FOTO Načelnik Cestice na svečanoj sjednici: U 15 godina otvoreno 550 radnih mjesta Foto: Krešimir Đurić

FOTO Načelnik Cestice na svečanoj sjednici: U 15 godina otvoreno 550 radnih mjesta

M.P./Varaždinske vijesti | 15.9.2017. u 22:20h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Povodom Dana općine Cestica koji se obilježava na blagdan Uzvišenja Sv. Križa, u dvorani Osnovne škole Cestica večeras je u nazočnosti mnogobrojnih gostiju, među njima i potpredsjednika Vlade RH Predraga Štromara, saborskih zastupnika Milorada Batinića, Marija Habeka, Božice Makar te dožupana Tomislava Paljaka i predsjednika Skupštine Alena Runca, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Cestica.

majhen

Predsjednik vijeća Darko Majhen u pozdravnom je govoru podsjetio kako su od lokalnih izbora u svibnju održane tri sjednice vijeća na kojoj su sve odluke donijete konsenzusom. Posebice ga pritom veseli što su vijećnici, uz sve mjere koje Općina ulaže u obrazovanje, jednoglasno usvojili odluke temeljem kojih su osnovnoškolci dobili radne bilježnice i mape, a studenti stipendije. Ujedno je donijeta i odluka o povećanju rodiljnih naknada s 1.000 na 2.000 kuna.

- Samo mladi i obrazovani mogu biti nositelji razvoja svojih sredina, a naša je Općina to na vrijeme prepoznala. Znamo što radimo i koji nam je cilj jer sadašnja vlast ima konkretne rezultate, a žitelji na kraju na izborima pokazuju jesu li zadovoljni ili ne. Naravno, očekivanja su uvijek velika, imamo predivnu općinu, i na svima nama je odgornost da radimo najbolje što znamo i možemo za daljnji kvalitetan život stanovnika - poručio je Majhen.

korotaj

Načelnik Mirko Korotaj podsjetio je pak na sve provedene projekte u proteklom razdoblju, ali i najavio i brojne nove.

- Od dana općine do danas najviše se ulagalo u komunalnu infrastrukturu u što je uloženo više od tri milijuna kuna. Taj se iznos utrošio za asfaltiranje 16 dionica nerazvrstanih cesta te za održavanje nerazvrstanih cesta. Nadalje, izgrađena je vodovodna mreža na odvojku Mintasov brijeg i prema groblju Lovrečan, a u što je utrošeno 160.000 kuna. Znatan je iznos utrošen i za rekonstrukciju niskonaponske mreže i javne rasvjete u Križovljanu Radovečkom, Radovcu, Gornjem Vratnu i Babincu pri čemu je Elektra Varaždin financirala rekonstrukciju niskonaponske mreže, a Općina izgradnju javne rasvjete. Županijska uprava za ceste Varaždinske županije bila nam je pak jako dobar partner oko uređenja lokalnih i županijskih cesta. Tako je napravljeno više od tri kilometra asfaltnog tepiha, a posebno moram spomenuti i sanaciju klizišta u Natkrižovljanu vrijednu 600.000 kuna - napomenuo je načelnik Općine Cestica.

Usto, dodao je kako Općina nije ulagala samo u komunalnu infrastrukturu već je dosta sredstava uloženo i u mlade obitelji kroz rodiljne naknade, a tu je još projekt sufinanciranja boravka djece u vrtiću gdje se na godišnjem nivou utroši 800.000 kuna te projekt nabave radnih bilježnica, atlasa i mapa svim osnovnoškolcima za što se godišnje izdvaja 170.000 kuna. Usto, svim se redovnim studentima druge, treće, četvrte i pete godine studija dodjeljuju stipendije, a dodjeljuje se i pet stipendija za redovne studente prve godine. U tu se svrhu izdvaja 200.000 kuna.

- Kada sve to zbrojimo, proizlazi kako trećinu općinskog proračuna usmjeravamo prema djeci i mladim obiteljima, odnosno oko 1,5 milijuna kuna - ukazuje načelnik dodavši kako je Općina tijekom godine pomagala i udruge kojih je čak 35, a uređivala su se sportska i nogometna igrališta.

- Tu je i izgradnja garaže DVD-a Križovljan Cestica, a najesen počinje i izgradnja garaže DVD-a Gornje Vratno. Radi povećanja sigurnosti djece i učenika, Općina je u suradnji sa ŽUC-om postavila vertikalnu signalizaciju kod PŠ u Lovrečanu i OŠ Cestica čija je vrijednost 320.000 kuna, a Hrvatske ceste su na inzistiranje Općine postavile i semafor u centru Cestice u vrijednosti od 450.000 kuna - kaže Korotaj.

Usto, ulagalo se i u obnovu sakralnih objekata na području općine.

