FOTO Novomarofski hodočasnici na Svetoj Gori i putevima Soške fronte Foto: Ilustracija

FOTO Novomarofski hodočasnici na Svetoj Gori i putevima Soške fronte

VV | 22.8.2022. u 17:13h | Objavljeno u Našim krajem

Četrdesetak vjernika, članova udruge Hrvatski domobran iz Novoga Marofa, nastavnica povijesti OŠ Novi Marof, nekoliko učenika i drugih, u subotu, 20. kolovoza uputili su se na nesvakidašnje hodočašće k Majci Božjoj Svetogorskoj Kraljici na Svetu Goru, glavno marijanskom svetište Koparske biskupije.

- Tome hodočašću prethodio je bogati program upoznavanja sa Soškom frontom koja je bila jedna od najvažnijih bojišnica tijekom Prvoga svjetskoga rata. Na toj su bojišnici mnogi i mnogi izgubili život, a među njima brojni Hrvati kojih je bilo sa svih strana Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U tu činjenicu uvjerili smo se kada smo posjetili vojno groblje u Logu pod Mangartom gdje je pokopan 859 vojnika, s tim da je to jedno od manjih vojnih groblja. U daljnjem dijelu puta, osim što smo promatrali brojne planinske vrhove na kojima su se također vodile brojne bitke, često uzaludne s mnogo ljudskih žrtava, posjetili smo i obrambene utvrde – Fort Hermann i Fort Kluž - izvijestio je Anđelko Košćak.

Tijekom putovanja s ratnim događanjima na Soškoj fronti putnike je upoznavao Leonardo Košćak, student treće godine povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, kao i voditelj puta gosp. Zdravko Maltar, predsjednik udruge.

Hodočasnici su posjetili i Kobarid te Muzej PPrve svetovne vojne“.

- Muzejski vodić Jožef Stric, izvrsno nas je upoznao sa tijekom svih velikih bitaka na Soškoj fronti, vrlo zanimljivo izlagao brojne detalje ratovanja. Brojni muzejski izlošci, vojna oprema, zastave, fotografije, dokumenti, osobne stvari vojnika, karte i drugo plijenilo je pozornost svih nas - izvijestio je Košćak.

U marijanskom svetištu na Svetoj Gori, koje je na 682 metara, održano je misno slavlje.

- Početak svetišta vezan je uz godinu 1539. kada se pastirici Uršuli Ferligojnici ukazala Majka Božja koja joj je rekla kako joj je želja da se tu sagradi njezin dom i da vjernici na tom mjestu od nje prose milosti. Tako je i bilo. Svetište i franjevački samostan su često stradavali, a najveće stradanje bilo je tijekom Prvoga svjetskoga rata - otkriva Košćak.

Misno slavlje za sve stradale na Soškoj fronti, a također za oproštenje i mir, predslavio je Anđelko Košćak, a u koncelebraciji je bio fra Benedikt, koji je hodočasnicima uputio riječ pozdrava i upoznao ih s poviješću svetišta.

- Istaknuo je kako smo mi jedni od rijetkih, ako ne i jedini hodočasnici iz Hrvatske - izvijestio je Košćak.

Važno je spomenuti da je na Soškoj fronti, uz brojne hrvatske vojnike i časnike, važan doprinos pružio general Svetozar Borojević od Bojne, a također je na toj istoj fronti bio i blaženi Alojzije Stepinac. Blaženik je odmah nakon položene mature, 29. lipnja 1916. nastupio u vojnu službu kod 96. karlovačke pukovnije, dobio vojničku pušku i odoru. U Rijeci je kratko polazio časničku školu, a nije zaboravio poći Majci Božjoj Trsatskoj i preporučiti joj se u zagovor i pomoć. Na frontu je poslan 20. veljače 1917. gdje je najprije bio kadet, potom zastavnik i naposlijetku poručnik.