FOTO Na varaždinskom Motičnjaku otvoreno novo Reciklažno dvorište 2

Varaždinske vijesti | 22.1.2024. u 15:19h | Objavljeno u Našim krajem

Na varaždinskom Motičnjaku danas je otvoreno novo reciklažno dvorište. Službeno su ga pustili u rad gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i Zoran Svetec, direktor gradske tvrtke Čistoća, ovlaštenog davatelja usluge, odnosno tvrtke koja je preuzela upravljanje reciklažnim dvorištem.

Obilasku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Bogović i Tihana Marić, predstavnici izvođača radova Darko Varga iz MEPRO d.o.o., Goran Branberger iz Tehnix d.o.o., glavni nadzorni inženjer Darko Brezovec te pročelnik UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina Vlado Podbrežnički.

Gradonačelnik je naglasio kako Grad Varaždin proteklih par godina radi značajne iskorake u području gospodarenja otpadom, a jedan od njih je i otvaranje Reciklažnog dvorišta 2.

- Svi gradovi s više od 25 tisuća stanovnika moraju imati barem dva reciklažna dvorišta i time je Grad Varaždin ispunio svoju obvezu. Ova je investicija vrijedna 1.088.000,00 EUR, pri čemu se zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je sufinancirao troškove u vrijednosti 453.000,00 EUR sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Uspjeli smo dobiti i nešto više od 153 tisuće EUR od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Time proizlazi da je projekt oko 60 posto sufinanciran od EU i države, a 40 posto od Grada. Grad Varaždin je izgradio i pristupnu prometnicu reciklažnom dvorištu – rekao je gradonačelnik.

Naglasio je da je uz otvorenje ovog reciklažnog dvorišta upravo objavljen i natječaj za upravitelja Sortirnice Varaždin te će ovo područje na Motičnjaku postati veliki centar za gospodarenje otpadom u Varaždinu:

- Na ovoj lokaciji reciklažnog dvorišta građani će moći predati 51 vrstu različitog otpada, sve ono što ne može ići u kante ili polupodzemne spremnike, glomazni otpad, namještaj, građevinski otpad, građevinski materijal koji sadrži azbest.

Gradonačelnik je apelirao na građane da koriste reciklažna dvorišta, kontejnere, kante koje imaju u obiteljskim kućanstvima i ne bacaju otpad u prirodu i na mjesta koja za to nisu predviđena.

Direktor Čistoće Zoran Svetec kazao je kako je reciklažno dvorište opremljeno s 8 rolo kontejnera, 4 pres kontejnera, 7 otvorenih kontejnera, 3 eko spremišta za tekući otpad te 2 eko kontejnera za otpadna ulja. Zaprima se 51 različita vrsta otpada.

- Prošle je godine u Reciklažno dvorište 1 zaprimljeno 50 tona različitih otpada, a plan za ovu je da oba reciklažna dvorišta zaprime barem 25 posto više otpada – rekao je Svetec.

Reciklažno dvorište započelo je s radom danas u 13 sati, a radno vrijeme će biti od ponedjeljka do petka od 13 do 20:30 sati, s pauzom od 16:30 do 17 sati. U subotu će raditi od 6 sati do 13:30, s pauzom od 9:30 do 10 sati.

Staro reciklažno dvorište radit će od utorka do četvrtka ujutro od 6 sati do 13:30, s pauzom od 9:30 do 10 sati. Građani su dužni predočiti osobnu iskaznicu prilikom ulaska.

Odlaganje otpada u reciklažnom dvorištu ne naplaćuje se dodatno kućanstvima s područja Grada Varaždina koja koriste javnu uslugu sakupljanja komunalnog otpada

Novo reciklažno dvorište u zoni Motičnjak u Varaždinu je izgrađeno i opremljeno u sklopu projekta „Uspostava reciklažnog dvorišta Varaždin“ ( KK.06.3.1.16.0085) koji se provodio u razdoblju od 11.6.2021. do 11.6.2023. godine s ciljem povećanja stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada koji se može koristiti kao sekundarna sirovina ili energetski uporabiti te smanjenja količina miješanog komunalnog otpada i količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Izgradnja reciklažnog dvorišta započela je 2022. godine, a završena je u svibnju 2023. godine.