FOTO Maruševečkim "Klarušima" drugo mjesto na Državnoj smotri Foto: Facebook/KUD Klaruš

FOTO Maruševečkim "Klarušima" drugo mjesto na Državnoj smotri

Varaždinske vijesti | 5.11.2018. u 10:24h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu u subotu je održan prvi dio 25. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

Na njemu se predstavilo i natjecalo ukupno 350 najboljih hrvatskih tamburaša iz 18 orkestara i sastava, izabranih na županijskim smotrama od strane selektora.

Ove godine za 25. Susret se prijavilo i u selekciji aktivno participiralo 45 tamburaških orkestara i sastava iz 8 hrvatskih županija s oko 720 izvođača.

45318116_2264414487114070_8255084063837126656_n1.jpg

U prvom dijelu Susreta, održano je natjecanje u kategoriji koncertnih orkestara te kategoriji folklornih sastava. Upravo su se u kategoriji folklornih sastava natjecali članovi KUD „Klaruš“ Maruševec.

Prema odluci stručnog povjerenstva "Klaruši" su osvojili drugu nagradu, a predstavili su se folklornim plesovima Hrvatskog zagorja i folklornim napjevima Hrvatskog zagorja. Program je izvela tamburaška sekcija uz vokalnu pratnju pjevačke sekcije KUD-a. Voditelj obje sekcije je Franjo Plantak.

U pratnji KUD-a „Klaruš“ Maruševec bio je i predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec, Josip Špoljar.

- Još sam pod dojmom nastupa, pogotovo naših folkloraša i tamburaša i mišljenja sam da ovi mladi ljudi nisu niti svjesni što su zapravo postignuli, s obzirom da su osvojili drugo mjesto na Državnoj smotri. Ovakav rad treba poticati te omogućiti daljnje razvijanje KUD-a kao promotora maruševečkog kraja - naveo je Špoljar.

Inače, ovogodišnji plasmani na završnim susretima, na kojima su predstavili maruševečki kraj i Varaždinsku županiju, pokazatelj su kvalitetnog rada svih članova KUD-a „Klaruš“ te njihovih voditelja i uprave.