FOTO Najmlađi u školi u Druškovcu učili osnove prve pomoći

VV | 20.10.2022. u 08:13h | Objavljeno u Našim krajem

Manifestacija preventivni program prometne kulture najmlađe u Općini Maruševec se održavala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Općine Maruševec, te partnerima; Policijskom upravom varaždinskom, Policijskom postajom Ivanec, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Maruševec, Društvom crvenog križa Varaždinske županije te osnovnim školama Gustav Krklec Maruševec i Metel Ožegović Radovan.

Područna škola Druškovec bila je početkom ovog tjedna domaćin preventivne manifestacije pod nazivom Program prometne kulture za najmlađe, koja se provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu, a u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska.

Nakon odslušanog teorijskog dijela učenici su u jutarnjim satima na nogometnom igralištu u Druškovcu kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, nakon čega je uslijedio praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima, gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa su se dobro snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice, učenice 7. i 8. razreda. Pored prometnog poligona, djeca su se upoznala se s policijskim vozilom i zanimanjem policajca koje je ponosno prezentirao policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Davor Blaško.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, zahvaljujući vatrogasnim vozilima DVD-a Maruševec, dok su Mirjana Martinčević, Stjepan Cerjan, Dalibor Vrbanec i Vlatka Šprem polaznike upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Učenicima su pokazali unutrašnjost i opremu vatrogasnog vozila, te standardnu opremu vatrogasca, kao i vježbu s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom.

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku naučiti i osnove prve pomoći u radionici Društva Crvenog križa Varaždinske županije, od strane licenciranih članova za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za najmlađe, Slađane Cestar i Vjerana Marića. Ponavljali su se brojevi hitnih službi te se uči o razlici između prve i hitne pomoći. Učenicu su učili o važnosti onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?). Osim toga, djeca su naučila kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) i što učiniti u nekim situacijama poput kod krvarenju iz nosa.

Tijek edukacija pratili su ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec Tomislav Vincek te ravnateljica Osnovne škole Metel Ožegović Radovan Željkica Hanžek-Paska, a pridružio im se i Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koja je zajedno sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja bila pokrovitelj ove prevencijske edukacije.

- Povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu jedna je od ključnih zadataka svake općine, grada i županije, a sigurnost djece nam uvijek svima mora biti na prvom mjestu. Zahvaljujem našim vatrogascima, Policiji te članovima županijskog Društva crvenog križa, kao i tvrtki Jumicar Hrvatska što su učenicima na zaista zanimljiv način prenijeli svoja znanja i uputili ih kroz praktični dio nastave kako se ponašati u prometu, prilikom požara, ozljeda i drugih neželjenih situacija - rekao je tom prilikom načelnik Klapša, istaknuvši kako će Općina Maruševec i ubuduće podržavati ovakve i slične preventivne edukacije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci