FOTO Novi Marof: Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
FOTO Novi Marof: Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Foto: Foto agencija Sjever

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Novog Marofa, održanom u petak u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”, obilježen je Dan grada Novog Marofa. Kao i svake godine bila je to prilika da se podsjeti na sve učinjeno u proteklih godinu dana odnosno na događaje koji su okarakterizirali posljednjih 365 dana u životu Grada.

 

Govoreći o projektima koji za Novi Marof znače velike investicije i podizanje životnog standarda gradonačelnik Siniša Jenkač naveo je skoru rekonstrukciju i dogradnju dječjeg vrtića, odnosno obnova postojećeg vrtića vrijednosti oko 12 milijuna kuna.

-Tu je i odlagalište otpada, reciklažno dvorište, za koje imamo potpisane dokumente s Fondom za zaštitu okoliša, odnosno Ministarstvom, za sufinanciranje od 95 posto vrijednosti projekata. Trenutno se provode provjere natječajne dokumentacije i uskoro kreće i nabava – kazao je Jenkač govoreći o najvećim i financijskii najzahtjevnijim projektima. Dodao je i da postoji dosta manjih radova vezanih uz društvenu infrast6rukturu i asfaltiranje, a posebno vesele velika ulaganja u cestogradnju na području Novog Marofa, od strane Hrvatskih cesta.

-To je svakako obilaznica, državna cesta D24 Mađarevo – Pece i nastavak Mađarevo – Novi Marof, zatim državna cesta D20 Sudovec – Gornja Rijeka – Sveti Petar Orehovec, pa D3, cesta kroz sami centar Novog Marofa, obnova postojećeg asfalta od policijske stanice sve do rotora i uređenje pješačko-biciklističke staze s obje strane ceste – izjavio je gradonačelnik dodajući da su to sve projekti „teški” nekoliko milijuna kuna.

Kako bi se nastavilo s pozitivnim gospodarskim trendovima, prije svega s ciljem smanjenja nezaposlenosti odnosno otvaranja novih radnih mjesta, gradonačelnik je podsjetio da se, i u ovom trenutku, otkupljuje zemljište te je donesen Prostorni plan izuzetno važan zbog budućeg razvoja poslovnih zona, Možđenec i Oštrice – Gmanje. Najavio je i sveobuhvatne izmjene Urbanističkog plana, jedan od glavnih preduvjeta za nastavak razvoja Novog Marofa za slijedećih 30 godina.

-Ono što predviđamo je svakako mogućnost gradnje zgrada, odnosno doseljavanje u sam centar Novi Maro. Mi smo mali gradić koji u krugu od 200 metara nudi sve ono što je građaninu potrebno za život – od dječjeg vrtića, osnovne, srednje i glazbene škole, domova zdravlja, bolnice, gradske uprave, geodeta, gruntovnice, policije, do Fine i banke. Znači, svi uvjeti za život su stvoreni, a kroz izmjenu Plana moramo omogućiti gradnju novih stambenih prostora – zaključio je Jenkač.

 Prvi čovjek Novog Marofa nije zaboravio ni na veliki projekt Aglomeracije procijenjene vrijednosti 120 do 150 milijuna kuna.

-To je jedan od najvećih projekata koji se sada događa, imamo tri lokacije gdje će biti izdane i tri građevinske dozvole. Trenutno se rješavaju imovinsko-pravni odnosi, Hrvatske vode, Varkom i Grad Novi Marof pripremaju taj projekt. Rokovi su 2023. godina, a paralelno će se graditi i pročistač vrijedan 10 do 20 milijuna kuna – pojasnio je Jenkač.

Što se tiče društveno-socijalnog ulaganja, Grad Novi Marof u 2018. godini, govorimo o proračunskoj godini, imao je 8,6 milijuna kuna za tu namjenu. Tu se radi o ulaganju u dječje vrtiće, škole, nagrade učenicima, stipendije, socijalne naknade, udruge, vatrogasci, nabava vatrogasnog vozila, kultura, sportaši.

Na kraju Jenkač je najavio također jedan od velikih projekata koji je u slijedećih deset godina ispred Novog Marofa. Riječ je o sportskom parku vrijednom oko 100 milijuna kuna.

- Imamo idejni projekt sportskog parka i pristupne ceste za što se već sada otkupljuje zemljište. To su ogromne investicije, radi se preko 100 milijuna kuna ukupne investicije, ali valja naglasiti da je u faznoj gradnji i mi polako krećemo u tom smjeru – završio je Jenkač.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Novog Marofa, Mladen Benjak, u svom je govoru naglasio da se uspješna godina vidi kroz vrlo dobro izvršenje proračuna za proteklu te kroz rekordan iznos proračuna za ovu godinu.

- Iz proračuna, iz brojki koje su rekordne u ovoj godini, iz svih provedenih ali i projekata koji su u tijeku, odnosno uskoro kreću u realizaciju, vidi se da i Gradsko vijeće i izvršna vlast jako dobro rade svoj posao- kazao je Benjak. Govoreći o radu Gradskog vijeća predsjednik je naglasio da je u proteklih godinu dana, u periodu između dvije svečane sjednice, održano šest radnih sjednica i da se raspravljalo o ukupno 48 točaka dnevnog reda.

- Sve značajne odluke, one koje se tiču boljitka građana Novog Marofa, kao i one koje se odnose na stvaranje uvjeta za daljni gospodarski razvoj Grada donijete su jednoglasno ili pak većinom glasova vijećnika. Ovdje posebno ističem možda i dvije najvažnije odluke a to su donošenje proračuna za ovu godinu u rekordnom iznosu od otprilike 80 milijuna kuna te donošenje novog Prostornog plana koji je bio preduvjet  za daljnji razvoj našeg grada- istaknuo je Benjak dodajući da je ovako veliki proračun omogućio provedbu mnogih projekata od komunalne i cestovne infrastrukture do školstva te područja socijalne skrbi. Naglasio je usmjerenost na privlačenje sredstava preko EU fondova ali i dobivanje značajnih sredstava preko natječaja na državnoj razini.

