FOTO Na području Općine Breznički Hum provodi se još jedan EU projekt koji će pobratimiti Hrvatsku, Sloveniju i Austriju

Varaždinske vijesti | 17.2.2023. u 14:48h | Objavljeno u Našim krajem

Temeljem dosadašnjeg desetogodišnjeg uspješnog sudjelovanja i bogatog iskustva u provođenju različitih europskih projekata, Općina Breznički Hum kao jedna od najuspješnijih takvih općina s područja sjeverozapadne Hrvatske započela je provedbu svog prvog ovogodišnjeg projekta koji financira Europska unija.

Bespovratna financijska sredstva za djelovanja EU-a u području uključivanja i sudjelovanja građana dodijeljena su Općini Breznički Hum u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), za projekt naziva „Eurofolk – čuvar europske kulture” prema pozivu Bratimljenje gradova.

Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura koji će tijekom 2023. godine provoditi tri prijateljske općine – hrvatski predstavnik i koordinator projekta Općina Breznički Hum, slovenska Općina Šmartno pri Litiji i austrijski grad Bleiburg.

U projektu Bratimljenja gradova će sudjelovati više od dvije stotine žitelja navedenih općina triju zemalja sudionica, a prvi će domaćin u svibnju ove godine biti Općina Breznički Hum koji će svojim žiteljima i njihovim gostima predstaviti svu ljepotu sačuvanoga folklornog blaga i etnologije ovih krajeva. Također, na prvom će događanju sve tri zemlje projekta potpisati Ugovor o bratimljenju.

Načelnik Općine Breznički Hum, Zoran Hegedić prezentirao je sažetak projekta:

- Eurofolk - čuvar europske kulture pruža glavne alate za očuvanje europskog identiteta kroz promociju, katalogizaciju i izložbu različitih narodnih nošnji i narodnih običaja karakterističnih za Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, s posebnim osvrtom na Općinu Breznički Hum i Šmartno pri Litiji te Grad Bleiburg. Projekt doprinosi razvoju lokalne svijesti o folklornoj baštini s naglaskom na očuvanje i prezentaciju narodnih nošnji s ciljem očuvanja i prenošenja tradicija ciljanim skupinama. Projekt potiče očuvanje folklorne baštine kroz stvaranje zbirke fotografija povijesnih autohtonih nošnji sudionika projekta Eurofolk, promociju i nadogradnju fotografija i znanja kroz izložbe, radionice i seminare tijekom provedbe projekta u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, te putem društvenih mreža do cijele Europe i svijeta. Partneri će razmjenjivati ​​primjere najbolje prakse kroz radionice i sastanke, raditi na razvoju budućnosti projekata i promovirati vrijednosti i načela EU-a, u cilju očuvanja kulture i poboljšanja promotivnih aktivnosti - rekao je Hegedić.

- Buduće suradnje će biti osigurane kroz sporazume o bratimljenju između tri zemlje partnera. Kako bi se osiguralo da projektne aktivnosti imaju širok pozitivan učinak i da budu javno vidljive, komunikacijski alati društvenih medija (Facebook) koristit će se za promicanje projektnih aktivnosti i doprinosa EU-a. Cilj projekta je potaknuti razmjenu između stanovnika Hrvatske, Slovenije i Austrije te ojačati njihovo međusobno razumijevanje i toleranciju podizanjem svijesti i uspostavljanjem fotografske baze podataka o bogatstvu kulturne baštine vezane uz narodne nošnje i običaje. Nadalje, cilj projekta postići će se kroz organizaciju tri događanja, po jedno u svakoj zemlji sudionici projekta, a sva tri događanja će imati zajedničku temu: narodne nošnje i narodni običaji. Događaji će biti usmjereni na građane, jednakost, ravnopravnost i budućnost, kako bi privukli mlađe generacije na sudjelovanje i omogućili građanima da ponovno surađuju s EU-om i razviju snažniji osjećaj odgovornosti za europski projekt -  zaključio je načelnik Hegedić.

Naime, projekt je zamišljen kao vremeplov sačuvane folklorne tradicije triju europskih zemalja Slovenije, Austrije i Hrvatske kroz umjetničke fotografije svjetski poznatog fotografa Davida Botonda, kojemu je Europska Unija odala priznanje uručivši mu lani u Bruxellesu prestižnu nagradu „Europskog građanina 2021.”.

Tako će poslije hrvatskoga svibanjskog domaćinstva ovome projektu u Brezničkom Humu uslijediti domaćinstvo u Sloveniji gdje će se sudionici tijekom kolovoza 2023. godine okupiti u Šmartnu pri Litiji, da bi u studenome ove godine završni odjek projekta „Eurofolk – čuvar europske kulture” bio održan u Bleiburgu u Austriji.

Povodom provedbe projekta koji financira Europska unija kroz program Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti (CERV), sudionici projekta - predstavnici menadžment timova svih partnera krajem prošlog tjedna boravili su na sastanku u Općini Šmartno pri Litiji.

Sudionike sastanka uvodno su pozdravili domaćini gradonačelnik Šmartna pri Litiji Blaž Izlakar i predsjednica Društva LAZ Mojca Hauptman, o projektu je sudionicima govorio načelnik nositelja projekta općine Breznički Hum Zoran Hegedić, a s početkom provedbe projekta „Eurofolk – čuvar europske kulture“ te sa zadacima i obavezama menadžment timova sudionike je upoznala visoka stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA), Tina Ladić Novoselec.

Slijedeći sastanak ove skupine bit će održan u Bleiburgu u Austriji sredinom ožujka.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci