FOTO Na svečanoj sjednici uz Dan općine Sračinec "iskrice" između HNS-a i Reformista Foto: Krešimir Đurić

FOTO Na svečanoj sjednici uz Dan općine Sračinec "iskrice" između HNS-a i Reformista

IHR/Varaždinske vijesti | 25.9.2020. u 21:38h | Objavljeno u Našim krajem

Uz manje uzvanika u odnosu na protekle godine i uz obavezno držanje distance u Sračincu je večeras održana svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Sračinec i blagdana sv. sv. Mihaela, zaštitnika župe i općine.

U Sračinec su tako stigli izaslanik ministra obrane, brigadni general Zdravko Jakop, saborski zastupnici Anđelko Stričak (HDZ), Barbara Antolić Vupora (SDP) i Predrag Štromar (HNS), varaždinski župan Radimir Čačić te brojni načelnici iz susjednih općina te drugi uzvanici. Svečana sjednica bila je prilika da se pobroje svi projekti i aktivnosti na području ove općine u proteklih godinu dana, pa je tako načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec najavio kako će ta općina biti jedina općina u Varaždinskoj županiji, a možda i šire koja će imati asfaltirane sve nerazvrstane ceste.

"To baš nije čest slučaj"

- Dobili smo odluku Vlade o kreditnom zaduženju prema HABOR-u u iznosu od 20 milijuna kuna u izuzetno dobrim uvjetima na 15 godina i želimo sve naše nerazvrstane ceste asfaltirati poslije aglomeracije - rekao je uz ostalo Novoselec, ali se i požalio što je izostala podrška oporbe za projekt Velike grabe koji nažalost nije uspio biti realiziran do Dana općine.

- To nije čest slučaj kad slušam kolege načelnike iz susjednih općina, gdje za neke važne projekte imaju podršku oporbe. Kad pritom još uštedite sedam milijuna kuna, a oporbeni vijećnici to ne prepoznaju, onda je to žalosno – ustvrdio je načelnik Općine Sračinec.

Rekao je kako se taj projekt pripremao pet, šest godina i svi koji se bave pripremanjem projekata dobro znaju kakav je to posao i koliko vremena treba.

- Ne trebam ja okolo pričati priče da se ništa nije radilo. Ne možeš ti bolnicu početi raditi za mjesec dana ili pripremati projekt i za mjesec dana dobiti odobrenje. Poštujem sve što se ovog trenutka radi u Varaždinskoj županiji, ali nemojte pričati da se nije radilo ništa - osvrnuo se načelnik Novoselec na izjave varaždinskog župana Radimira Čačića, koji je također žiteljima Sračinca čestitao Dan općine.

Varaždinski župan ustvrdio je kako je Općina Sračinec jedna vrlo dinamična i aktivna općina, ali i da ima tradiciju da daje ozbiljne državne dužnosnike, pa tako od jučer ima novog, Tomislava Paljaka koji je postao državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

- Rezultati u ovoj općini su vidljivi. Tko zna zna, tko ne zna nikad neće ni saznati, prema tome, u ovoj se općini - sve zna. I o školi, i o cestama i o svemu što se ovdje vidi. Bili smo kao cjelina, kao Županija, vrh ove zemlje, a onda smo malo stali, da ne velim potpuno se zaledili, u tom bolu, očaju i nepokretnosti, uključivo i škole. Nikud nikam osam godina. Sad smo se opet malo pomaknuli. To "malo” u prijevodu znači da smo to što jesmo, daleko najuspješnija županija i to nitko ne spori. No uvijek se može bolje. To je dobro za sve nas, pa i Općinu Sračinec – poručio je Čačić koji je ustvrdio i kako je riječ o jednoj od rijetkih općina u kojoj je jedna stranka od samih početaka ima načelnika.

- Ovdje su ljudi ozbiljni i odgovorni, s visokom radnom etikom, cijene projekte i rezultate i zato građanski centar ovdje i ima političku prođu. Ovdje ne prolaze SDP i HDZ, a kamoli neke radikalnije opcije - ustvrdio je Čačić.

I dalje podrška u Zagrebu

Jakop je pak, čestitajući mještanima Sračinca Dan općine, ustvrdio je kako mu je bilo zanimljivo slušati sve što je dotad čuo budući da upravo dolazi iz Vlade.

- Drago mi je da politika koju provodi aktualna Vlada i ovdje ima učinka. Drago mi je bilo čuti i župana, a kao što to puno puta ističe saborski zastupnik Anđelko Stričak, nikad u vrijeme kao u zadnje četiri godine toliko sredstava nije uloženo u naš kraj. Važno je da mještani ovog kraja žive bolje – rekao je Jakop i najavio daljnju podršku razvoju ovog kraja.

A da u Zagrebu i dalje imaju prijatelje ustvrdio je bivši potpredsjednik Vlade i ministar, a sada HNS-ov saborski zastupnik Štromar koji je također čestitao Srakarima Dan općine.

- Prigoda je takva da danas možemo govoriti o svemu što smo učinili za Općinu Sračinec u proteklih godinu dana i planovima za naredne četiri godine jer Vlada i Sabor su konstituirani i četiri godine će i Općina Sračinec komunicirati sa Zagrebom i u toj komunikaciji ovisit će koliko će se projekata, programa i dobrih stvari riješiti za Općinu Sračinec. Zadnje tri godine imali ste prijatelja u Vladi i napravljeno je jako puno. I to se vidi. Napravljeno je iz dva razloga: osim što je Vlada razmišljala o tome da se sredstva moraju spustiti na općine, gradove i županije, razlog je bio spremnost Općine da se pripreme projekti, da općinske vijećnice i vijećnici odluče o tome u kojem smjeru se ide i što će se raditi, a sve na prijedlog načelnika i zamjenika načelnika. Nadam se da će se tako raditi i naredne četiri godine, a bit će velikih prilika. Ako ćemo dalje pametno raditi, kao što smo zadnje tri godine, a ne vidim nikakav razlog da ne bi, imat ćemo i dalje prosperiteta – rekao je Štromar.

Označeno u