FOTO NOVI MAROF Mali advent nastavljen tradicionalnim godišnjim koncertom KUD-a Marof

Varaždinske vijesti | 4.12.2022. u 13:04h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Vrijeme je došašća i čarolija Božića osjeća se u svakom kutku, a već tradicionalno, Novomarofčanima i njihovim gostima predblagdansko je vrijeme obogaćeno Malim adventom u Marofu koji organiziraju Grad Novi Marof i gradska Turistička zajednica.

Bogat program manifestacije nastavljen je jučer, paljenjem druge svijeće na adventskom vijencu kod Kulturnog centra „Ivan Rabuzin” te tradicionalnim godišnjim koncertom KUD-a Marof i njihovih gostiju, ali i Božićnim sajmom.

Kao i uvijek dosad, koncert KUD-a Marof oduševio je brojne posjetitelje, pa dugogodišnji predsjednik KUD-a, Dragutin Koščak, nije krio zadovoljstvo.

- Ovaj je koncert naša odlično prihvaćena tradicija i njime uvijek nastojimo što bolje predstaviti rad svih sekcija Društva u protekloj godini. Nastupile su tri folklorne sekcije u tri uzrasta, dva dječja i odrasli, zatim naš tamburaški orkestar, Ženska vokalna skupina Zipka i muška klapa Marof, a naši gosti, KUD Moreška s otoka Korčule, na radost i zadovoljstvo svih predstavili su se svojim tradicionalnim plesom moreška koji oni izvode jedini, ne samo u Hrvatskoj, nego i na Mediteranu – rekao je Koščak.

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, mijenjala se kroz stoljeća te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne.

Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se iz generacije na generaciju prenosi više od 400 godina.

Uoči koncerta u Centru, upaljena je druga svijeća na adventskom vijencu, uz program KUD-a Marof i njihove goste te brojne građane, među kojima je bio i gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Bila je ovo još jedna prekrasna večer za koju je zaslužan KUD Marof koji nas je, kao i svaki put dosad, oduševio. Oni su čuvari naše tradicije i kulturne baštine, redovito sudjeluju na gradskim manifestacijama, a svojim nastupima diljem Lijepe naše, ali i inozemstva, na neki su način ambasadori našega grada – rekao je Jenkač, uz čestitke svim članovima KUD-a kojima je poželio još mnogo uspješnih godina.

Gradonačelnik je istaknuo i kako je sretan što se Mali advent u Marofu vratio u punom sjaju, bez mjera i ograničenja i što su se građani i ovoga puta okupili u velikom broju, kako bi mogli uživati u druženju i pripremljenom programu.

Osim koncerta, održan je i tradicionalni Božićni sajam s bogatom ponudom kolača i drugih domaćih prehrambenih proizvoda te raznih rukotvorina koje će svakako dobro doći u ukrašavanju domova u ovo adventsko vrijeme.

A to je vrijeme posebno radosno mališanima na koje Grad Novi Marof nije zaboravio ni ove godine, pa ih tako ovih dana obilazi omiljeni Sveti Nikola, noseći im prigodne darove.

Mali advent u Marofu se, naravno, nastavlja, a svi vi koji još niste u vrijeme došašća posjetili ovu manifestaciju, svakako dođite i provjerite zašto je i po čemu postala prepoznatljivom u cijeloj Varaždinskoj županiji, pa i šire.