FOTO: Obilježen Dan branitelja grada Novog Marofa i obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina Foto: Grad Novi Marof

FOTO: Obilježen Dan branitelja grada Novog Marofa i obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina

Varaždinske vijesti | 20.9.2018. u 08:58h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Branitelji Grada Novog Marofa te udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja Grada u srijedu su polaganjem vijenca te paljenjem svijeća kod križa u Novom Marofu obilježili 19. rujna koji je od ove godine i službeno Dan branitelja Grada Novog Marofa. Prema nedavnoj odluci novomarofskog Gradskog vijeća, a na prijedlog udruga branitelja i gradonačelnika Siniše Jenkača, Dan branitelja Grada Novog Marofa obilježava se na obljetnicu dana kada je oslobođeno vojno skladište Varaždin Breg-Banjščina.

– Ovo je prvo službeno obilježavanje Dana branitelja i obljetnice oslobođenja vojnog skladišta Banjščina. Time obilježavamo i početak aktivnosti 3. bojne 104. brigade, koja je bila sastavljena od pripadnika s područja bivše općine Novi Marof. Ove proslave i nadalje će se održavati na taj datum, 19. rujna, kada je 1991. godine oslobođena Banjščina što je utjecalo na veću borbenu spremnost Hrvatske vojske u nastajanju – izjavio je gradonačelnik Jenkač.

U kratkom govoru zahvalio je svim braniteljima na svemu što su učinili i žrtvu koju su podnijeli u Domovinskom ratu kako bi obranili samostalnu i neovisnu Hrvatsku te osigurali budućim generacijama da se rađaju, odrastaju i žive u svojoj Hrvatskoj. Kao i uvijek u ovakvim prigodama, poručio je da se sjećanja na Domovinski rat ne smiju i neće zaboraviti.

– Upravo obilježavanje ovakvih događanja ima zadaću da se istina i činjenice o Domovinskom ratu prenose na mlade generacije, posebice one koje nisu bile svjedoci tog vremena. Domovinski rat važan je i slavan dio naše prošlosti na koji svi zajedno moramo biti ponosni – zaključio je Jenkač.

Na obilježavanju Dana branitelja Grada Novog Marofa bio je i Dragutin Smoljanec koji je zapovijedao akcijom oslobođenja Banjščine. Drži da su pripadnici 3. bojne 104. brigade, ali i svi branitelji s područja Novog Marofa, zaslužili da se obilježava njihov dan.

– Svakako smo zaslužili to priznanje kroz ratna djelovanja kroz koja su prošli pripadnici 3. bojne 104. brigade. Vrlo smo ponosni na taj naš dan i trudit ćemo se da ga svake godine dostojno obilježavamo. Banjščina je bila jedna ključna točka, jedan ključan događaj u razvoju daljnjih događaja na području naše županije. Padom Banjščine predala se i tadašnja JNA u Varaždinu. Mi želimo pokazati da cijenimo taj dan, da smo ponosni na njega – rekao je Dragutin Smoljanec.

dan_branitelja_novi_marof_01.JPG

dan_branitelja_novi_marof_10.JPG

dan_branitelja_novi_marof_09.JPG

dan_branitelja_novi_marof_08.JPG

dan_branitelja_novi_marof_07.JPG

dan_branitelja_novi_marof_06.JPG

dan_branitelja_novi_marof_05.JPG

dan_branitelja_novi_marof_04.JPG

dan_branitelja_novi_marof_03.JPG

dan_branitelja_novi_marof_02.JPG