FOTO Nađ: Pogled u budućnost i ambicija tjeraju nas da standard naše općine nastavimo graditi i dalje Foto: Martin Novosel

FOTO Nađ: Pogled u budućnost i ambicija tjeraju nas da standard naše općine nastavimo graditi i dalje

vv | 10.11.2023. u 08:12h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Martijanec u proteklih trideset godina postojanja značajno je podigla standard života na svom području, a novi projekti i planovi za buduće razdoblje garancija su da će se taj standard podići na još višu razinu. Glavna je to poruka sa svečane sjednice Općinskog vijeća održane u jučer, 9. studenog, središnjeg događanja u sklopu obilježavanja Dana općine.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Martijanec Stjepan Golubić koji je iskoristio priliku kako bi ukratko izvijestio o radu Općinskog vijeća. Naglasio je kako su sve odluke donesene u cilju poboljšanja kvalitete života mještana na području općine Martijanec. Dodao je kako se Vijeće bavilo raznim temama - od komunalnog gospodarstva, uređenja okoliša, socijalne skrbi, društvenih djelatnosti, do osnovnoškolskog i predškolskog obrazovanja i odgoja, a kvalitetan rad Općinskog vijeća očekuje i dalje.

- Svjedoci smo turbulentnog vremena s brojnim izazovima, tako da je pred vijećnicima opsežan posao i odgovornost. No smatram da je to dodatan motiv za donošenje ispravnih odluka koje će biti od vitalnog značenja za sve naše mještane, poglavito mlade i najmlađe jer će oni biti nosioci daljnjeg razvoja naše Općine - završio je Golubić.

Svecana_sjednica_Martijanec_40.jpg

Stjepan Golubić

Načelnik Branimir Nađ u svom je govoru naglasio kako Općina ove godine obilježava 30 godina od osnutka te je ukratko podsjetio na njenu povijest i promjene kroz koje je prolazila.

- Mišljenja sam da ove 2023. godine s ponosom možemo reći kako imamo određeni standard s kojim možemo biti zadovoljni, ali isto tako pogled u budućnost i ambicija tjeraju nas da taj standard nastavimo graditi i dalje – kazao je načelnik.

EU projekti

A da iza planova ne stoje samo riječi i želje potvrđuje činjenica kako je proteklih godinu dana obilježeno pripremom projekata i prijave svih tih projekata na nacionalne te EU javne pozive i natječaje. 

- Otprilike u ovo vrijeme prošle godine započeli su radovi na prvoj fazi uređenja trga u Martijancu koju smo završili do kraja 2022. godine, dok ćemo drugu fazu započeti, nadam se, još ove godine ili rano početkom 2023. I ove godine intenzivno se radilo na uređenju nerazvrstanih cesta na području općine Martijanec. Jedan od najvažnijih zahvata bilo je uređenje Vinogradske ulice u Slanju financirano iz Europskog socijalnog fonda – istaknuo je Nađ dodajući kako je u suradnji sa ŽUC-om Varaždinske županije odrađeno proširenje spoja ulice Svetog Martina na državnoj cesti D2 u Martijancu te sanacija jednog klizišta u Gornjem Martijancu.

Svecana_sjednica_Martijanec_41.jpg

Branimir Nađ

Središnji državni ured za demografiju i mlade sufinancirao je ove i prošle godine dvije faze Uređenja okoliša i vanjskih terena, poligona i učionice na otvorenom kod dječjeg vrtića Vlakić Martijanec. Tijekom godine odrađene su sanacije i adaptacije na društvenim domovima u Madaraševcu, Hrastovljanu i Rivalnom.

U toku su i radovi na 1. fazi izgradnje multifunkcionalnog igrališta u Čičkovini, vrijednosti preko 70.000 eura, dok će se otprilike u istoj vrijednosti odraditi i proširenje groblja u Martijancu.  Općina ima kvalitetnu suradnju s javnim tvrtkama poput Varkoma, HEP-a, Hrvatskih voda, a rezultat toga su realizirani zajednički projekti na području općine. Načelnik Nađ ističe i kako su prioritet u radu Općine njeni mještani.

