FOTO Okrugli stol „Geotermalna energija sjeverozapadne Hrvatske – mogućnosti iskorištavanja” okupio brojne stručnjake

Varaždinske vijesti | 8.10.2022. u 10:33h | Objavljeno u Našim krajem

Varaždinske Toplice jučer su bile domaćin okruglog stola na temu „Geotermalna energija sjeverozapadne Hrvatske – mogućnosti iskorištavanja” koji je okupio brojne stručnjake uz Hrvatske i inozemstva.

Posljednjih su nekoliko desetljeća obilježila ulaganja u vjetroelektrane i solarne panele, a prema predviđanjima, naredno će razdoblje obilježiti eksploatacija geotermalnih izvora.

Upravo je to bila tema okruglog stola održanog s ciljem promoviranja geotermalnog potencijala sjeverozapadne Hrvatske, područja koje koje obuhvaća Varaždinske Toplice, Legrad, Draškovec i Mali Bukovec.

Među sudionicima koji su se okupili u restoranu „Bernarda” bio je i Vladislav Brkić, dekan Rudarskog, geološkog i naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske udruge geotermalne energije – HUGE, osnovane u Varaždinu prije točno godinu dana.

- Nije slučajno što je udruga osnovana upravo u Varaždinu, a razlog je taj što je područje Varaždinske županije, odnosno područje čitavog panonskog bazena, bogato geotermalnom energijom. Ono što nas izdvaja od ostalog europskog kontinenta je da je geotermalni gradijent i temperatura na ovim područjima 60 posto viša nego u ostalim dijelovima Europe – rekao je Brkić.

Dodao je kako su članovi HUGE u tih godinu dana prezentirali i povezali sve čimbenike, od zakonodavne vlasti, do eksperata s fakulteta, profesora i svih privrednika koji se žele baviti ovom, kako je naglasio, vrućom temom.

- Cilj je taj potencijal stavio u funkciju društva, s obzirom da smo krenuli u energetsku tranziciju, kako bi taj potencijal koristili i u toplinske i u poljoprivredne svrhe te, naravno, proizvodnju električne energije, što je vrlo bitno u krizi koja sad vlada europskim kontinentom – kazao je Brkić i zaključio:

- Ovdje je 50-ak najeminentnijih stručnjaka u Republici Hrvatskoj te ljudi koji su od hrvatske vlade dobili koncesije, a to su mnoge hrvatske, ali i inozemne tvrtke koje su krenule u realizaciju ovog projekta. Konačni nam je cilj proizvodnja, odnosno predaja topline našim građanima i poslovnim subjektima. Geotermalni izvori održivi su izvori energije, ne emitiraju stakleničke ili bilo koje druge štetne plinove u okoliš. Na taj način pridonosi se smanjenju ukupne emisije stakleničkih plinova (primano CO2), te svih ostalih štetnih plinova. S ciljem iskorištavanja geotermalne energije na području sjeverne Hrvatske, 2019. godine Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec osnovale su javnu tvrtku Bukotermal koja je, naglasio je direktor tvrtke Ante Klečina, sudjelovala u natječaju za dobivanje istražnog prostora Lunjkovec – Kutnjak.

- Polako se spremamo ući u završnu fazu istražnih radova, natječaj smo dobili, istražni radovi su u tijeku oko dvije godine i još očekujemo otprilike godinu dana aktivnosti u tom prostoru, prije nego što ćemo krenuti s aktivnostima najvjerojatnije izgradnje prve faze geotermalne elektrane i takozvanog kaskadnog korištenja toplinske energije. Radi se o relativno malom postrojenju koje zasad predviđamo, 2 megavata, međutim daljnje faze razmišljaju o puno većim količinama iskorištavanja toplinske energije u tom prostoru – istaknuo je Klečina.

Dodao je da uz proizvodnju električne energije postoji i mogućnost korištenja toplinske energije iz tih izvora, paralelno, takozvanim kaskadnim principom.

- U tom kraju veliki je potencijal cvjećarske proizvodnje, mnogo je pilana i pogona koji trebaju energiju za sušenje drveta i slično i sve će se to s vremenom vjerojatno koristiti energijom iz geotermalnih izvora koji će se na tom mjestu razvijati – zaključio je Klečina.

Kroz nekoliko godina upravo bi to moglo Varaždinsku županiju učiniti energetski neovisnom te dodatno potaknuti razvoj cvjećarstva, ali i ostale industrije.