FOTO Na području Općine Breznički Hum provodi se još jedan EU projekt koji će pobratimiti Hrvatsku, Sloveniju i Austriju

Varaždinske vijesti | 17.2.2023. u 14:48h | Objavljeno u Našim krajem

Temeljem dosadašnjeg desetogodišnjeg uspješnog sudjelovanja i bogatog iskustva u provođenju različitih europskih projekata, Općina Breznički Hum kao jedna od najuspješnijih takvih općina s područja sjeverozapadne Hrvatske započela je provedbu svog prvog ovogodišnjeg projekta koji financira Europska unija.

Bespovratna financijska sredstva za djelovanja EU-a u području uključivanja i sudjelovanja građana dodijeljena su Općini Breznički Hum u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), za projekt naziva „Eurofolk – čuvar europske kulture” prema pozivu Bratimljenje gradova.

Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura koji će tijekom 2023. godine provoditi tri prijateljske općine – hrvatski predstavnik i koordinator projekta Općina Breznički Hum, slovenska Općina Šmartno pri Litiji i austrijski grad Bleiburg.

U projektu Bratimljenja gradova će sudjelovati više od dvije stotine žitelja navedenih općina triju zemalja sudionica, a prvi će domaćin u svibnju ove godine biti Općina Breznički Hum koji će svojim žiteljima i njihovim gostima predstaviti svu ljepotu sačuvanoga folklornog blaga i etnologije ovih krajeva. Također, na prvom će događanju sve tri zemlje projekta potpisati Ugovor o bratimljenju.

Načelnik Općine Breznički Hum, Zoran Hegedić prezentirao je sažetak projekta:

- Eurofolk - čuvar europske kulture pruža glavne alate za očuvanje europskog identiteta kroz promociju, katalogizaciju i izložbu različitih narodnih nošnji i narodnih običaja karakterističnih za Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, s posebnim osvrtom na Općinu Breznički Hum i Šmartno pri Litiji te Grad Bleiburg. Projekt doprinosi razvoju lokalne svijesti o folklornoj baštini s naglaskom na očuvanje i prezentaciju narodnih nošnji s ciljem očuvanja i prenošenja tradicija ciljanim skupinama. Projekt potiče očuvanje folklorne baštine kroz stvaranje zbirke fotografija povijesnih autohtonih nošnji sudionika projekta Eurofolk, promociju i nadogradnju fotografija i znanja kroz izložbe, radionice i seminare tijekom provedbe projekta u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, te putem društvenih mreža do cijele Europe i svijeta. Partneri će razmjenjivati ​​primjere najbolje prakse kroz radionice i sastanke, raditi na razvoju budućnosti projekata i promovirati vrijednosti i načela EU-a, u cilju očuvanja kulture i poboljšanja promotivnih aktivnosti - rekao je Hegedić.

- Buduće suradnje će biti osigurane kroz sporazume o bratimljenju između tri zemlje partnera. Kako bi se osiguralo da projektne aktivnosti imaju širok pozitivan učinak i da budu javno vidljive, komunikacijski alati društvenih medija (Facebook) koristit će se za promicanje projektnih aktivnosti i doprinosa EU-a. Cilj projekta je potaknuti razmjenu između stanovnika Hrvatske, Slovenije i Austrije te ojačati njihovo međusobno razumijevanje i toleranciju podizanjem svijesti i uspostavljanjem fotografske baze podataka o bogatstvu kulturne baštine vezane uz narodne nošnje i običaje. Nadalje, cilj projekta postići će se kroz organizaciju tri događanja, po jedno u svakoj zemlji sudionici projekta, a sva tri događanja će imati zajedničku temu: narodne nošnje i narodni običaji. Događaji će biti usmjereni na građane, jednakost, ravnopravnost i budućnost, kako bi privukli mlađe generacije na sudjelovanje i omogućili građanima da ponovno surađuju s EU-om i razviju snažniji osjećaj odgovornosti za europski projekt -  zaključio je načelnik Hegedić.

Naime, projekt je zamišljen kao vremeplov sačuvane folklorne tradicije triju europskih zemalja Slovenije, Austrije i Hrvatske kroz umjetničke fotografije svjetski poznatog fotografa Davida Botonda, kojemu je Europska Unija odala priznanje uručivši mu lani u Bruxellesu prestižnu nagradu „Europskog građanina 2021.”.

Tako će poslije hrvatskoga svibanjskog domaćinstva ovome projektu u Brezničkom Humu uslijediti domaćinstvo u Sloveniji gdje će se sudionici tijekom kolovoza 2023. godine okupiti u Šmartnu pri Litiji, da bi u studenome ove godine završni odjek projekta „Eurofolk – čuvar europske kulture” bio održan u Bleiburgu u Austriji.

Povodom provedbe projekta koji financira Europska unija kroz program Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti (CERV), sudionici projekta - predstavnici menadžment timova svih partnera krajem prošlog tjedna boravili su na sastanku u Općini Šmartno pri Litiji.

Sudionike sastanka uvodno su pozdravili domaćini gradonačelnik Šmartna pri Litiji Blaž Izlakar i predsjednica Društva LAZ Mojca Hauptman, o projektu je sudionicima govorio načelnik nositelja projekta općine Breznički Hum Zoran Hegedić, a s početkom provedbe projekta „Eurofolk – čuvar europske kulture“ te sa zadacima i obavezama menadžment timova sudionike je upoznala visoka stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA), Tina Ladić Novoselec.

Slijedeći sastanak ove skupine bit će održan u Bleiburgu u Austriji sredinom ožujka.

Galerija slika