrtku Bukotermal koja je, naglasio je direktor tvrtke Ante Klečina, sudjelovala u natječaju za dobivanje istražnog prostora Lunjkovec – Kutnjak.

- Polako se spremamo ući u završnu fazu istražnih radova, natječaj smo dobili, istražni radovi su u tijeku oko dvije godine i još očekujemo otprilike godinu dana aktivnosti u tom prostoru, prije nego što ćemo krenuti s aktivnostima najvjerojatnije izgradnje prve faze geotermalne elektrane i takozvanog kaskadnog korištenja toplinske energije. Radi se o relativno malom postrojenju koje zasad predviđamo, 2 megavata, međutim daljnje faze razmišljaju o puno većim količinama iskorištavanja toplinske energije u tom prostoru – istaknuo je Klečina.

Dodao je da uz proizvodnju električne energije postoji i mogućnost korištenja toplinske energije iz tih izvora, paralelno, takozvanim kaskadnim principom.

- U tom kraju veliki je potencijal cvjećarske proizvodnje, mnogo je pilana i pogona koji trebaju energiju za sušenje drveta i slično i sve će se to s vremenom vjerojatno koristiti energijom iz geotermalnih izvora koji će se na tom mjestu razvijati – zaključio je Klečina.

Kroz nekoliko godina upravo bi to moglo Varaždinsku županiju učiniti energetski neovisnom te dodatno potaknuti razvoj cvjećarstva, ali i ostale industrije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci