FOTO Održana godišnja izvještajna skupština KUD-a „Voća“

vv | 19.2.2024. u 10:04h | Objavljeno u Našim krajem

Kulturno-umjetničko društvo ‘Voća’ u subotu, 17. veljače, u prostorijama Etno kuće u Gornjoj Voći održalo godišnju skupštinu na kojoj je, osim što je izabrano novo-staro vodstvo, svečano obilježeno i ono što je KUD odradio u 2023., ali i najavljeno što se planira u 2024. godini. 

Kako je uvodno istaknuto, prema nekim zapisima, prošle je godine bilo točno 40 godina od formalnog osnutka KUD-a, no predsjednica Ljubica Galić navodi kako prema nekim svjedočanstvima, KUD ‘Voća’ djeluje još 50-tih godina prošlog stoljeća. Cilj njihovog djelovanja je promocija kulture i običaja voćanskog kraja kroz pjesmu i ples, kako na području Varaždinske županije, tako i u ostatku zemlje.  

Pjesma, ples, kipari, slikari…

- Imamo nekoliko sekcija – plesnu sekciju djece i odraslih, muzičku sekciju (svirači i pjevači), sekciju za očuvanje starih običaja, a nedavno je oformljena i umjetnička sekcija pod koju spadaju slikari, kipari i glumci. Brojimo preko 60 članova svih dobnih skupina, i na to smo izrazito ponosni jer, bez obzira na dob, svi djelujemo kao jedno, a spaja nas i vodi ljubav prema našem rodnom kraju - rekla je Galić te dodala da su najstariji članovi već zakoračili u osmo desetljeće.

Osim pjesme i plesa, KUD nastoji oživjeti stare običaje. Oživjeli su tako ‘Jurjevsku ophodnju’, paljenje ivanjskog krijesa, ‘Martinje’, uskršnje i adventske običaje te brojne druge, a to rade iz godinu u godinu. Što se tiče 2023. godine, Galić je posebno istaknula da je KUD ostvario plasman na najveću državnu smotru folklora, ‘Vinkovačke jeseni’. 

- Taj smo plasman ostvarili na našoj županijskoj smotri folklora, a time smo dobili čast i ove godine ćemo tamo predstavljati cijelu Varaždinsku županiju što se tiče pjesme i plesa. To je izuzetan uspjeh i jako smo ponosni - istaknula je Galić.

Od ostalih aktivnosti koje planiraju za ovu godinu, izdvojila je sljedeće:

- Planiramo obilježiti 10 godina manifestacije ‘Spilja Vindija – Naša prošlost i budućnost’ koja je krenula 2014. godina, a tu su onda i brojne druge uspješne manifestacije poput naše likovne i kiparske kolonije ‘Dani braće Stolnik’ koji postaju sve veća, značajnija i zahtjevnija manifestacija.  Prošle godine ta je manifestacija bila najveća dosad gdje smo imali 15 slikara i po prvi puta kipare, a vezano uz kipare, planiramo napraviti i park kipova gdje bi izlagali sve ono što nastaje na tim kolonijama, ali i kako bi imali još jednu važnu turističku točku. Tu smo u dogovorima s Općinom Donja Voća - najavila je Galić samo neke od brojnih, važnijih projekata.  

‘Ponosni smo na vas’

Odlična je i suradnja s Općinom Donja Voća koja, kako kaže predsjednica KUD-a, uvijek podržava njihove projekte koliko god može. Ponosna na KUD je i načelnica Sanja Kočet. 

- Tolika volja i entuzijazam od strane predsjedništva KUD-a daju sjajne rezultate koji su prepoznati, ne samo na lokalnoj razini, nego puno šire. Dajete na van lijepu sliku naše zajednice, naše županije, ali i cijele države kad god predstavljate Hrvatsku na inozemnim smotrama i susretima. Jedan od temeljnih stupova razvoja naše općine jest očuvanje naše kulturne baštine i tradicije kroz iniciranje i pružanjem potpora brojnim manifestacijama kojima nastojimo istaknuti dodatnu vrijednost naše kulturne baštine, a pritom se to održava i na stvaranje posebnog odnosa, poštovanja prema ljudima koji su svojim radom doprinijeli i doprinose današnjem kulturnom bogatstvu naše općine. Najveći dio tog „kotača“ ste upravo vi koji stvarno neumorno radite na očuvanju brojnih starih običaja i tradicija. Da svi zajedno idemo u dobrom smjeru su uz vaše rezultati i podaci na nacionalnoj razini koji pokazuju da na listi općina u Hrvatskoj, Općina Donja Voća u nekoliko godina stigla na visoko četvrto mjesto po ulaganju u kulturu. Veoma nas ponosnim čini zajedničko postignuti rezultati, ali i nove generacije koje s ponosom njeguju tradiciju naših predaka. No, bit svega je samosvijest o tom bogatstvu koje imamo kao važan temelj za daljnji razvoj općine u cjelini - istaknula je Načelnica Kočet.

Skupštini je nazočila i zamjenica varaždinskog župana Anđelka Stričaka, Silvija Zagorec, koja je ostala ugodno iznenađena svime što je čula.

- Političar rijetko ostane bez teksta, ali ja sam ostala bez teksta. Jako puno se krećem među ljudima po cijeloj županiji, ali već dugo nisam čula toliko kvalitetnih projekata i posvećenosti izvornosti i čuvanju tradicije. Zaista ste premašili domicilne okvire djelatnosti KUD-a i postali ste svjedoci vremena. A tajna uspjeha je upravo u vama, u ljudima. Iako ste samozatajni i možda za vašu općinu nije čulo puno ljudi, zbog vaše marljivosti je konačno došlo vrijeme da se i to promijeni - poručila je Zagorec. 

Dodajmo i to da je KUD ovu priliku iskoristio te uručio poklone načelnici Kočet, predsjedniku Općinskog vijeća Žmegaču, plesnom koreografu KUD-a profesoru Damiru Vučiću i Udruzi ‘Barilček’ s kojom su ostvarili brojne ugodne suradnje. Skupštini su nazočili brojni gosti, suradnici i prijatelji KUD-a.