FOTO: Održane 1. Seoske dječje igre „Kak su se naši dedek i babica igrali“

| 8.9.2019. u 20:24h | Objavljeno u Našim krajem

Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ Trnovec organizirao je jučer 1. Seoske dječje igre pod nazivom „Kak su se naši dedek i babica igrali“. Igre u parku u Bartolovečkoj ulici u Trnovcu otvorio je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec koji nije krio zadovoljstvo jednom ovakvom idejom i manifestacijom za koju se nada da će postati tradicionalna.

Jako sam ponosan i često znam govoriti da ona općina koja nema prošlost i tradiciju nema ni sretnu budućnost. Naša općina to ima i u ovim igrama „Kak su se naši dedek i babica igrali“ želimo očuvati tradiciju i sjećanje na ono što je bilo ne u tako davnoj prošlosti – rekao je načelnik Šamec.

Nakon dječjeg istraživanja i prikupljanja igara djedova i baka, Seoske dječje igre održale su se u ekipnom natjecateljskom duhu s ciljem da se ne zaborave i da se tako očuvaju kao kulturna baština trnovečkog kraja.
Na natjecanje se prijavilo 7 ekipa, a svaka je brojila 10 sudionika, dok se samo natjecanje odvijalo u devet igara. Nakon otvorenja igara uslijedio je redom graničar s krpenom loptom, vožnja u tačkama, skakanje u vreći, nošenje jaja u žlici, skok u dalj, završnica graničara, bacanje kamena s ramena, škurekovanje, vožnja živih tački i pretakanje vode.

Ekipe koje su pod vrlo kreativnim i simpatičnim imenima sudjelovale na natjecanju ostvarile su sljedeće rezultate: prvo mjesto s 96 bodova zauzeli su Kućanski vatreni, drugo mjesto s 81 bodom pripalo je Malcima, dok su treće mjesto osvojila Djeca svijeta s 59 bodova. Nakon njih, na četvrto mjesto zasjeli su Kopakabana Juniori s 48 bodova, peto mjesto osvojili su Makoljupci s 44 boda, slijede ih Makači s 37 bodova te na sedmom mjestu Loptice s 34 boda.

Osim natjecateljsko-zabavnog dijela, koji se uz igre sastojao i od karaoka i tombole, bio je tu i edukativan dio manifestacije koji se odvijao kroz radionice izrada predmeta od komušine te hobija Udruga Eter, kao i predstavljanje zbirke dječjih igara „Kak su se naši dedek i babica igrali“ koju su svi posjetitelji mogli ponijeti sa sobom kući i nastaviti igranje.

Predsjednik Folklorno-tamburaškog ansambla „Mak“ Trnovec, Miro Koren, najavio je još mnogo aktivnosti koje slijede nakon upravo održanih Seoskih dječjih igara.
Poslije Žetvenih svečanosti u sedmom mjesecu krenuli smo s našim Seoskim dječjim igrama, a predstoji nam još puno aktivnosti ove godine. Tu je nastup naše starije folklorne sekcije u Novom Marofu na Županijskoj smotri, iza toga imamo Folkofoniju gdje ćemo ugostiti ekipu iz inozemstva, a nakon toga slijedi u Vidovcu Zeljarijada. Događanja je puno i želimo da se naša djeca što više uključe u rad našeg društva – kazao je Koren i posebno zahvalio članicama i članovima koji su preuzeli organizaciju Selskih dječjih igara.

Manifestacija je završila podjelom medalja za sve sudionike i ekipe s pjesmom „Kad se male ruke slože“. Nebom su tada poletjeli šareni konfeti koji su oduševili djecu na završetku 1. Seoskih dječjih igara u Trnovcu.
Nakon jučerašnjeg druženja,danas je starija folklorna sekcija i tamburaši FTA „Mak“ Trnovec nastupila u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu na Županijskoj smotri folklora. Za ovu smotru pripremili su koreografiju „Kad su na Fileži parvi put zvonili“ – pjesme i plesovi srednjeg Gradišća koreografa Filipa Tyrana.