- Ove smo godine sanirali stepenice u zvoniku crkve sv. Barbare u vrijednosti od 112.000 kuna pri čemu je Općina izdvojila 62.000 kuna, a Ministarstvo kulture 50.000 kuna na čemu im ovom prilikom zahvaljujem - ističe načelnik Općine Cestica koja će ove godine za obnovu fasade na tornju crkve Sv. Križa donirati županom uredu 100.000 kuna.

U proteklih 15 godina koliko je na čelu Općine Cestica napravljeno je, ističe, niz uspješnih projekata u komunalu, no najviše je ponosan na izgradnju dječjeg vrtića, sportske dvorane te dogradnju učionica u školi čime je omogućena jednosmjenska nastava.

- Općina je bila inicijator, no bez pomoći Županije, obojice župana, koji su u 15 godina uvijek imali razumijevanja za razvoj općine ne bismo uspjeli. Vjerujem da će i sada, na pozicijama na kojima jesu, i dalje podržavati projekte općine - napomenuo je Korotaj dodavši kako su svi provedeni projekti općini donijeli novih 550 radnih mjesta. Godine 2001. su tako primjerice na području općine bila 32 obrtnika i 230 radna mjesta, a danas je čak 180 obrta i 750 radnih mjesta.

- To je najveći uspjeh ove općine, odnosno mladi ljudi koji su imali hrabrosti otvoriti obrte i zaposliti ljude. Nadalje, ponosan sam i na suradnju sa susjednim slovenskim općinama jer, premda između Zagreba i Ljubljane ponekad ima nesuglasica, mi uz granicu uvijek znamo kako treba zajedno surađivati - rekao je Korotaj.

Ujedno je i najavio već drugu po redu dogradnju dječjeg vrtića „Zeko“, ali i program izgradnje kuća u nizu po modelu POS-a. Oba bi se projekta, nada se, trebala realizirati u idućih godinu dana.

paljak

Dožupan Tomislav Paljak ocijenio je kako općinska vlast u Cestici zna što i kako treba raditi te je dodao kako će i sadašnja i buduća županijska vlast podržavati sve dobre intencije sredina poput Cestice.

- Čestitam vam Dan općine, i iako su ove godine berbe prije nego inače, ovdje ste se okupili u impozantnom broju premda smo u vinorodnome kraju - našalio se Paljak pohvalivši činjenicu što na području općine djeluje 35 udruga, ali i što se njeguje prekogranična suradnja.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva Predrag Štromar ocijenio je pak kako načelnik Općine Cestica malo govori premda se na području općine puno toga radi.

- Ipak, moramo reći da se mora i bolje, no proračun općine nije dovoljno jak, baš kao ni u većine općina i gradova u županiji te na sjeveru i istoku Hrvatske. To trebamo popraviti. Ove jeseni u Saboru moramo donijeti Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave jer će korist biti velika. Više će sredstava ići općinama i gradovima, a manje u državnu blagajnu. Primjerice, po zadnjim izračunima Općina Cestica će imati 1,9 milijuna kuna više u proračunu iduće godine. Zašto joj treba taj iznos? Zato jer roditeljima treba sufinancirati vrtiće, radne bilježnice, treba ulagati u komunalnu infrastrukturu, širokopojasni internet...Usto, ide projekt obnove javnih zgrada gdje 50-60 posto sredstava daje EU, dok će razliku sufinancirati općine i gradove te ostatak Ministarstvo regioinalnog razvoja. Novaca općine i gradovi trebaju. Do sada je bilo neravnopravno jer oni na moru imaju velike prihode, pa i pet puta veće od Općine Cestica, premda imaju isti broj stanovnika. To nije fer i to ćemo, siguran sam, popraviti te će s 1. siječnja biti lakše - poručio je Štromar.

stromar

U sklopu svečane sjednice uručene su i javna priznanja Općine Cestica pri čemu je Nagrada Općine Cestica ove godine uručena Udruzi mladih HiperAKTIVNI Cestica i Udruzi umirovljenika Općine Cestica, a Plaketa Općine Cestica tvrtci HO-TIMA iz Selca Križovljanskih vlasnika Ivana Hohnjeca te Domu sv. Ane iz Babinca vlasnice Barbare Antolić Vupora.

Usto, novčano su nagrađene učenice OŠ Cestica koje su na državnim i županijskim natjecanjima osvojile jedno od prva tri mjesta – Antonela Furjan, Lana Kranjc i Nera Mumlek, Dora Jamnik, Petra Cestar te Izidora Obadić. Osim učenicama OŠ Cestica, načelnik je uručio i novčanu nagradu studentici Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Nataliji Kutnjak, dobitnici Dekanove nagrade.

Također, novčane nagrade uručene su i mještanima s najbolje uređenom okućnicom te balkonom.