FOTO Mještani Vinice mogu mirno spavati: dobili moderno uređen Vatrogasni centar! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Mještani Vinice mogu mirno spavati: dobili moderno uređen Vatrogasni centar!

IHR/Varaždinske vijesti | 27.1.2023. u 21:00h | Objavljeno u Našim krajem

U Vinici je večeras, na dan kada je prije 134 godine osnovan DVD Vinica, svečano otvoren rekonstruirani Vatrogasni centar. U uređenje Vatrogasnog doma uloženo je ukupno 2,6 milijuna kuna, pri čemu je većinu sredstava, 2,4 milijuna kuna osigurala Općina Vinica, dok je DVD Vinica izdvojio 200.000 kuna. Zahvaljujući ovom projektu vinički vatrogasci dobili su uvjete za kvalitetniji rad, ali i mali muzej u kojem je izložena vatrogasna oprema.

Predsjednik DVD-a Vinica Ivica Lazar ponosan je što je ovaj projekt, započet 2019. godine, napokon i završen.

vinica6.JPG

- Cijela priča započela je još 2019. godine na inicijativu tadašnjeg načelnika, pokojnog Marijana Kostanjevca. Krenuli smo s rekonstrukcijom po projektima koje je započeo bivši predsjednik Robert Kovačić, a kako se provodila rekonstrukcija, priča se zaokruživala – istaknuo je Lazar koji se zahvalio aktualnom načelniku Branimiru Štimecu što je prepoznao priču vatrogastva u Vinici te odobrio dodatna sredstva za opremanje Vatrogasnog centra te je projekt uspješno završen.

U sklopu rekonstrukcije u nekadašnjoj sali uređena je nova garaža jer stara nije bila adekvatna za intervencije.

- U staroj sali uredili smo prostor za druženje kapaciteta 100 osoba, dok su u potkrovnom dijelu uređene prostorije za naša druženja s malom čajnom kuhinjom dva ureda te učionom, gdje se održavaju tečajevi za vatrogasce. Tu se nalazi i naš muzej, u kojem se nalaze eksponati koje smo sakupljali tijekom povijesti te ovom prilikom pozivam mještane, ako raspolažu sa starom vatrogasnom opremom, da nam ju doniraju kako bismo ju mogli ovdje i izložiti – rekao je Lazar te se zahvalio svim članovima DVD-a Vinica na trudu i izdvojenom vremenu za sanaciju krovišta zgrade.

vinica1.JPG

Načelnik Općine Vinica Branimir Štimec istaknuo je kako vatrogastvo u Vinici ima dugu tradiciju, te je rekonstrukcija Vatrogasnog doma važna investicija za viničke vatrogasce.

- Riječ je o investiciji od 2,6 milijuna kuna, što je za našu malu općinu veliki izdatak. Sretni smo što smo uspjeli završiti ovu investiciju te se još jednom zahvaljujem viničkim vatrogascima koji su u svakom trenutku spremni pomoći svima. Cijeli ovaj kraj i regija mogu mirno spavati i naši vatrogasci zaslužili su ovaj centar te im svima želim uspješan rad – rekao je Štimec.

Župan Anđelko Stričak čestitao je Općini Vinica i viničkim vatrogascima za uređenom modernom objektu.

- Ako se vratimo samo nekoliko godina unatrag i sjetimo ovog prostora te pogledamo sve ovo što je sada ovdje izgrađeno i uređeno, ovo djeluje nestvarno. Jedino što mi preostaje je čestitati svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta – rekao je župan.  

vinica49.JPG

Nakon svečanog otvorenja i blagoslova Vatrogasnog centra i viničkih vatrogasaca održana je redovna godišnja Skupština DVD-a Vinica, a kako izgleda rekonstruirani Vatrogasni centar u Vinici i tko je sve bio na otvorenju pogledajte u fotogaleriji.