Prioritet mještani

- Isplaćene su naknade za roditelje novorođene djece. Za naše umirovljenike s mirovinama nižim od 265 eura isplatili smo uskrsnice i božićnice. Nismo zaboravili ni na naše studente kojima su isplaćene naknade za sve redovne studente. Rad naših udruga popratili smo izdašnim financiranjem njihovih programa i aktivnosti – naglasio je načelnik najavljujući nove projekte:

- Kroz Nacionalni plan otpornosti i oporavka odobreno je preko 160.000 eura za dogradnju dječjeg vrtića Vlakić Martijanec. U fokusu će nam biti povećanje sigurnosti prometa na području općine Martijanec.  Raditi će se i dalje na istraživanju, zaštiti, prezentaciji i što boljoj turističkoj valorizaciji prirodne i kulturne baštine – najavio je Nađ te je za kraj naglasio odličnu suradnji s okolnim općinama i gradovima, gdje je pohvalio partnerstvo kroz turističku zajednicu područja Centar svijeta, LAG Izvor te komunalna poduzeća Lukom i Prekom.

Načelnik Općine Jalžabet, Rajko Solar, u ime gradonačelnika i načelnika čestitao je Općini Martijanec na njenim uspjesima i realiziranim projektima. Usporedio je dvije susjedne općine ističući kako i Martijanec i Jalžabet imaju slični put i ciljeve.

Svecana_sjednica_Martijanec_50.jpg

Rajko Solar

- Prije svega, treba najviše pohvaliti transparentnost poslovanja javne uprave, gdje se Općina Martijanec posebno ističe - rekao je Solar te čestitao Općini na realizaciji projekata za koju su sredstva osigurana preko EU fondova. Zaključio je kako dvije općine zajednički surađuju na brojnim područjima te posebno naglasio područje turizma i sporta. Samo u turizmu, odnosno kroz rad u zajedničkoj turističkoj zajednici, općine imaju prijavljene projekte na EU fondove svaka u iznosu od 4 milijuna eura.

Predsjednik Skupštine Varaždinske županije, Josip Križanić, izrazio je zadovoljstvo što se na ovom području kontinuirano ulaže u razvoj i poboljšanje komunalne infrastrukture, financira se rad dječjeg vrtića, ulaže se u Osnovnu školu, sufinancira se produženi boravak učenicima i na taj način ulaže se u budućnost. Pohvalio je i iskorak koji je općina napravila u turizmu.

Svecana_sjednica_Martijanec_51.jpg

Josip Križanić

- Ovom prigodom moram naglasiti  kako će vam Varaždinska županija i nadalje biti partner i podrška u budućim projektima, poglavito na području obrazovanja te komunalne i cestovne infrastrukture, ali i turizma. Cilj nam je i želja da se sve općine i gradovi na našem području razvijaju ravnomjerno poštujući i njegujući svoje specifičnosti i razlike - poručio je Križanić.

Saborska zastupnica Natalija Martinčević u svom je govoru naglasila kako općina Martijanec naočigled raste i razvija se te kako u općini vlada pozitivna atmosfera budući da mještani prepoznaju rad i snažnu energiju načelnika i cijelog njegovog tima.

- Svi zajedno možemo se složiti da su ostvareni značajni rezultati i da su realizirani svi ključni ciljevi. Posebno bih pohvalila visoku razinu transparentnosti u radu Općine što je prepoznato i na nacionalnoj razini - izjavila je Martinčević dodajući da je u radu općinskog vodstava snažno naglašena socijalna komponenta ali i usmjerenost na mlade.

Svecana_sjednica_Martijanec_52.jpg

Natalija Martinčević

- Posebno me veseli što je upravo veliki broj projekata usmjeren na mlade. To je potvrda da načelnici općina mogu također kreirati i provoditi efikasne mjere demografske politike - zaključila je saborska zastupnica Martinčević.

Na svečanu sjednicu stigli su i saborski zastupnici Predrag Štromar te Siniša Jenkač kao i veliki broj načelnika i gradonačelnika iz Varaždinske te susjedne Međimurske županije.

Nagrade i priznanja

Svečana sjednica bila je prilika zahvaliti se i javno istaknuti osobe i udruge koje su promicale Općinu Martijanec u najboljem svjetlu.

Nagrada Općine Martijanec za životno djelo posthumno je dodijeljena Darku Skupnjaku.

ŠNK Polet Martijanec dobitnik je Plakete Općine Martijanec. Zahvalnice Općine Martijanec uručene su Dragi Borović i Dragutinu Bestijanić koji je i govorio uime nagrađenih.

Dominiku Saboliću uručeno je javno priznanje Nagrada Općine Martijanec.