- Zahvaljujem i Vladi RH-a na izmjenama Zakona o porezu odnosno financijske decentralizacije koja je jedinicama lokalne i regionalne samouprave osigurao odnosno spustio značajna sredstva upravo za provođenje projekata - zaključio je Benjak zahvaljujući osim Vladi RH-a i resornim ministarstvima te javnim nacionalnim tvrtkama koje investiraju i provode projekte na području Novog Marofa.

Na kraju zahvalio je vijećnicama i vijećnicima na predanom radu i konstruktivnim raspravama na sjednicama Gradskog vijeća, predstavnicima izvršne vlasti na čelu sa gradonačelnikom Jenkačem na kvalitetnoj suradnji kao i županijskoj vlasti te saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije.

U ime premijera Vlade RH-a, Andreja Plenkovića, okupljenima se obratio saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je u svom govoru podsjetio da je upravo premijer prije tri godine od birača zatražio povjerenje za gospodarskih rast, nova radna mjesta, društvenu pravednost.

- U nepune tri godine taj program daje rezultate što se najbolje vidi iz rasta rasta BDP-a od čak 3,9 posto, proračunskog suficita, otvaranje novih radnih mjesta gdje se dnevno otvori njih čak 105 do rasta plaća i naknada za rodilje - izjavio je Stričak dodajući da je tim pozitivnim kretanjima uvelike doprinijelo bolje korištenje fondova Europske unije.

- Na početku mandata aktualne vlade iskorištenost fondova je bila ugovorena na razini 9 posto a sada je blizu 70. Kada govorimo samo o Novom Marofu vidljive su brojne ativnosti koje se provode upravo zahvaljujući angažmanu gradonačelnika Jenkača i njegovog tima. Posebno bih naglasio dvije investicije na koje se u Novom Marofu čekalo još odo 90-tih. To je izgradnja nove zgrade Centra za socijalnu skrb koja je dvoršena i čeka samo izdavanje uporabne dozvole te izgradnja istočne obilaznice koja bi trebala započeti ove godine - zaključio je Stričak ističući da su pored ovih realizirani i brojni drugi projekti i investicije koje je u svom govoru naveo gradonačelniku.

- Na svemu postignutom čestitam gradonačelniku i vijećnicima a svim Novomoarofčankama i Novomarofčanima čestitam Dan grada - završio je Stričak.

U ime načelnika i gradonačelnika okupljene je pozdravi načelnik Općine Sveti Ilija, Marin Bosilj, a u ime varaždinskog župana njegov zamjenik Robert Vugrin.

Čestitke povodom Dana grada Novog Marofa građanima je uputio i Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta istaknuvši između ostalog.

- Vi Novomarofčani imate jako poduzetnog gradonačelnika koji puno radi, kao i cijeli njegov tim, a očito je i da se takve stvari događaju diljem Hrvatske. Ovaj sjeverozapadni dio Hrvatske usmjeren je na gospodarstvo, poduzetništvo i mi smo ih dosad podržavali, a podržavat ćemo ih i ubuduće. U skoro vrijeme krenut će i novi natječaji, pa se nadam da će poduzetnici s ovog područja uspjeti na tim natječajima. Jedna od najbitnijih stvari potaknuta demografskim aktivnostima i svim problemima vezanim uz radnu snagu jest potaknuti poduzetnike da sudjeluju u tome da se djeca obrazuju u strukovnim zanimanja. I mi ćemo pomoći, jer porast će stipendije, a omogućit će se i naukovanje, sve s ciljem da djeca vide svoju budućnost ovdje, da ih roditelji usmjere na ta zanimanja i da se više ne iseljavaju. Vjerujem da od Hrvatske možemo stvoriti zemlju u kojoj će teći med i mlijeko, ali to ovisi o svima nama zaključio je Antonić.

Nikolina Klaić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije je, uz čestitke povodom Dana grada , pozdravila sve branitelje te obitelji poginulih i nestalih branitelja bez kojih, kako je naglasila, mi danas ne bi uživali u slobodi i svojoj Domovini. Klaić je, kao i svi govornici, uputila pohjvale gradonačelniku Jenkaču naglasivši:

- Gradonačelnik i njegova ekipa su očigledno radili vrijedno i puno protekle godine i čini mi se da nema dijela u Novom Marofu u kojem nisu nešto napravili, odnosno područja društvenog života u koji su ulagali. Novi Marof će u sljedećem razdoblju biti veliko gradilište,a kad završite sve te projekte, grad će dobiti novo lice, na zadovoljstvo svih građana. Mi u Ministarstvu ćemo biti uz vas i podržavati vas.

Domagoj Ivan Milošević, zastupnik u Hrvatskome saboru i predsjednik odbora za europske poslove podsjetio je na dan kad je Hrvatska prije gotovo šest godina postala punopravnom članicom Europske unije.

- Nismo bili baš najspremniji, posebno ekonomski, izloženi smo velikoj konkurenciji, svi se danas natječu za ljude, poduzetnike, investicije. Krajevi poput ovog, poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici u ovom kraju, vaš gradonačelnik i njegov tim su pravi način na koji ćemo se boriti za što bolje mjesto u Europskoj uniji – zaključio je Milošević.

Nakon svečane sjednice novomarofskog Gradskog vijeća građane očekuje bogat zabavni i kulturni program, a njegov će središnji dio biti nastup Klape „Marof” te koncert Tomislava Bralića i klape Intrade.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.