FOTO Maruševčani obilježavaju Čiselsku nedelu

M.P./Varaždinske vijesti | 2.10.2016. u 14:01h | Objavljeno u Našim krajem

Ni loše vrijeme i lagana kišica nisu obeshrabrili Maruševčane i njihove goste da jutros posjete i obiđu mnogobrojne izlagače koji su im se već petu godinu za redom predstavili na "Sajmu v Maruševcu".

Blagdan Kraljice svete Krunice ili Čiselska nedela, kako ga zovu mještani, jedno je od posljednjih proštenja u ovom dijelu godine kojeg mještani redovito pohode, no 2012. godine taj su blagdan organiziranjem "Sajma v Maruševcu" dodatno odlučili obogatiti članovi Kuburaške udruge Maruševec.

Manifestacija je i ove godine obilježena raznovrsnim programom u kojem su sudjelovali članovi mnogobrojnih maruševečkih udruga i pojedinci, a središnji je dio održan u nedjelju. Prostor između župne crkve sv. Jurja i općinske zgrade vrvio je štandovima na kojima su vrijedni Maruševčani i izlagači s područja susjednih općina okupljenima prezentirali svoje tradicijske predmete i rukotvorine, nošnje, vez, drvene skulpture, oslikano staklo, ali i domaće vino i rakiju te ukusne kolače. Oni najmlađi posjetitelji s radoznalošću su pak promatrali zečeve i golube, dok su se samo onih najhrabriji odlučili fotografirati s udavom i pitonom oko vrata.

Organizatore, maruševečke kuburaše, naročito veseli činjenica što je program, ali i broj izlagača, iz godine u godinu sve veći.

- Tradiciju sajma nastavljamo po peti puta, imamo nove izlagače i više ih je nego prošle godine. Ima uistinu raznovrsnih stvari, pokrivamo široko područje, i mislim da svatko tko dođe uspije pronaći nešto za sebe – istaknuo je Josip Vrbanec, dopredsjednik maruševečkih kuburaša.

Štoviše, njegovi su se kolege s prijateljskim kuburaškim udrugama iz Kamenice, Višnjice, Radoboja, Stipernice i Jesenja u subotu po prvi puta okušali i u natjecanju kuburaških udruga, dok su se posjetitelji u šatoru ispred općinske zgrade navečer mogli dobro nasmijati uz nastupe dramskih sekcija udruga žena iz Vidovca i Svetog Đurđa, Priličke amaterske scene iz Preloga te domaćeg KUD-a „Klaruš“.

Zadovoljan još jednom uspješnom organizacijom bio je i načelnik Ivan Šagi koji je zajedno s europarlamentarkom Marijanom Petir svečano otvorio ovogodišnji sajam.

- Svake prve nedjelje u listopadu, Čiselske nedele, održavamo naš sajam na kojem se vidi sad trud i rad naših mještana. Moderno nas je vrijeme uništilo i upravo bismo na ovakvim sajmovima trebali pokazati zaboravljene vrijednosti. Upravo se stoga sajam bazira na autohtonim i domaćim proizvodima jer je upravo to, po meni, održivo čovječanstvo. Zemlja i vrijedne ruke, to je zapravo život – zaključio je načelnik zahvalivši kuburašima na organizaciji manifestacije koja iz godine u godinu raste i sve je prepoznatljiva.

Petir je također pohvalila organizatore sajma istaknuvši da su ovakve i slične manifestacije važne za očuvanje hrvatskog sela, a ovogodišnji sajam obišao je i župan slovenske općine Rogatec Martin Mikolič.

- Ovdje se itekako vidi da su udruge s područja općine jako aktivne i čuvaju stare običaje, a rezultat toga je ovaj hvalevrijedan sajam – kratko je rekao Mikolič te istovremeno otkrio da je želja njega i načelnika Šagija obje općine prijaviti na zajednički europski projekt kako bi u obje općine došao koji euro.