Investicija je bila „teška“ ukupno 6,4 milijuna kuna Foto: Krešimir Đurić

FOTO Ministar unutarnjih poslova obišao cestu u G. Ladanju i najavio dolazak dogodine

M.P./Varaždinske vijesti | 16.4.2018. u 15:13h | Objavljeno u Našim krajem

Novouređenu dionicu županijske ceste 2029 u Gornjem Ladanju jutros je, nakon sastanka s predstavnicima Općine Vinica, obišao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Riječ je o dionici ceste kojom svakodnevno prolaze djeca u školu, iznimno je frekventan promet, a posebno je opasno bilo što nisu bili postavljeni nogostupi te što su uz obje strane ceste bili otvoreni kanali.

Sve je to sada, ponajviše zahvaljujući sredstvima MUP-a, ali i sredstvima Hrvatskih voda, ŽUC-a i Općine riješeno. Investicija je bila „teška“ ukupno 6,4 milijuna kuna pri čemu je MUP uređenje prometnice sufinancirao s 3,3 mil. kuna, Hrvatske vode su s 1,7 mil. kuna sudjelovale u zacjevljenju jarka, dok je ŽUC izdvojio gotovo milijun kuna i Općina 300.000 kuna.

- Ovo je važan dan za mještane općine Vinica, ali i Varaždinske županije i ministarstva koje sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa nastavlja s investicijama u tzv. opasna mjesta ili crne točke u prometu diljem Hrvatske. Policiju se inače najčešće povezuje s represivnim djelovanjem, no mi želimo promijeniti tu paradigmu i što više ulagati u preventivu jer tako pomažemo svima, uključujući i sebi da ima manje nesreća i kaznenih djela - poručio je Božinović.

Dodao je da Varaždinska županija na MUP-ov program kandidira velik broj projekata. Lani je primjerice od 22 prijavljena odobreno devet što zasigurno doprinosi činjenici da, uz Zagrebačku i Požeško-slavonsku županiju, Varaždinska županija ima najmanji broj smrtno stradalih u prometu.

- Ovakva sinergija državnih institucija te regionalne i lokalne vlasti daje rezultate diljem Hrvatske, pa tako i ovdje u općini Vinica - zaključio je Božinović s kojim se složio i župan Radimir Čačić.

- Ovo je važan projekt i za općinu i za županiju i drago mi je što su ovdje institucije dobro surađivale i odradile dobar posao - naveo je Čačić.

Načelnik Marijan Kostanjevac podsjetio je pak kako se općinska vlast desetak godina „borila“ da se ova opasna dionica županijske ceste uredi.

- Bilo je puno otpora, no uspjeli smo jer kada se srcem i dušom želi pomoći ljudima sve se može. To se i ovdje dogodilo i hvala svima koji su sudjelovali u sufinanciranju ovoga projekta i omogućili da se on konačno realizira, počevši od ministra, zamjenika glavnog ravnatelja policije Dražena Viteza, saborskim zastupnicima, župani u svima ostalima - poručio je Kostanjevac, dok je ministar najavio svoj dolazak u Vinicu već iduće godine i to na obljetnicu 130. godina rada DVD-a Vinica.

Galerija slika